Suomessa löytyi viime vuonna lähes tuhat seteliväärennöstä – yli puolet oli 50 euron seteleitä

Suomen Pankki esitteli uusitun 50 euron setelin keväällä 2017.

Suomen Pankki esitteli uusitun 50 euron setelin keväällä 2017. (Kuva EKP)

On edelleen erittäin epätodennäköistä, että omaan käteen osuisi väärennetty seteli.

SETELIVÄÄRENNÖKSET Suomessa kierrosta löydettiin vuoden 2019 aikana 980 euroseteliväärennöstä. Määrä on hieman kasvanut viime vuodesta, mutta on edelleen muuhun euroalueeseen verrattuna vähäinen.

– Vaikka vuonna 2019 väärennettyjen seteleiden määrä Suomessa hieman kasvoi edellisvuoteen nähden, on edelleen erittäin epätodennäköistä, että omaan käteen osuisi väärennetty seteli, sanoo seteliasiantuntija Olli Vehmas Suomen Pankista.

Vuonna 2019 Suomessa kierrossa olleiden setelien joukosta löydettiin eniten 50 euron väärennöksiä, niitä oli yhteensä 516. Seuraavaksi eniten, 263 kappaletta, oli 20 euron väärennöksiä. Kymmenen euron väärennöksiä löytyi 80.

– Loppuvuodesta liikkeellä on ollut jonkin verran euroseteleitä muistuttavia setelijäljitelmiä, niin sanottuja matkamuistoseteleitä ja elokuvaseteleitä, joita on onnistuttu käyttämään maksuvälineenä, Vehmas kertoo.

– Aina on hyvä kiinnittää huomiota setelin turvatekijöihin seteleitä käsiteltäessä.

Väärennöksiä ehkäistään uudella eurosetelisarjalla. Viimeisimpänä sarjasta laskettiin liikkeelle 100 ja 200 euron setelit viime toukokuussa. Muut sarjan setelit on uusittu jo aiemmin. Setelien turvatekijöissä on käytetty uusinta tekniikkaa, jonka ansiosta seteleitä on entistäkin vaikeampi väärentää.

Euroseteleissä on useita turvatekijöitä, joiden avulla setelin aitouden voi tarkastaa. Suomen Pankki opastaa, että tarkastuksessa voi käyttää yksinkertaisia testejä: tunnustele setelin painatusta, katso seteliä valoa vasten ja kallistele seteliä.

Jos on epävarma yksittäisen setelin aitoudesta, väärennökseksi epäilemäänsä seteliä kannattaa verrata sellaiseen, jonka tietää olevan aito. Ohjeita ja oppaita setelin aitouden tarkastamiseen löytyy Suomen Pankin verkkosivuilta.

Lue myös: Suomeen perustettiin pankkitilejä väärillä henkilöllisyyksillä – ulkomainen petosliiga jäi kiinni

Kommentoi Facebookissa