Löytyykö avain Syyrian rauhanneuvotteluihin Iranista?

Kolmevuotias suomalais-iranilainen Sam Runola lahjoitti presidenttiparille piirustuksensa. (Kuva Juhani Kandell/TPK)

Presidentti Sauli Niinistö vauhdittaa vientikauppaa ja puhuu rauhasta.

IRAN Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio ovat parhaillaan valtiovierailulla Iranissa. Kyseessä on ensimmäinen Suomen tasavallan presidentin vierailu maassa yli 40 vuoteen.

Kun Iranin ydinohjelmasta syntyi sopu, pakotteet keskeytettiin tämän vuoden alussa ja maa hyväksyttiin takaisin kansainvälisen kaupan piiriin. Tiistaina Niinistö avasi Suomen ja Iranin yritysyhteistyötä koskevan seminaarin Teheranissa.

– Noin 30 vuotta sitten Iran oli yhdessä Japanin kanssa tärkeimpiä kauppakumppaneitamme Aasiassa. Maillamme on hyvät mahdollisuudet palauttaa yhteistyö samalle tasolle. Iranilla on runsaasti luonnonvaroja, presidentti Sauli Niinistö totesi puheessaan.

Myös Suomi voi taas olla Iranille kiinnostava kumppani monilla aloilla.

– Yritysvaltuuskunnassa edustettuna ovat muun muassa puhtaat teknologiat eli cleantech, energiatehokkuus, biotalous, puu- ja paperiteollisuus, informaatioteknologia sekä terveysteknologia, Niinistö listasi.

Mukana vierailulla on ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen.

Sauli Niinistö keskusteli talousseminaarissa Iranin kaupan varaministeri Mojtaba Khosrowtajn kanssa. (Kuva Juhani Kandell/TPK)
Sauli Niinistö keskusteli talousseminaarissa Iranin kaupan varaministeri Mojtaba Khosrowtajn kanssa. (Kuva Juhani Kandell/TPK)

Kulttuuria ja kestävää kehitystä

Kaksipäiväisen vierailun avauspäivänä presidenttipari vieraili Mellat-puistossa, jossa on suomalaisen kuvanveistäjän Eila Hiltusen suunnittelema Palmulehto-monumentti.

Teheranin kaupunki kunnosti viime vuonna 40-vuotiaan monumentin alkuperäiseen kullanhohtoiseen asuunsa. Teheranilaiset kutsuvatkin sitä Kultaiseksi palmuksi.

Presidentti Niinistölle ja rouva Haukiolle esiteltiin myös paikallista kulttuuria, musiikkia, matonkudontaa sekä vanhaa urheilulajia bastania. Hellyyttävimpiä hetkiä oli, kun kolmevuotias suomalais-iranilainen Sam Runola lahjoitti presidenttiparille omatekemänsä piirustuksen.

Rouva Jenni Haukio vieraili myös kansainvälisessä tyttökoulussa, Soodeh International Schoolissa. Kouluvierailulla istutettiin puu, sillä oppilaitos on mukana kestävän kehityksen Treelympics-kampanjassa.

Teheranin kaupunki on kunnostanut Eila Hiltusen Palmulehto-monumentin jälleen kullanhohtoiseksi. (Kuva Juhani Kandell/TPK)
Teheranin kaupunki on kunnostanut Eila Hiltusen Palmulehto-monumentin jälleen kullanhohtoiseksi. (Kuva Juhani Kandell/TPK)

Presidentit puhuvat rauhasta

Keskiviikkona presidentti Niinistö tapaa Iranin presidentti Hassan Rouhanin, parlamentin puhemies Ali Larijanin sekä ulkoministeri Mohammad Javad Zarifin, joka vieraili Suomessa toukokuussa.

– Keskustelen presidentti Rouhanin kanssa tärkeistä kansainvälisen politiikan kysymyksistä, kuten Syyrian tilanteesta sekä Iranin roolista Lähi-idän tilanteen vakauttamisessa ja rauhoittamisessa, Niinistö sanoo.

Presidentti Niinistö ei tunnetusti arkaile ottaa asioita puheeksi esimerkiksi Vladimir Putin kanssa, jos aihetta ilmenee.

Lähi-idän konfliktien taustalla on pitkälti sunnien ja shiiamuslimien väliset kiistat sekä Saudi-Arabian ja Iranin taistelu vallasta.

Sunnienemmistöinen Saudi-Arabia käy sotaa esimerkiksi Jemeniä vastaan, koska siellä asuu shiiamuslimeja. Suuri osa Syyrian kapinallisista on sunnimuslimeja, Saddam Hussein oli sunni, kuten ovat myös äärijärjestö Isisin kannattajat.

Iranissa puolestaan shiiamuslimeilla on enemmistö. Syyriassa vallassa on shiialaisuuden haarana itseään pitävä alaviittimuslimien vähemmistö, presidentti Bashar al-Assad on alaviitti. Naapurimaa Libanonissa myös Hizbollah on shiiamuslimien järjestö.

Siksi Syyrian rauhanratkaisun lukkoon saattaa hyvinkin löytyä toinen avain Iranista.

Islamin kaksi suuntaa

Maailmassa on noin 1,6 miljardia muslimia. Sunneja on heistä noin 80 prosenttia, shiiaenemmistö on vain Iranissa, Irakissa, Azerbaidzanissa ja Bahrainissa.

Maailman shiioista suurin osa asuu Iranissa. Sunnilaisessa Saudi-Arabiassa valtionuskonto on wahhabismi, joka on äärikonservatiivinen suuntaus.

Kommentoi Facebookissa