Rahajäljitelmiä on jälleen käytetty maksuvälineenä kahviloissa ja kioskeissa – tarkista saamasi setelin aitous

Poliisi haltuun päätynyt rahajäljitelmä, jota on yritetty käyttää maksuvälineenä.

Poliisi haltuun päätynyt rahajäljitelmä, jota on yritetty käyttää maksuvälineenä. (Kuva Poliisi)

Rahajäljennös on helpointa tunnistaa tekstistä ”copy”, ”Prop copy” tai muusta vastaavasta merkinnästä.

VÄÄRÄ RAHA Itä-Suomen poliisi on saanut erityisesti kuluneen viikon ja viikonlopun aikana useita väärän rahan käyttöön liittyviä ilmoituksia. Poliisin käsityksen mukaan Covid 19 -pandemiaan liittyvien rajoitusten lieventymisten vaikutuksesta ihmisten lisääntynyt liikkuminen vaikuttaa lisänneen myös käteisen rahan käyttöä maksuvälineenä.

Poliisin tietoon tulleissa tapauksissa rahajäljitelmiä on käytetty erityisesti pienissä ostoksissa kahviloissa, kioskityyppisissä palvelupisteissä tai matkalippujen lunastamisen tai matkustuspalvelujen käytön yhteydessä.

Maksuvälineenä käytetyt rahajäljitelmät ovat olleet kymmenen, kahdenkymmenen ja jopa viidenkymmenen euron setelien jäljitelmiä.

Juttuvinkki: Suomessa löytyi viime vuonna lähes tuhat seteliväärennöstä – yli puolet oli 50 euron seteleitä

Poliisi pyytää liikkeenharjoittajilta ja heidän henkilökunnaltaan tarkkaavaisuutta otettaessa maksuvälineenä vastaan käteistä rahaa. Myös käteistä vaihtorahaa palveluntarjoajalta vastaanottavien asiakkaiden on syytä tarkastaa vastaanottamiensa setelien aitous.

Rahajäljennöksestä puuttuvat kaikki aidoissa seteleissä olevat turvatekijät. Rahajäljennös on kuitenkin käytännössä helpointa tunnistaa rahajäljennös -tulosteessa olevasta tekstistä ”copy”, ”Prop copy” tai muusta vastaavasta merkinnästä.

Poliisi pyytää tekemään ilmoituksen hätäkeskuksen numeroon 112 mahdollisimman nopeasti tilanteista, joissa asiakas tarjoaa rahajäljennöstä maksuvälineenä, jotta rahajäljennöksen käyttäjien henkilöllisyys voitaisiin selvittää.

Väärän rahan käytöstä on säädetty rangaistus rikoslain 37 luvun 5 §:ssä. Väärän tai väärennetyn rahan käyttäminen käypänä, luovuttaminen toiselle saattaakseen sen uudelleen sellaisena liikkeeseen, vaikka tietää rahan vääräksi tai väärennetyksi on tuomittava väärän rahan käytöstä sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi.

Lue myös: Ranskalaiset liikemiehet ostivat 200 000 eurolla kultaesineitä – mutta maksoivat väärällä rahalla

Kommentoi Facebookissa