Lumi ja Pyry pääsivät ulos lumileikkeihin – pandatalo avattiin nyt yleisölle

Huā Bào eli Pyry on viihtynyt kiipeilemässä lumisella ulkotarhalla.

Huā Bào eli Pyry on viihtynyt kiipeilemässä lumisella ulkotarhalla. (Kuva Ähtäri Zoo)

Bambua kuluu parikymmentä kiloa päivässä, pandat ovat jo satakiloisia.

PANDAT Ähtäri Zoon Pandatalo avattiin yleisölle tänään, Pandapariskunta Jīn Bǎobǎo ja Huā Bào eli Lumi ja Pyry saapuivat Suomeen kuukausi sitten Kiinasta. Kuukauden karanteeniaika Ähtärissä on sujunut hyvin ja pandat ovat tottuneet omiin sisätarhoihinsa. Nyt ne pääsivät ulos leikkimään lumiseen maastoon.

Pandatalon rakentaminen aloitettiin vuoden 2017 alussa ja talo valmistui joulukuussa. Pandatalo on kooltaan noin 2 400 neliömetriä, tonttia on reilut 10 000 neliötä, josta ulkotarhan osuus on noin 4 000 neliömetriä.

Pandoille rakennus tarjoaa paitsi omat yksityiset lepotilat, sisä- ja ulkotarhat, myös erilaisia virikkeitä, kuten kiipeilymahdollisuudet ja vesielementit. Sisätiloista yleisö voi seurata pandojen elämää laajojen lasiseinien läpi. Sisätilan olosuhteet vastaavat kasvihuonetyyppistä ilmastoa. Kosteus on tarkasti määritelty ja lämpötila on hallinnassa, jotta kasvillisuus pysyy kunnossa ja pandat pystyvät toteuttamaan lajityypillistä käyttäytymistä.

Jīn Bǎobǎo eli Lumi ottaa rennosti sisätarhassa, jonka olosuhteet on tarkasti määritelty.
Jīn Bǎobǎo eli Lumi ottaa rennosti sisätarhassa, jonka olosuhteet on tarkasti määritelty. (Kuva Ähtäri Zoo)

Myös pandojen ravinto pitää säilyttää tarkasti määritellyissä olosuhteissa. Pandat ovat karanteeniaikana totutelleet uuteen kotiinsa Ähtäri Zoon pandahoitaja Anna Palmrothin ja eläinlääkäri Heini Niinimäen valvonnassa. Mukana ovat olleet myös kiinalainen eläinlääkäri ja pandahoitaja.

– Hyvin on kaikki sujunut, bambu maistuu. Sitä menee keskimäärin 12–30 kg päivässä. Lisäksi pandat saavat pandakakkua ja jonkin verran porkkanaa ja omenaa. Aikuiset pandat painavat 90–150 kg. Jīn Bǎobǎo eli Lumi painaa nyt hiukan yli 100 kg ja Huā Bào lempinimeltään Pyry noin 110 kg, toteaa eläinlääkäri Heini Niinimäki.

Ähtäri odottaa tulevasta matkailusesongista erittäin vilkasta ja jo nyt on ollut nähtävissä sesongin jatkuminen.

– Myös ulkomaiset matkanjärjestäjät ovat osoittaneet kiinnostusta Ähtärin matkailupalveluja kohtaan ja yhteistyötä ollaan rakentamassa, kertoo Ähtäri Zoon toimitusjohtaja Jonna  Pietilä.

Ruuhkan välttämiseksi pandataloon lippua hankittaessa valitaan oston yhteydessä tunnin tarkkuudella ajankohta, jolloin on tarkoitus astua porteista sisälle. Pandoja voi kuitenkin seurata niin pitkään kuin haluaa talon aukioloaikojen puitteissa.

  • Ähtäri Zoon aukioloajat ja tarkemmat tiedot ahtarizoo.fi

Kommentoi Facebookissa