K18 – ei herkille: Gladiaattorien Timantti teki karmean murhan

Gladiaattoreissa Virpi Butt oli blondi, myöhemmin hänestä tuli tummaverikkö. Timantti-roolinimeä käyttänyt nainen istuu elinkautista vankeustuomiota murhasta.

Gladiaattoreissa Virpi Butt oli blondi, myöhemmin hänestä tuli tummaverikkö. Timantti-roolinimeä käyttänyt nainen istui elinkautista vankeustuomiota murhasta. (Kuva MTV)

Suomen raaimpiin henkirikoksiin syyllistynyt Virpi Butt on kuollut 49-vuotiaana.

RIKOS Gladiaattorit-televisiosarjaa esitettiin Suomen televisiossa vuosina 1993–1994. Amerikkalaisen esikuvan mukaan tehty tuotanto sai ohjaajakseen oikein Renny Harlinin. Suomalaiset urheilulliset miehet ja naiset kilpailivat kelloa vastaan ja yrittivät kisassa selviytyä esteradasta sekä matkalla vaanivista ammattimaisista voimailijoista ja kehonrakentajista, Gladiaattoreista.

Tunnetuin Gladiaattoreista oli Viikinki alias Tony Halme, hän ei esittelyjä kaipaa. Gladiaattorinaisista nimeä Timantti kantoi 171-senttinen ja 72-kiloinen Virpi Butt, 21-vuotias voimalajeja harrastanut nainen Tampereelta. Ilta-Sanomien mukaan Butt kuoli julkisuudelta piilossa 22. marraskuuta vuonna 2021.

Tampereen baareissa muistellaan Virpi Buttia yhä pelonsekaisin tuntein. Nuori voimailijanainen veti hormoneja monta kertaa enemmän kuin alan miehet. Lisäksi viina maistui ja sekoitti pään. Kännipäissään Butt nosteli baareissa miehiä seinälle ja veteli turpiin.

Myöhemmin oikeudessa Butt kertoi, että hän halusi tapella miesten kanssa, koska heistä sai kunnon vastuksen. Kaksi Buttin kanssa tekemisiin joutunutta miestä ei selvinnyt pelkällä löylytyksellä. Heidät murhattiin ja paloiteltiin.

Ensimmäinen uhri oli Kari Anttonen, joka katosi Tampereella keväällä 2002. Virpiin rakastunut Janne Hyvönen puukotti Anttosen hengiltä Buttin asunnossa. Tapahtumapaikalla olivat Buttin alaikäiset lapset, toinen heistä kävi katsomassakin, mitä aikuiset oikein puuhaavat.

Uhri paloiteltiin veitsellä ja sahalla. Oikeudessa Hyvönen kertoi, että hän laittoi jalat uuniin, paistoi ne ja söi. Uhrin pään Hyvönen sanoi keittäneensä ja iskeneensä suusta hampaita irti.

Jossain vaiheessa Virpi Butt kuljetti uhrin päätä muovikassissa kaupungilla. Ravintolassa hän tömäytti muovikassin pöytään ja ilmoitti, että tässä on Rankon pää. Anttosen lempinimi oli Ranko.

Tietenkään kukaan ei uskonut, että kassissa on jonkun pää. Virpi Butt olisi näyttänyt kassin sisällön, mutta Hyvönen esti sen aikeen. Butt ja Hyvönen kertoivat laittaneensa ruumiin palaset jätepönttöihin. Niitä etsittiin myöhemmin kaatopaikalta, mutta mitään ei löytynyt.

Kari Anttosen hautapaikkaa ei tiedetä. Miehen olemassaolosta kertoo vain laatta Tampereen Kalevankankaan hautausmaan muurissa.

Murha oli selvittämättä yli vuoden, ja selvittämättä se olisi ehkä jäänytkin, ellei Butt olisi murhannut juhannusheilaansa vuonna 2003. Keskikesän juhlahumussa 26-vuotias Arto Malinen oli päätynyt epäonnekseen Buttin asuntoon Pirkkalaan. Siellä tuli jotain riitaa, ja Butt puukotti Malisen hengiltä.

Surmateon jälkeen Virpi Butt soitti Hyvösen apuun, ja ruumis paloiteltiin, kun kokemusta oli jo entuudestaan. Tälläkin kertaa ruumiin palaset kuskattiin jätepönttöihin eri puolille Tamperetta ja Nokiaa. Malisen murha paljastui nopeasti. Sen jälkeen poliisi ryhtyi selvittämään Buttin ja Hyvösen tekoja muutenkin, ja yli vuosi aikaisemmin tehty Anttosen murha selvisi.

Mielentilatutkimuksen mukaan molemmat olivat tekojen aikaan täydessä ymmärryksessä. Kesällä 2004 kumpikin tuomittiin paloittelumurhista elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Virpi Butt vapautui ehdonalaiseen vapauteen uudenvuodenaattona 2018.

  • EDIT 8.11.2022: Päivitetty Virpi Buttin menehtyminen
Mohikaani oli Mika Ounaskari, Viikinki puolestaan Tony Halme. Suosittujen Gladiaattori-hahmojen keskellä juontaja Katariina Ebeling.
Mohikaani oli Mika Ounaskari, Viikinki puolestaan Tony Halme. Suosittujen Gladiaattori-hahmojen keskellä juontaja Katariina Ebeling. (Kuva MTV)

Kommentoi Facebookissa