Lumitilanne ja pakkasten puute kiusana – metsätöissä odotetaan kunnon talvea

Kangasmaiden talviteillä eli routateillä on onnistuttu operoimaan parantelun jälkeen.

Kangasmaiden talviteillä eli routateillä on onnistuttu operoimaan parantelun jälkeen. (Kuva Metsähallitus)

Metsähallitus on silti kyennyt palvelemaan puuta ostavia asiakkaitaan hyvin.

METSÄTYÖT Lämpötilan vaihdellessa nollan molemmin puolin tykkylumi on aiheuttanut paljon tuhoja metsäpuille. Teiden yli kaatuneet ja katkenneet puut ovat vaurioittaneet myös sähkölinjoja ja aiheuttaneet muuta harmia.

– Loppuvuonna olosuhteet vaihtelivat erittäin paljon Etelä-Suomen alueen eri osissa. Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa lunta tuli kerralla kymmeniä senttejä. Aurauskalusto ei millään kyennyt hoitamaan samanaikaisesti kaikkia tarvittavia teitä, kertoo Etelä-Suomen alueen hankintapäällikkö Markku Eklund Metsähallitus Metsätalous Oy:stä.

Kunnolla kantavuutta lisäävää routaa ei ole missään päässyt syntymään pakkasten puutteessa, kun lumikin on satanut sulaan maahan. Lumen paksuus vaihtelee alueen sisällä 0–60 cm välillä. Metsähallitus on kuitenkin kyennyt palvelemaan puuta ostavia asiakkaitaan hyvin. Tämä on onnistunut hyvällä suunnittelulla ja toiminnan ohjauksella.

– Korjuu- ja kuljetusyrittäjät ovat olleet hyvin joustavia ja yhteistyö heidän kanssaan on sujunut mainiosti, Markku Eklund kehuu.

Metsätöihin kaivataan kunnon pakkaskelejä jo lähiaikoina, jotta päästään normaalin talvikauden puunkorjuuseen.

– Loppuvuodesta satoi lyhyessä ajassa paljon lunta. Vaikka linko- ja auramiehet ovat tyytyväisiä, puunkorjuun kannalta lumentulo on aiheuttanut ongelmia, kertoo puolestaan Pohjanmaa-Kainuun kuulumisia hankintapäällikkö Vesa Härkönen.

Pakkasia on saatu vasta odotella, eikä oikeita talviteitä ole päästy vielä tekemään. Kangasmaiden talviteillä eli niin sanotuilla routateillä on operoitu alueen pohjoisosissa, mutta niitäkin on pitänyt parannella kaivinkoneilla ja murskekuormilla. Pehmeimmille paksuturpeisille maille ei ole vielä kunnolla päästy puunkorjuuseen.

Hankalista olosuhteista huolimatta toimitukset on pystytty hoitamaan metsäpäässä ja autokuljetuksella. Puuta on lähtenyt asiakkaille loppuvuonna myös juna- ja laivatoimituksena.

Kommentoi Facebookissa