Sauli Niinistö ei lipsunut – ”Suomi tuomitsee Krimin laittoman liittämisen Venäjään”

Presidentti Niinistö ojensi rouva Poroshenkolle kukat Presidentinlinnan pihalla.

Presidentti Niinistö ojensi rouva Poroshenkolle kukat Presidentinlinnan pihalla. (Kuva Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia)

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi Ukrainan presidentti Petro Poroshenkon Helsingissä.

PRESIDENTTI Ukrainan presidentti Petro Poroshenko valtuuskuntineen on ensimmäinen valtionpäämies, joka käy Suomessa sen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna. Presidentit keskustelivat muun muassa Suomen ja Ukrainan suhteista, Ukrainan konfliktista ja Minskin sopimuksen toimeenpanosta.

Presidentti Sauli Niinistö painotti tapaamisen jälkeisessä lehdistötilaisuudessa, että Minskin sopimuksen toimeenpanoa tulee kiirehtiä. Niinistö totesi yksiselitteisesti, että Suomi tuomitsee Krimin laittoman liittämisen Venäjään.

– Minskin sopimus on elintärkeä. Se pitäisi toimeenpanna niin pian kuin mahdollista, jotta voisimme elää normaalia elämää Ukrainassa ja laajemminkin Euroopassa. Molemmilla osapuolilla on velvoitteita, jotka niiden tulisi täyttää, presidentti Niinistö totesi.

Lehdistötilaisuudessa nousi esiin Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin esittämä ajatus Venäjän vastaisten pakotteiden helpottamisesta, jos Venäjä sitoutuu terrorismin vastaiseen sotaan. Molemmat presidentit olivat sitä mieltä, ettei pakotteita pidä muuttaa. Pakotteet tulee poistaa vasta, kun niille asetetut ehdot täyttyvät.

– Kiitän Suomea sen lujasta kannasta säilyttää Venäjän vastaiset pakotteet, kunnes Minskin sopimus on täysin pantu täytäntöön, presidentti Poroshenko totesi.

Presidentit keskustelivat muun muassa Suomen ja Ukrainan suhteista, Ukrainan konfliktista ja Minskin sopimuksen toimeenpanosta.
Presidentit keskustelivat muun muassa Suomen ja Ukrainan suhteista, Ukrainan konfliktista ja Minskin sopimuksen toimeenpanosta. (Kuva Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia)

Presidentti Niinistö mainitsi Ukrainan tehneen paljon muun muassa sosiaalisia, poliittisia ja taloudellisia uudistuksia.

– Tuemme Ukrainan kehitystä eteenpäin tällä tiellä. Suomi on tukenut Ukrainan viisumivapautta EU:ssa ja luonnollisesti tuemme sitä myös jatkossa, presidentti Sauli Niinistö painotti.

Presidentit keskustelivat myös Suomen ja Ukrainan taloudellisista suhteista. Neuvotteluissa nousi esiin esimerkiksi maiden välinen talouskomissio.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 25 vuotta siitä, kun Suomen ja Ukrainan diplomaattiset suhteet solmittiin uudelleen, ja 99 vuotta diplomaattisten suhteiden alusta.

– Yhteytemme ovat lukuisat. Olen käynyt Kiovassa, ja me olemme tavanneet ympäri maailmaa. Tapaamme seuraavan kerran Münchenissä ensi kuussa. Kiitos tästä vierailusta, arvostamme sitä suuresti, presidentti Niinistö summasi.

Presidentti Poroshenko tapasi vierailunsa aikana myös eduskunnan puhemies Maria Lohelan ja pääministeri Juha Sipilän.  Ukrainan hallituksen jäsenistä virallisella vierailulla oli mukana varapääministeri Zubkon lisäksi ulkoministeri Pavlo Klimkin. Myös ulkoministeri Timo Soini ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen osallistuivat vierailulle.

Kommentoi Facebookissa