Love Recordsin levynkansista saaristolaiselämään – valokuvat kertovat kadonneesta elämänmenosta

Hurriganesin Roadrunner on suomalaisen rockmusiikin klassikko, kuten myös Risto Vuorimiehen ottama kuva levynkannessa.

Hurriganesin Roadrunner on suomalaisen rockmusiikin klassikko, kuten myös Risto Vuorimiehen ottama kuva levynkannessa. (Kuva Risto Vuorimies)

Valokuvaaja Risto Vuorimiehen 45-vuotisen uran juhlanäyttely avautuu Kanneltalon Galleriassa.

NÄYTTELY Helsingissä Kanneltalon Galleriassa avautuu yleisölle huhtikuun alussa valokuvaaja Risto Vuorimiehen noin kolmensadan valokuvan näyttely. Samalla Vuorimies viettää 45 vuoden taiteilijajuhlaa sekä 70-vuotissyntymäpäiväänsä.

Suomalaisen rockmusiikin vahva nousu alkoi 1970-luvulla. Levy-yhtiö Love Records edusti alan suunnannäyttäjää ja Tukholmasta juuri valokuvaajaksi valmistunut Risto Vuorimies sai yhtiöltä parin levynkannen suunnittelutyön keväällä 1973.

Ensimmäiset kannet valmistuivat RauliBaddingSomerjoelle, Hurriganesille ja seuraavaksi Dave Lindholmille. Kun kyseiset muusikot saivat tilaisuuden jatkaa samalla levy-yhtiöllä, jatkui myös yhteistyö. Love Recordsin vanhat taiteilijakuvat ovat muuttuneet eläväksi näyttelyksi, mukana ovat myös muun muassa Tasavallan Presidentti, Wigwam ja Mikko Alatalo.

Ripa 70v -näyttelyssä on myös isokokoisia Hurriganes-kuvia, jotka on alun perin valmistettu Vapriikin Hurriganes-näyttelyä varten vuonna 2016 Tampereelle. Vuoden kestäneen esillepanon jälkeen Museokeskus lahjoitti isot kuvaprintit kuvien alkuperäiselle ottajalle Risto Vuorimiehelle.

Kameralle on löytynyt paljon muitakin kohteita. Porvoon maalaiskunnan Kalvö-nimisellä saarella asui aikoinaan vakinaisesti väkeä ja Vuorimies dokumentoi heidän elinolosuhteitaan eri vuodenaikoina. Samoin tallentui filmille maaseudun olosuhteita Savo-Karjalan rajamailla, jossa Väkeväisen perhe asui maalaistilallaan. Siirtolaiselämää Eskilstunassa tallentui syksyllä 1972 näyttelyksi ja myöhemmin kirjaksi, jotka toteutettiin yhdessä valokuvaaja Ben Kailan kanssa.

Keväällä Risto Vuorimiehelle, alias Papá Monterolle, tulee kuluneeksi myös 31 vuotta radio-ohjelma Cuba Libren toimittajana. Ura alkoi Radio Cityssä viikoittaisena, tunnin pituisena juonnettuna musiikkiohjelmana vuonna 1987 ja sen jälkeen kuubalaista musiikkia on kuultu muun muassa Yleisradiossa, Lepakkoradiossa, Radio Helsingissä, Lähiradiossa, Radio Moreenissa ja jopa Tallinnassa sekä Espanjassa paikallisella radioasemalla.

Vuonna 2010 Kuuban kulttuuriministeri Abel Prieto myönsi Vuorimiehelle kunniakirjan pitkäaikaisesta kuubalaisen kulttuurin tunnetuksi tekemisestä Suomessa. Näyttelyssä on myös kuvia Kuubasta vuosilta 1975–1997.

  • Ripa 70v -näyttely Kanneltalon Galleria 4.4.–14.4.2018
Risto Vuorimies tunnetaan myös kuubalaisen musiikin erikoisohjelmistaan, kuva Cuba vuodelta 1975.
Risto Vuorimies tunnetaan myös kuubalaisen musiikin erikoisohjelmistaan, kuva Cuba vuodelta 1975. (Kuva Risto Vuorimies)

Kommentoi Facebookissa