Luomumaidon käyttö kouluissa ja päiväkodeissa kaksinkertaistui – riittävyys ei ole haaste

Luomun toivotaan lisäävän nuorten maidonjuontia.

Luomun toivotaan lisäävän nuorten maidonjuontia. (Kuva Ella Karttunen/ Pro Luomu)

Luomumaidon käyttö lisääntyi, kun sille alettiin maksaa EU:n rahoittamaa korotettua koulujakelutukea.

RUOKA Luomumaitoa juotiin Suomen kouluissa ja päiväkodeissa 2,97 miljoonaa litraa lukuvuonna 2018–19. Se oli noin kaksi kertaa enemmän kuin edellisenä lukuvuonna.

Suomalaisissa päiväkodeissa ja kouluissa tarjotusta rasvattomasta maidosta 19,3 prosenttia oli luomua. Rasvatonta koulumaitoa hankittiin lapsille ja nuorille yhteensä noin 15,39 miljoonaa litraa, ja rasvatonta piimää 1,20 miljoonaa litraa. Tiedot ilmenevät Ruokaviraston koulujakelutukea koskevista tilastoista.

Luomumaidon käyttö suomalaisissa päiväkodeissa ja kouluissa alkoi lisääntyä syksyllä 2017, kun sille alettiin maksaa korotettua koulujakelutukea. Se on EU:n täysin rahoittamaa tukea. Koulujakelutukea myönnetään vain rasvattomalle maidolle tai piimälle sekä jogurtille, viilille, rahkalle ja juustolle.

Lisäksi tuen piirin kuuluu useita kasviksia ja marjoja kuten lanttu, porkkana, tomaatti ja herukat sekä kevätlukukaudella myös tuontihedelmiä kuten appelsiini ja banaani.

Yksi uusista suurista luomumaidon käyttäjistä on Oulu, jonka kouluissa ja päiväkodeissa juodaan maitoa noin 400 000 litraa vuodessa.

– Lapset ja nuoret juovat koko ajan vähemmän maitoa, vaikka se olisi D-vitamiinin saannin kannalta tärkeää. Toivomme, että luomun tarjoaminen lisäisi nuorison maidonjuontia, sillä lähellä tuotetun luomumaidon houkuttelevuus on suurempi kuin tavanomaisen maidon, Oulun Tilapalvelujen ateriapalvelupäällikkö Pauliina Värttö sanoo.

Ylitarkastaja Jenni Anttila Ruokavirastosta arvioi, että kouluissa ja päiväkodeissa käytetään jonkin verran myös luomukevytmaitoa, mutta koska se ei kuulu koulujakelutuen piiriin, se ei näy tilastoissa.

Luomumaidon kysyntä kouluissa lisääntyy edelleen. Valtioneuvoston periaatepäätös vuodelta 2013 kannustaa julkisia ruokapalveluja käyttämään luomuraaka-aineita.  Koulujakelutuetun luomumaidon kysynnän kasvu näkyy myös Suomen suurimman maidonjalostajan Valion myynnissä.

Kategoriapäällikkö Mirva Tollet Valiolta kertoo, että trendi on edelleen sama, joskin hurjin kasvuvauhti on tasaantunut.

– Sellainen tuntuma on, että luomumaitoon siirtyy koko ajan lisää hankintarenkaita tai kuntia. Monet kunnat miettivät sitä mahdollisuutta ja keskusteluja käydään jatkuvasti, hän sanoo.

Maantieteellisesti luomumaitoa myydään ympäri Suomea. Tollet arvioi, että luomumaidon käytön kasvuvauhti ei voi jatkossa olla yhtä kova kuin aiemmin, koska luomun käyttäjiksi siirtyi viime lukuvuodella monia isoja toimijoita. Hänen mukaansa luomumaitoa riittää jatkossakin kaikille halukkaille kouluille ja päiväkodeille.

– Ainakaan toistaiseksi luomumaidon riittävyys ei ole tullut haasteeksi. Koko koulujakelutukea ajatellen haasteena on, että sitä saa vain rasvattomalle maidolle; monissa kunnissa haluttaisiin tarjota kevytmaitoa, jos se sopii paremmin paikallisiin makutottumuksiin, Tollet toteaa.

Lue myös: Luomuruuan markkinat jatkavat vahvaa kasvua – josta perinteinen elintarvikesektori voi vain uneksia

Kommentoi Facebookissa