Kahden Lapissa olevan kiinalaisturistin näytteet tutkittiin – Suomessa ei pelättyjä koronavirustapauksia

Kiinalaisturistien koronavirustartunta olisi voinut ollut tuhoisaa Lapin talvisesongin matkailutoiminnalle.

Kiinalaisturistien koronavirustartunta olisi voinut ollut tuhoisaa Lapin talvisesongin matkailutoiminnalle. (Kuva Fotolia)

Kiinalaisturistit olivat hakeutuneet Ivalon terveyskeskukseen influenssaoireiden vuoksi.

KORONAVIRUS Kahdella Kiinan Wuhanista Suomeen tulleella matkailijalla ei ole koronavirustartuntaa. Näytteet on tutkittu THL:n laboratoriossa Helsingissä. Kiinalaisturistien epäiltiin kantavan koronavirusta, kun he hakeutuivat Ivalon terveyskeskukseen influenssaoireiden vuoksi.

Suomessa terveydenhuollolla ja laboratorioilla on toimintamallit ja hyvät valmiudet tutkia ja hoitaa infektioita. Mahdolliset koronavirustapaukset selvitetään matalalla kynnyksellä.

– Kansainväliseen liikkuvuuteen ja matkailuun liittyvät yksittäiset Wuhan-koronavirustapaukset ovat Suomessa mahdollisia. Tautitapausten nopea tunnistaminen on tärkeää, jotta tehokkailla torjuntatoimilla voidaan vähentää jatkotartuntojen riskiä, sanoo THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen.

Maahan tulevien matkailijoiden kuumeseulontojen tehokkuudesta ei ole olemassa näyttöä eikä Maailman terveysjärjestö WHO sitä suosittele.

– Lentokentällä tehtävien seulontojen sijaan on parempi panostaa siihen, että tarvittaessa matkailijat ohjataan tutkimuksiin ja hoitoon, sanoo Puumalainen.

Lapin sairaanhoitopiiri ja paikalliset terveydenhuollon viranomaiset ovat selvittäneet tilannetta yhdessä THL:n kanssa.

Lue myös: Uusia koronavirustapauksia Kiinassa jo reilut 200, kuolonuhreja vahvistettu – tauti tarttuu myös ihmisestä toiseen

Kommentoi Facebookissa