Luvattomat nuotiot aiheuttaneet paloja kansallispuistoissa – pahimmalta on vältytty

Omatekoiset nuotiot tulentekopaikkojen ulkopuolella ovat laittomia ja kiellettyjä.

Omatekoiset nuotiot tulentekopaikkojen ulkopuolella ovat laittomia ja kiellettyjä. (Kuva Fotolia)

Vaikka kesä on ollut sateinen, huolimattomasti sammutettu nuotio saattaa jäädä kytemään.

TURVALLISUUS Huolimaton tulenkäsittely on aiheuttanut palon alkuja kansallispuistoissa. Heinäkuussa on esimerkiksi Nuuksion ja Teijon kansallispuistoissa joutunut pelastuslaitos sammuttamaan tulipaloja, jotka ovat aiheutuneet tulentekopaikkojen ulkopuolelle sytytetyistä luvattomista nuotioista.

Nuuksiossa tuli ehti vahingoittaa useita kymmeniä neliöitä metsää, ennen kuin tuli saatiin kuriin.

– Vaikka kesä on ollut sateinen, niin huolimattomasti sammutettu nuotio saattaa jäädä kytemään ja maastossa kytevä tuli saattaa äkkiä lähteä palamaan kunnolla, toteaa palomestari Petri Korhonen Helsingin pelastuslaitoksesta.

Tulen käsittelyssä pitää olla aina huolellinen.

– Avotulen teko kansallispuistoissa on sallittua ainoastaan merkityillä tulentekopaikoilla, joissa käytössä on Metsähallituksen paikalle tuomaa polttopuuta. Omatekoiset nuotiot tulentekopaikkojen ulkopuolella ovat laittomia ja kiellettyjä. Maastopalot aiheuttavat vaaraa luonnolle sekä retkeilijöille tai teltassa yöpyjille, muistuttaa puistonjohtaja Henrik Jansson Metsähallituksesta.

Jos alueelle on annettu metsäpalovaroitus, niin avotulen teko on kielletty myös merkityillä tulentekopaikoilla. Nokipannukahvit saa keittää ja tulen sytyttää keittokatoksissa tai muilla hormilla varustetuissa tulisijoissa.

Kommentoi Facebookissa