Luolastoon loukkuun jääneet jalkapallopojat löytyivät – kaikki 12 poikaa ja valmentaja elossa

Pelastustöissä pyrittiin muun muassa laskemaan luolaston veden pintaa pumppaamalla.

Pelastustöissä pyrittiin muun muassa laskemaan luolaston veden pintaa pumppaamalla. (Kuva AOP)

Thaimaassa Tham Luangin luolaverkostoon veden vangiksi jääneitä etsittiin yhdeksän päivää.

PELASTUSTEHTÄVÄ Yhdeksän päivää sitten kahdestatoista alle 16-vuotiaasta nuoresta koostunut jalkapallojoukkue sekä heidän 25-vuotias valmentajansa menivät rankkasateilta suojaan Thaimaan pohjoisosassa sijaitsevaan Tham Luangin luolastoon Chiang Raissa.

Luolaverkoston ulkopuolelta löydettiin valmentajan skootteri sekä poikien polkupyörät, mutta itse joukkue oli kateissa. Joukkue tunsi luolat hyvin, mutta tulviva vesi oli saattanut nostaa veden pintaa ja jättänyt heidät loukkuun. Luolista on aikaisemmin pelastettu muun muassa brittituristeja.

Joukkuetta etsivät muun muassa Thaimaan laivaston erikoissukeltajat, brittisukeltajia, australialaisia poliiseja sekä Yhdysvaltain erikoisjoukkojen sotilaita. Thaimaalaiset viranomaiset pitivät yllä toivoa poikien löytämisestä, vaikka vuorokaudet kuluivat vääjäämättömästi.

Etsintöjä johtava kontra-amiraali Arparkorn Yookongkaew uskoi poikien olevan elossa luolaston keskiosassa olevien ilmataskujen avulla. Maanantaina etsijät löysivät yhdestä luolasta tuoreita käden- ja jalanjälkiä.

Brittien yleisradioyhtiö BBC kertoi viimein Chiang Rain kuvernöörin ilmoittaneen, että kaikki 12 poikaa ja heidän valmentajansa on löydetty elossa.

– Kaikki ovat turvassa mutta operaatio ei ole vielä ohi. Nyt olemme löytäneet heidät. Seuraava tehtävämme on saada pojat ulos luolastosta ja viedä heidät kotiin. Jos lääkäreiden mukaan heidän fyysinen kuntonsa on tarpeeksi hyvä siirtoa varten, tuomme heidät ulos luolista, kuvernööri Narongsak Osottanakorn vakuutti.

Ongelmana operaatiossa on se, että sukellustaidottomia poikia on erittäin vaikeaa pelastaa luolastosta sukeltamalla. Pelastajat harkitsevatkin veden pinnan laskun odottamista tai kuilun poraamista luolaan.

  • Video: First contact with missing Thai students after more than a week lost in cave

Kommentoi Facebookissa