Koko talvi on ollut Suomessa tavanomaista lauhempi – sademäärät paikoin jopa harvinaisen suuria

Maan pohjoisosassa lumitilanne oli enimmäkseen lähellä tyypillistä tai paikoin hieman sen yläpuolella. (Kuvituskuva Fotolia)

Auringonpaistetunteja oli talvikuukausien aikana havaintoasemilla tavanomaista vähemmän.

SÄÄTILA Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan helmikuu oli koko maassa tavanomaista lauhempi. Kuukauden keskilämpötila vaihteli lounaissaariston noin nollasta asteesta Keski- ja Pohjois-Lapin noin -9 asteeseen.

Poikkeama pitkän ajan keskiarvoon oli noin 2-3 astetta. Suurin poikkeama oli Pohjanmaalla sekä Lapissa, missä oli laajalti yli 3 astetta tavanomaista lauhempaa. Kuukauden alin lämpötila, -33,4 astetta, mitattiin Kittilässä Lompolonvuoman havaintoasemalla kuun 22. päivä. Kuun ylin lämpötila, +9,1 astetta, mitattiin Kaarinassa Yltöisen havaintoasemalla 13. päivänä.

Helmikuu oli sademäärältään laajalti tavanomainen tai hieman tavanomaista vähäsateisempi. Erityisesti Pohjois-Karjalasta Pohjois-Pohjanmaalle ulottuvalla alueella sadetta oli selvästi tavanomaista vähemmän. Eniten sadetta helmikuussa tuli Enontekiöllä Kilpisjärven kyläkeskuksessa, missä kokonaissademäärä oli 67,0 millimetriä. Asemalla mitattiin myös 12. päivänä kuun suurin vuorokauden sademäärä, 29,1 millimetriä. Vähiten sadetta kuun aikana kertyi Toholampi Laitalan havaintoasemalla, ainoastaan 12,8 millimetriä.

Lunta oli helmikuun lopussa kaikilla havaintoasemilla. Vähiten lunta oli lounaissaaristossa Utön saarella, vain 1 cm. Eniten lunta oli Kainuussa Puolanka Paljakan havaintoasemalla, 89 senttimetriä. Lunta oli ajankohtaan nähden yleisesti keskimääräistä vähemmän maan länsiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa, kun taas idässä ja muualla maan pohjoisosassa lumitilanne oli enimmäkseen lähellä tyypillistä tai paikoin hieman sen yläpuolella.

Koko talvi eli joulu-helmikuu on ollut Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan tavanomaista lauhempi. Poikkeama pitkän ajan keskiarvosta oli yleisesti noin 1-2 astetta keskiarvoa suurempi. Joulukuu oli hieman tavanomaista kylmempi, mutta harvinaisen lauha tammikuu sekä tavanomaista lauhempi helmikuu sai koko talven kallistumaan tavanomaista lauhemmaksi.

Talven keskilämpötila vaihteli lounaissaariston noin nollasta asteesta Lapin luoteisosan noin -10 asteeseen. Talven ylin lämpötila, +9,1 astetta, mitattiin Kaarinassa Yltöisen havaintoasemalla helmikuun 13. päivä. Alin lämpötila, -34,8 astetta, mitattiin Muonion kirkonkylällä tammikuun 7. päivänä.

Joulu-helmikuun sademäärä oli laajalti lähellä tyypillistä, mutta paikoin löytyi tavanomaista sateisempia alueita; esimerkiksi etelärannikon maakunnissa sekä paikoin Keski- ja Pohjois-Lapissa oli talven sademäärät selvästi tavanomaista suurempia, etelärannikolla paikoin jopa harvinaisen suuria.

Alustavien tietojen perusteella eniten sadetta tuli talvikuukausina Espoo Nuuksion havaintoasemalla, 256,7 millimetriä. Vähiten sadetta tuli Toholampi Laitalan havaintoasemalla, 58,7 millimetriä. Helmikuussa auringonpaistetunteja oli noin 30–70 tuntia ja auringonpaistetunteja oli talvikuukausien aikana havaintoasemilla tavanomaista vähemmän, paikoin jopa harvinaisen vähän.

Lue myös: Sulamisvedet ja sade ovat aiheuttaneet päällystevaurioita – ongelmia erityisesti eteläisen Suomen päätieverkolla

Kommentoi Facebookissa