Lontoossa iskettiin parlamenttitaloon – Suomessa lisättiin eduskunnan vartiointia

Lontoossa poliisi sulki Westminster Bridge -sillan sekä läheisen metroaseman hyökkäyksen johdosta.

Lontoossa poliisi sulki Westminster Bridge -sillan sekä läheisen metroaseman hyökkäyksen johdosta. (Kuva AOP)

Hyökkääjä ajoi jalankulkijoiden päälle ja puukotti poliisia, viisi kuoli ja 30 loukkaantui.

TERRORI-ISKU Viisi ihmistä on kuollut, kun suurikokoisella veitsellä aseistettu mies hyökkäsi Lontoossa Parlamenttitalon edustalla vartioivia poliiseja vastaan. Mies yritti päästä sisään parlamenttirakennukseen jolloin poliisi ampui hyökkääjän, joka on yksi kuolleista.

Kaksi sivullista olivat noin 45-vuotias nainen ja noin 55-vuotias mies. Sairaalahoidossa muutaman päivän kuluttua menehtyi 75-vuotias mies. Surmansa saanut poliisi oli 48-vuotias Keith Palmer ja hän oli aseeton.

Suomen aikaa noin kello 17 tapahtunutta tekoa tutkitaan tällä hetkellä terrori-iskuna. Siihen viittaa myös se, että isku tapahtui tasan vuotta myöhemmin, kuin Belgiassa Brysselin lentoaseman sekä Maelbeekin metroaseman pommi-iskut.

Tekijä ajoi ensin Westminster Bridge -sillalla autolla lukuisten jalankulkijoiden päälle, kunnes auto törmäsi kaiteeseen. Noin 30 ihmisen raportoidaan loukkaantuneen menehtyneiden lisäksi.

Scotland Yard on nyt vahvistanut tekijän henkilöllisyyden. Hän on 52-vuotias Khalid Masood, joka on käyttänyt myös muita nimiä. Masood on syntynyt Kentissä, mutta asunut viime aikoina Länsi-Midlandsissa. Masood ei ollut aktiivisessa seurannassa, mutta tuttu terrorismia tutkivalle MI5:lle.

– Olettamuksemme on islamiin liittyvä terrorismi, Britannian korkein terrorisminvastainen viranomainen Mark Rowley Scotland Yardista kommentoi uutistoimisto AFP:lle iskun motiiveista.

Lähi-idästä vastaava ulkoministeri Tobias Ellwood – entinen armeijan upseeri – yritti tuloksetta elvyttää haavoittunutta poliisia. Ellwoodin veli kuoli pommi-iskussa Balilla vuonna 2002. Pääministeri Theresa May kutsui hallituksen hätätilanteita varten koottavan Cobra-komitean vielä kokoukseen illalla.

Kahdeksan henkilöä on pidätetty, mutta poliisi olettaa tekijän toimineen yksin. Myös pääministeri vahvisti, että hyökkääjiä oli vain yksi. May tuomitsi ”sairaan ja häpeällisen” terrori-iskun. Britannian turvataso ei nouse, sillä se on jo luokkaa ”vakava”.

– Esitämme syvimmät osanottomme menehtyneen poliisin perheelle. Tämä tapaus osoittaa, minkälaisia vaaroja kollegamme kohtaavat jokainen päivä, Metropolitan Police -liiton puheenjohtaja Ken Marsh puolestaan kommentoi.

Myös Suomi on nostanut valmiustasoaan. Helsinki-Vantaan lentoaseman poliisien varustukseen kuuluu nykyisin käsiaseen lisäksi konepistooli. Konepistooleja ei kuitenkaan kanneta näkyvästi esillä.

Samoin eduskunnan vartiointia lisättiin heti tapahtumailtana, asiasta sovittiin poliisin ylimmän johdon ja ministeritason keskusteluissa. Sisäministeri Paula Risikko vahvisti asian Iltalehdelle. Eduskunnan päärakennuksessa on yhä käynnissä peruskorjaus, ja kansanedustajien käyttämä Sibelius-Akatemia on rakennuksena turvattomampi.

  • EDIT 23.3. Tarkennettu uhrien ja tekijän tietoja.

Kommentoi Facebookissa