Maailman ainoa Lamborghini Miura SVR palautettiin entiseen loistoonsa

Alustanumerolla 3781 varustettu yksilö aloitti taipaleensa vuonna 1968.

Alustanumerolla 3781 varustettu yksilö aloitti taipaleensa vuonna 1968. (Kuva Lamborghini)

Entisöinnistä vastasi tehtaan oma klassikko-osasto Polo Storico.

AUTOT Lamborghini Miuraa on usein tituleerattu maailman ensimmäiseksi superautoksi. Lambon P400-niminen prototyyppi tuotiin julkisuuden valokeilaan keväällä 1966 Geneven autonäyttelyssä, jossa sekä lehdistö että suuri yleisö olivat lähes polvillaan Miuran kuvankauniiden linjojen edessä. Marcello Gandinin muotoilema keskimoottorisportti pysyi tuotannossa vuoteen 1973 asti, jolloin sen paikan Lamborghinin mallistossa otti paljon kulmikkaammin muotoiltu Countach.

Jokainen valmistunut Miura on nykyään huippuarvokas, koska autoja tehtiin ainoastaan 764 kappaletta seitsemän vuoden aikana. Miurojenkin joukossa on kuitenkin vielä ”perusmalliakin” harvinaisempia versioita, kuten tuotannon loppupäätä edustanut tehokkaampi SV-malli. Lamborghinin tehtaan oma Polo Storico -entisöintiosasto palautti sellaisen äskettäin entiseen loistoonsa, ja nyt vuorossa oli ultraharvinainen SVR.

SVR:n entisöinnissä riitti haasteita, koska auton alkuperäisistä valmistusdokumenteista ei ollut juuri apua.
SVR:n entisöinnissä riitti haasteita, koska auton alkuperäisistä valmistusdokumenteista ei ollut juuri apua. (Kuva Lamborghini)

Tässä tapauksessa puheelle harvinaisuudesta on katetta, koska Miura SVR on maailman ainoa lajissaan. Alustanumerolla 3781 varustettu yksilö aloitti taipaleensa vuonna 1968, jolloin se rullasi tehtaan porteista ulos Miura S -mallina. Kirkkaalla Verde Miura -vihreällä maalatussa autossa oli musta sisusta, ja sen moottorin sarjanumero oli 2511 ja korin numero 383. Miura oli esillä vuoden 1968 Torinon autonäyttelyssä, ja se luovutettiin 30.11.1968 torinolaiselle Lamborghini-kaupalle myytäväksi eteenpäin.

Tämän jälkeen auto ehti vaihtaa omistajaa peräti kahdeksan kertaa seuraavien kuuden vuoden aikana. Vuonna 1974 Miura päätyi saksalaiselle Heinz Straberille, joka päätti lähettää superautonsa takaisin tehtaalle Italian Sant’Agata Bologneseen. Vihreä Miura S muutettiin siellä ainutlaatuiseksi SVR:ksi, joka sai inspiraationsa Lamborghinin testikuskina toimineen Bob Wallacen kehittämästä Miura Jotasta.

Auto sai muun muassa korin muotoihin integroidut levikkeet, muhkeat hunajakennovanteet ja erilaisia spoilereita sekä ilmanohjaimia. Muutostyöt SVR:ksi viimeisteltiin uudella punaisella värillä, ja ne kestivät noin 18 kuukautta. Straber ei kuitenkaan ehtinyt juuri nauttia uudestisyntyneestä superautostaan, koska se myytiin heti valmistumisensa jälkeen Japaniin Hiromitsu Ito -nimiselle omistajalle.

Auto sai 1970-luvulla muun muassa korin muotoihin integroidut levikkeet, muhkeat hunajakennovanteet ja erilaisia spoilereita sekä ilmanohjaimia.
Auto sai 1970-luvulla muun muassa korin muotoihin integroidut levikkeet, muhkeat hunajakennovanteet ja erilaisia spoilereita sekä ilmanohjaimia. (Kuva Lamborghini)

Miura SVR sai nousevan auringon maassa osakseen melkoista huomiota, ja se ikuistettiin muun muassa Circuit Wolf -nimiseen manga-sarjaan. Lisäksi paikallinen pienoismallivalmistaja Kyosho on tehnyt autosta miniatyyrejä useassakin eri mittakaavassa. SVR on pysynyt Japanissa näihin päiviin saakka, mutta vajaat kaksi vuotta sitten se lähetettiin takaisin tehtaalle täysentisöintiin. Urakasta tuli valmista 19 kuukaudessa, eli projekti vei kuukauden pidempään kuin auton muutostyöt vuonna 1974.

SVR:n entisöinnissä riitti haasteita, koska auton alkuperäisistä valmistusdokumenteista ei ollut juuri apua. Lisäksi Miura saapui Sant’Agata Bologneseen osina, ja superautoon oli tehty erilaisia muutoksia sen elinkaaren aikana. Nyt Miura palautettiin täysin samanlaiseksi kuin tehtaalla vuonna 1974 tehdyn SVR-konversion jälkeen, mutta turvallisuuden osalta tehtiin sentään muutamia myönnytyksiä. Lamborghiniin asennettiin nimittäin alkuperäistä tukevammat penkit, nelipistevyöt ja irrotettava turvakaari ratakäyttöä silmälläpitäen.

Kommentoi Facebookissa