Linnan juhlissa käytetään kotimaisia raaka-aineita – perinteinen booli kokonaan luomutuotteista

Tanssia Valtiosalissa vuoden 2018 itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla.

Tanssia Valtiosalissa vuoden 2018 itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla. (Kuva Juhani Kandell/ Tasavallan presidentin kanslia)

Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton tarjoilussa korostuvat kotimaisuus ja ympäristöystävällisyys.

ITSENÄISYYSPÄIVÄ Tasavallan presidentti Sauli Niinistö isännöi puolisonsa Jenni Haukion kanssa itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoa Presidentinlinnassa perjantaina 6. joulukuuta 2019. Juhlavastaanoton teemana on tieto ja yhteiskunnallinen keskustelu

Kutsuttuina on erityisesti henkilöitä ja instituutioita, jotka toiminnallaan edistävät luotettavan tiedon välittämistä ja yhteiskunnallista keskustelua. Tarjoiluissa ja koristeluissa painottuvat edellisvuosien tapaan kotimaisuus ja ympäristöystävällisyys.

Tänä vuonna vastaanotolle on kutsuttu noin 1 700 ansioitunutta vierasta eri puolilta Suomea. Kutsuvieraina on teeman mukaisesti esimerkiksi tutkijoita, tietokirjailijoita, journalisteja, kasvatuksen ammattilaisia sekä viranomaisia ja asiantuntijoita.

Kunniavieraita ovat sotiemme veteraanit ja lotat. He saapuvat ensimmäisenä presidenttiparin kättelyyn Sibeliuksen Jääkärimarssin soidessa kello 19.

Musiikissa näkyy suomalainen sielunmaisema

Itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton kättelyn ja Valtiosalin alkuillan musiikista vastaa Kaartin soittokunta. Musiikkivalinnat soittokunta on tehnyt perinteitä vaalien. Lisäksi ohjelmistossa huomioidaan Armas Järnefeltin juhlavuosi. Tanssit aloitetaan presidenttiparin valitsemalla ensivalssilla, joka on tänä vuonna edesmenneen laulaja Reijo Taipaleen tunnetuksi tekemä Raimo Roihan sävellys Maailman kaunein maa.

Kaartin Combo solisteinaan Laura Voutilainen ja Lauri Mikkola viihdyttää vieraita Valtiosalin tanssilattialla ikivihreillä suomalaiskappaleilla.

Veteraanien ja lottien kahvitilaisuudessa esiintyy poikakuoro Cantores Minores 41 laulajan voimin. Esiintyjät ovat osa edustuskuoroa ja iältään 11–26-vuotiaita. Kunnianosoituksena veteraaneille ja lotille kuoro esittää muun muassa Kalervo Hämäläisen Veteraanin iltahuudon.

Kolmannen kerroksen salongissa vieraita ilostuttaa tunnettu a cappella -yhtye Club For Five. Itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton ohjelmiston yhtye kertoo rakentuvan suomalaiselle kansallismaisemalle, jota väritetään tuulahduksilla muualta maailmasta.

Pöydän antimissa on laajasti kotimaisia luomutuotteita sekä kalaa ja riistaa.
Pöydän antimissa on laajasti kotimaisia luomutuotteita sekä kalaa ja riistaa. (Kuva Tasavallan presidentin kanslia)

Kotimaisia raaka-aineita ympäristöystävällisesti

Vuoden 2019 tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton tarjoilussa korostuvat jälleen kotimaisuus ja ympäristöystävällisyys. Pöydän antimissa on laajasti kotimaisia luomutuotteita sekä kalaa ja riistaa. Makeissa tuotteissa käytetään esimerkiksi Kultarannan pensasmustikoita ja muita kotimaisia marjoja.

Ympäristöystävällisyys on huomioitu myös vastaanoton juomatarjoilussa. Esimerkiksi Linnan perinteinen booli valmistetaan tänä vuonna kokonaan luomutuotteista.

Yhteistyö ravintola-alan oppilaitosten kanssa jatkuu vuoden 2019 vastaanotolla. Keittiössä ja tarjoiluissa avustaa 32 opiskelijaa Perho Liiketalousopistolta. Myös osa tarjottavista on oppilaiden valmistamia.

Sinivalkoinen kukitus itsenäisyyspäivän kunniaksi

Presidentinlinna koristellaan vuoden 2019 tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla sinivalkoisin kukin. Pääosassa ovat Suomessa viljellyt leikkokukat, joiden joukossa on ajan hengen mukaisesti kuivakukkaa sekä muuta luonnon materiaalia.

Kukat tulevat pääosin kotimaisilta puutarhoilta, jotka käyttävät kasvatuksessa kotimaisia, uusiutuvia energialähteitä. Suurin osa kukista ja koristeluissa käytetyistä materiaaleista saadaan lahjoituksena Kauppapuutarhaliitolta heidän 100-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi. Lisäksi Presidentinlinnassa nähdään kukkia ja luonnon materiaalia myös Kultarannasta.

  • Lähde Tasavallan presidentin kanslia

Lue myös: Itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton teemana tieto – ”Suomen vahvuutena on tilan antaminen erilaisille mielipiteille”

Vuoden 2019 itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton tarjoilu

Suolaiset tuotteet

Hauki-mäti-ahvenvoileipäkakkua

Porovoileipäkakkua

Tomaatti-basilikavoileipäkakkua

Silakka-tyrni- ja kuha-nokkosohukaiskääryleitä

Siika-ohrarieskasia

Särki-riisikääryleitä ja kirjolohi-riisikolmioita

Hirvi-herkkutattipiiraita

Palvilammas-ohrapiirakkaa

Suppilovahvero- ja metsäsieni-ohrapiirakkaa

Yrtti-tuorejuustotuulihattuja

Kukkakaali-palsternakkatartaletteja

Härkäpapupyöryköitä

Kotimaisia juustoja ja siemennäkkileipää

Makeat tuotteet

Ellen Svinhufvud -kakkua

Kultarannan kuningatar-suklaakakkua

Puolukka-toskakakkua

Salmiakkileivoksia

Suklaa-perunaleivoksia

Punaherukka-, mesivadelma- ja puolukkasuupaloja

Omena-kaneli-, kerma-kinuski- ja tyrni-tuorejuustosuupaloja

Piparkakkuja

Marjamarmeladeja ja suklaakonvehteja

Juomat

Linnan luomuboolia

Ympäristöystävällistä kahvia ja ilmastokompensoitua luomuteetä

Luomupuna- ja valkoviiniä

Hävikkileipäolutta

Kultarannan omenamehua

Vettä

Kommentoi Facebookissa