Lontoon terrori-iskusta epäillyt julkistettiin – uhreina myös ulkomaalaisia

Lontoon terrori-iskun ensimmäinen tunnistettu uhri oli kanadalainen Chrissy Archibald. Brittipoliisi on nimennyt tekijöiksi jo Rachid Redouanen sekä Khuram Shazad Buttin.

Lontoon terrori-iskun ensimmäinen tunnistettu uhri oli kanadalainen Chrissy Archibald. Brittipoliisi on nimennyt tekijöiksi jo Rachid Redouanen sekä Khuram Shazad Buttin. (Kuva AOP, Twitter ja poliisi)

Monet uhreista ovat edelleen kriittisessä tilassa, parlamenttivaalien kampanjointi keskeytettiin.

TERRORI-ISKU Britannian poliisi on jo jonkin aikaa tiennyt Lontoossa tapahtuneen terrori-iskun kolmen tekijän henkilöllisyyden, mutta ei julkaissut niitä tutkinnallisista syistä.

Poliisi on tutkinut useita asuntoja ja pidätti tutkinnan ajaksi 12 henkilöä, joista seitsemän oli naisia ja viisi miestä. Myöhemmin poliisi tiedotti vapauttaneensa kaikki pidätetyt.

Poliisi on myös julkistanut kahden iskusta epäillyn henkilöllisyyden. Toinen tekijöistä on 27-vuotias Khuram Shazad Butt, joka on syntynyt Pakistanissa, mutta on Britannian kansalainen.

Uutistoimistojen mukaan hänen Barkingissa sijaitsevaan kotiinsa Itä-Lontoossa on tehty ratsia. Mies on ollut myös sekä poliisin että brittien tiedustelupalvelun MI5:n tiedossa, mutta viranomaisilla ei ole ollut todisteita siitä, että hän olisi suunnitellut iskua.

Toinen epäilty on libyalaista syntyperää ja kotoisin Marokosta. Rachid Redouane on 30-vuotias ja käyttänyt myös nimeä Rachid Elkhdar sekä väärää ikää. Hän ei ole ollut tuttu viranomaisille ja asui samassa Barkingin kaupunginosassa.

Britannian poliisi vahvisti myöhemmin, että kolmannen iskuun osallistuneen miehen uskotaan olevan itälontoolainen ja marokonitalialainen Youssef Zaghba. Hän oli syntynyt Marokon Fezissä vuonna 1995, eikä 22-vuotias mies ollut MI5:n erityistarkkailussa. Italialaislähteiden mukaan Zaghba olisi kuitenkin pysäytetty viime vuonna Bolognan lentokentällä matkalla Syyriaan, minkä brittiviranomaiset olisivat tienneet.

Lontoon iskussa kuoli seitsemän uhria ja lähes 50 loukkaantui, kun terroristit ajoivat autolla väkijoukkoon London Bridgellä ja puukottivat sen jälkeen ihmisiä läheisellä Borough Marketin torialueella. Terroristijärjestö Isis on ilmoittanut olevansa vastuussa iskusta.

Monet uhreista ovat edelleen kriittisessä tilassa. Kanadalaisen Chrissy Archibaldin perhe on julkaissut tiedon, että heidän tyttärensä oli yksi surmansa saaneista. Ranskalaislähteiden mukaan menehtyneiden joukossa on myös ranskalainen, lisäksi maan ulkoministeri kertoi seitsemän ranskalaisen haavoittuneen.

Britanniassa on nyt tapahtunut kolme vakavaa terrori-iskua kolmen kuukauden aikana. Maassa pidetään torstaina ennenaikaiset parlamenttivaalit, mutta sekä konservatiivipuolue että työväenpuolue keskeyttivät iskun johdosta vaalikampansa. Kampanjointi keskeytettiin myös Manchesterin terrori-iskun jälkeen.

  • EDIT 06.06: Tarkennettu epäiltyjen tilanne klo 14:30.

Kommentoi Facebookissa