Luomuviinit olivat todella luomua – ei jälkiä torjunta-aineista tai petosyrityksistä

Ruokien ja juomien luonnonmukaisuus varmistetaan sadoilla laboratoriotesteillä. (Kuvituskuva Fotolia)

Tulli vastaa ulkomailta tuotavien luomuelintarvikkeiden luonnonmukaisuuden valvonnasta.

ELINTARVIKEVALVONTA Yksi Tullin perustehtävistä on Suomeen tuotavien elintarvikkeiden turvallisuuden ja laadun valvonta. Alkoholittomat luomuviinit ovat Tullin jatkuvassa valvonnassa, mutta tänä vuonna Tulli valvoi ensimmäistä kertaa alkoholillisten luomuviinien torjunta-ainejäämiä.

Kevään valvonnan luomuviininäytteet olivat peräisin Australiasta ja Chilestä. Tullin tutkimat luonnonmukaiset puna- ja valkoviinit täyttivät luomukriteerit, sillä niistä ei löytynyt kemikaalijäämiä. Luonnonmukaisesti tuotetut tuotteet tulee tuottaa ilman kemiallisia torjunta-aineita, eikä niiden jäämiä siksi löydy aidoista luomutuotteista.

– Luomutuotteet ovat usein muita vaihtoehtoja hintavampia, joten ne voivat olla houkutteleva kohde ruokapetoksen tekemiselle. Ruokapetokset ovat erityisesti maailmalla yleinen rikollisuuden muoto, joten valvomme Suomeen tuotavia luomuelintarvikkeita suunnitelmallisesti, tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling kertoo.

Tullin valvomat luomuelintarvikkeet tutkitaan tarkemmin Tullilaboratoriossa. Laboratoriomenetelmillä viineistä voitiin tutkia jopa noin 350 eri yhdisteen tarkkoja määriä.

– Monijäämämenetelmällämme voidaan tutkia yhdestä näyteuutteesta kahdella eri analyysitekniikalla satoja eri torjunta-aineita. Päivitämme menetelmän torjunta-ainevalikoimaa yleensä vuosittain, jotta voimme vastata jatkuvasti muuttuvan valvonnan ja lainsäädännön tarpeisiin, kertoo Tullilaboratorion jaostopäällikkö Suvi Ojanperä.

Jos valvotuista luomuviineistä olisi analyyseissa löytynyt torjunta-ainejäämiä, löydös olisi käynnistänyt tuotteen valmistajaan kohdistuvan selvitystyön alkuperämaassa. Toisinaan syy liiallisiin tai vääränlaisiin ainesosiin on puhtaasti vahinko tai huolimattomuutta ruokatuotannossa. Joissain tapauksissa kemikaaleja, lisäaineita tai muita aineita on kuitenkin voitu lisätä tai jättää pois tietoisesti, petosmielessä.

Suomessa luomuvalvontaa tekee kolme viranomaista, ja viranomaisyhteistyö on tiivistä. Tullilla on lakiin perustuva velvollisuus valvoa kaikkia Suomeen tuotavien luomutuotteiden luonnonmukaisuutta. Kotimaisen luomutuotannon valvonnasta vastaa Ruokavirasto ja alkoholijuomien luomuvalvonnasta Valvira ja Tulli.

Vuosittain Tulli valvoo kolmen sadan erilaisen ruoka- ja juomatuotteen luonnonmukaisuutta.

Lue myös: Kodin sisäympäristön homeet ja sienet tutkittiin – ”Ennemminkin astmalta suojaavia kuin riskitekijöitä”

Kommentoi Facebookissa