Hän on Suomen kirkkain maalivahtilupaus – Hugo Keto kehittyy ammattilaisten opissa Englannissa

Viime kaudella Hugo Keto pelasi U23-sarjan lisäksi U18-Valioliigaa sekä Uefa Youth Leaguessa eli nuorten Mestarien liigassa.

Viime kaudella Hugo Keto pelasi U23-sarjan lisäksi U18-Valioliigaa sekä Uefa Youth Leaguessa eli nuorten Mestarien liigassa. (Kuva AOP)

Lontoolaisen Arsenalin reservijoukkueessa torjuu 19-vuotias nuorten maajoukkuemaalivahti.

JALKAPALLO Jalkapallon Englannin Valioliigan alku lähestyy. Maailman kenties kovatasoisin sarja potkaistaan käyntiin elokuun alkupuolella.

Lontoolaisen Arsenalin 19-vuotiaalle suomalaismaalivahdille Hugo Kedolle tuskin on vielä minuuttiakaan tarjolla Valioliigassa alkavalla kaudella, mutta Hongan kasvatti tullaan mitä todennäköisimmin näkemään viime vuoden tapaan useaan otteeseen harjoittelemassa Petr Cechin ja muiden edustuksen maalivahtien kanssa.

Arsenalin reservijoukkue, jossa Suomen U19-maajoukkueen kantaviin voimiin viime EM-karsinnassa lukeutunut Keto alkavalla kaudella pääsääntöisesti torjuu, aloitti harjoittelun kesäkuun loppupuolella. Ensimmäiset pari päivää seurassa keskityttiin pelaajien testailuun. Maalivahdit aloittivat parin päivän jälkeen yhteisharjoittelun ja liittyivät joukkueharjoituksiin pian sen jälkeen.

Toistaiseksi Keto on harjoitellut yhdessä reservijoukkueen maalivahtien kanssa, sillä Arsenalin edustus valmistautuu kauteen Australiassa. Reservien molaritalli sai joukkoonsa yhden nimekkään vieraan, kun Italian Serie A:n jättiläiseen Juventukseen nelivuotisella sopimuksella siirtynyt puolalaiskassari Wojciech Szczesny saapui hakemaan pallotuntumaa tuttuun ympäristöön.

Harjoitteluhetkellä Szczesny ei ollut vielä solminut kontrahtia torinolaisseuraan. Szczesny, 27, pelasi Italian jalkapalloliigassa jo kaudella 2015–16. Hän torjui kaksi viime kautta AS Romassa, jossa hän pelasi lainalla Arsenalista.

Viime kausi oli 196-senttiselle torjujalle menestys, sillä hän piti eniten nollapelejä (14) ja murtautui Serie A:n molarieliittiin päästämällä toisiksi vähiten maaleja. Vähiten päästi – yllätys yllätys – ”Juven” ja Italian maajoukkueen pitkäaikainen ykkösmaalivahti Gianluigi Buffon, 39.

Szczesny oli Kedolle jossain määrin tuttu mies jo entuudestaan. Kaksikko harjoitteli silloin tällöin yhdessä jo ennen Szczesnyn lähtöä Romaan.

– Hän on todella hyvä nuorten maalivahtien kanssa ja tosi hyvä tyyppi. Vitsailee kanssamme, kehuu ja antaa pieniä vinkkejä. Oli tosi kiva treenata hänen kanssaan pitkästä aikaa, Keto kehuu kokeneempaa virkaveljeään.

Hugo Kedon alkavan kauden asema Arsenalin edustuksessa riippuu pitkälti siitä, siirtyykö joku edustuksen veskareista muualle pysyvästi tai lainalla.
Hugo Kedon alkavan kauden asema Arsenalin edustuksessa riippuu pitkälti siitä, siirtyykö joku edustuksen veskareista muualle pysyvästi tai lainalla. (Kuva Arsenal FC)

Arsenalissa Szczesny pelasi 132 Valioliigan ottelua vuosina 2010–2015. Cech, Szczesny, Kolumbian maajoukkuekoppari David Ospina ja kolmosvahdin viittaa edustuksessa viime vuodet kantanut argentiinalainen Emiliano Martinez ovat kaikki erinomaisia maalivahteja, joiden eteen on vaikea loikata nokkimisjärjestyksessä.

Kedon alkavan kauden asema edustuksessa riippuu pitkälti siitä, siirtyykö joku edustuksen veskareista muualle pysyvästi tai lainalla. Mitä vähemmän maalivahteja edessä on, sitä enemmän suomalaiselle on luonnollisesti tarjolla harjoitusaikaa kivikovassa seurassa.

– Saa nähdä mitä täällä tapahtuu siirtojen ja muun kanssa. Jos maalivahteja menee lainalle tai siirtyy jonnekin muualle, niin voi olla, että pääsen treenaamaan vielä enemmän miesten kanssa. Mutta jos ei, niin se menee varmaan aika samalla tavalla kuin viime vuonna, eli käyn joskus treenaamassa heidän kanssaan, mutta pääosin olen U23:sten kanssa, Keto selittää.

Viime kaudella Keto pelasi U23-sarjan lisäksi U18-Valioliigaa sekä Uefa Youth Leaguessa eli nuorten Mestarien liigassa. Tällä kaudella Mestarien liigaa ei Pohjois-Lontoossa pelata, sillä Arsenal sijoittui viime kauden päätteeksi vasta viidenneksi Valioliigassa. Samalla joukkueen huima 20 vuoden putki sarjan neljän parhaan joukossa rikkoontui.

HJK:n organisaatiosta Arsenaliin kesällä 2014 siirtyneen Kedon toiveissa on saada minuutteja U23-Valioliigaa kovemmassa ympäristössä. Esimerkiksi Englannin kakkosliiga eli sumujen saarten neljäs sarjataso voisi olla nuorukaiselle erinomainen paikka kehittyä.

Keto myöntää, että alustavia puheita lainapahvista on ollut. Siirto lienee kuitenkin ajankohtainen vasta tammikuun siirtoikkunassa.

– Kyllä siitä on ollut vähän puhetta, ainakin agenttieni kanssa olen puhunut paljon, että haluaisin päästä lainalle jossain vaiheessa tätä kautta. Veikkaan, etten kesällä lähde vielä minnekään, mutta tammikuussa voisi alkaa katsoa lainajuttuja vähän enemmän.

Suomen U21-maajoukkueryhmään noussut Keto pelasi hiljattain harjoituskauden ensimmäisen täyden ottelunsa. Hän torjui upeasti nollapelin saksalaisjätti Bayern Münchenin reservijoukkuetta vastaan, kun Arsenalin U23-ryhmä otti joukkueesta 1–0-voiton Saksan-harjoitusleirillä.

Kommentoi Facebookissa