Linja-autolakko alkaa – AKT on kuitenkin saamassa ensimmäiset sopimuksensa autoliikenteessä

Linja-autohenkilökunnan ja huoltokorjaamojen sovintoehdotus hylättiin ja lakot alkavat. (Kuvituskuva Fotolia)

Mikäli sopua ei ennen löydy, linja-autohenkilökunnan lakko päättyy 10.3. klo 03.00.

TYÖEHTOSOPIMUKSET Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry on hyväksynyt sovittelija Leo Suomaan sovintoehdotuksen kolmelle autoliikenteen alalle. Kuorma-autoalan, säiliöauto- ja öljytuotealan sekä terminaalitoiminta-alan sopimus syntyy ja lakonuhka väistyy.

– Olemme tyytyväisiä sopimukseen. Se, mennäänkö sopimustasossa yli tai alle muiden alojen sopimusten, ei ole missään vaiheessa ollut AKT:n kannalta tärkein asia. Olennaista on, että pääsemme sopimukseen, joka jäsenillemme sopii, AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko sanoo.

Neuvottelutulos saatiin myös AKT:n ja Palvelualojen työnantajat Paltan kesken Viking Line Abp:n työehtosopimuksesta. AKT:n hallitus hyväksyi osaltaan sopimuksen.

Sovittelija Jukka Ahtelan antama sovintoehdotus linja-autohenkilökunnan ja huoltokorjaamojen sopimuksiin sen sijaan karahti karille. Sovintoehdotus hylättiin sekä AKT:n jaostojen että hallituksen käsittelyssä.

– Nyt ei puhuta vain rahasta vaan haetaan korjausta linja-autonkuljettajien epäinhimillisiin työpäiviin, Ismo Kokko linjaa.

Linja-autoliikenteessä aikataulut ja työpaine ovat AKT:n mukaan merkittävästi kiristyneet viime vuosina esimerkiksi kilpailutusten myötä. Työehdot eivät vastaa enää olosuhteita. Kuljettajat joutuvat usein ajamaan 5,5 tuntia yhtäjaksoisesti ilman taukoa ja jopa ilman pääsyä vessaan. Työpäivät voivat lisäksi alkaa mihin aikaan vuorokaudesta tahansa. Peräkkäiset vapaapäivät olisivat palautumisessa tärkeitä.

– Alalla on kuljettajapula, minkä pitäisi herättää työnantajia panostamaan työolosuhteisiin.

Koska sopimukseen ei päästy, linja-autohenkilökunnan ja huoltokorjaamojen lakko alkaa 1.3. klo 03.00. Mikäli sopua ei ennen sitä löydy, lakko päättyy 10.3. klo 03.00. Linja-autoalan työtaistelulla on mittavia vaikutuksia muun muassa Helsingin seudun bussiliikenteeseen.

AKT on antanut myös uusia lakkovaroituksia. Ne saattavat jatkaa linja-autohenkilökunnan ja huoltokorjaamojen lakkoja myöhemmin.

Lue myös: Suomalaiset varautuvat nyt häiriötilanteisiin – Ukrainan sota ja energiakriisi aktivoivat

Kommentoi Facebookissa