Maailmantähdet Nick Cave ja Brad Pitt yhteisnäyttelyssä Thomas Houseagon kanssa – ”Luovuus virtaa meissä kaikissa”

Nick Cave, Thomas Houseago sekä Brad Pitt esittelevät taidettaan yhteisnäyttelyssä Sara Hildénin taidemuseossa. (Kuva Jussi Koivunen/ Sara Hildénin taidemuseo)

Thomas Houseago toi Tampereelle omien töidensä ohella luovien yhteistyökumppaniensa teoksia.

TAIDENÄYTTELY Sara Hildénin taidemuseo esittelee Thomas Houseagon ensimmäisen näyttelyn Pohjoismaissa. Isossa-Britanniassa syntynyt Thomas Houseago on noussut maailmanmaineeseen veistoksillaan, joita hän on luonut kipsistä, harjateräksestä, pronssista ja puusta.

Thomas Houseago edustaa uudenlaista lähestymistapaa veistotaiteen perusaiheeseen, ihmisruumiiseen. Hän käyttää klassiseen ja modernistiseen kuvanveistoon yhdistettäviä materiaaleja, mutta myös vähemmän perinteisiä materiaaleja kuten harjaterästä ja hamppua. Tampereelle Houseago tuo myös uusia maalauksia sekä punapuu- ja kipsiveistoksia.

Parin viime vuoden aikana Houseago on löytänyt maalaamisen vapauttavan voiman. Näyttelyssä nähdään suurikokoisia ja ilmaisuvoimaisia Visions-sarjan maalauksia, jotka ovat syntyneet ulkoilmassa. Niiden aiheita ovat luonto, maisema, kosminen ykseys ja elämän kiertokulku.

Houseagolle luovuus on perustavanlaatuinen inhimillinen ominaisuus, joka virtaa meissä kaikissa. Sara Hildénin taidemuseossa hän on päätynyt radikaaliin ratkaisuun: hän tuo omien töidensä ohella luovien yhteistyökumppaniensa teoksia, joiden kantavana konseptina on WE, ja asettaa näin ajatuksen luovasta työstä uuteen valoon.

Hän kyseenalaistaa käsityksen taiteilijasta subjektiivisena toimijana ja ylistää kollektiivisempaa lähestymistapaa. Puhuessaan viimeaikaisista kokemuksistaan Houseago kertoo siirtyneensä egoa korostavasta ajattelutavasta perustavanlaatuiseen oivallukseen.

– Minä en ole yksi minä. Minä olen me, WE!

Houseago esittelee veistoksiaan ja maalauksiaan laulaja ja lauluntekijä Nick Caven keraamisten figuriinien ja näyttelijä Brad Pittin veistosten rinnalla. Musiikin ja elokuvataiteen saralla tunnetuiksi tulleet Cave ja Pitt tuovat nyt ensimmäistä kertaa  näytteille kuvataidettaan – teoksia, jotka ovat syntyneet dialogissa Thomas Houseagon kanssa.

Vaikka kukin teoskokonaisuus on taiteilijansa nimissä, niiden esittely yhteisen otsikon alla heijastaa teosten ja tekijöidensä toisiinsa kytkeytyvää luonnetta. WE on avoin konsepti, joka rohkaisee uusiin tapoihin ajatella taiteen tekemistä ja taiteilijan roolia – ajattelutapoihin, joissa keskitytään vähemmän yksittäisen taiteilijan ideoihin.

Houseagon mukaan WE-konseptiin sisältyvät kaikki taiteen lajit ja kaikki tekijät, joiden kanssa hän mahdollisesti tulee tekemään luovaa yhteistyötä. Projektin avaus kolmen omalla alallaan lahjakkuuksina tunnetun tekijän voimin korostaa vahvasti WE:n ajatusta, että taidelajien välisiä rajoja ei tarvita.

Kunkin mukana olevan taiteilijan teoksiin johtaneet veistoprosessit edustavat omalla tavallaan ajan mittaan tapahtuvan muodonmuutoksen ja kirkastumisen tasoja. Nick Caven teoksissa muutos käy ilmi konkreettisesti sarjassa lasitettuja keramiikkahahmoja. Teossarja The Devil – A Life kuvaa 17 kohtauksessa paholaisen elämää viattomuudesta kokeneisuuteen ja oman kuolevaisuuden kohtaamiseen.

Valikoima Brad Pittin veistoksia on ensimmäistä kertaa esillä julkisesti. Mukana on muun muassa ihmisvartalosta tehtyjä muotteja hyödyntävä kipsipaneeli, joka kuvaa tarinallista ammuskelukohtausta, sekä jalustalle asetettuja läpinäkyvästä silikonista tehtyjä talonmuotoisia veistoksia, joita on ammuttu erikaliiperisilla aseilla. Teokset ovat pysäytyskuvia luodin liikeradasta ja sen tuhovoimasta.

  • Lähde Sara Hildénin taidemuseo

Thomas Houseago – WE with Nick Cave & Brad Pitt 18.9.2022 – 15.1.2023 Sara Hildénin taidemuseossa

Lue myös: Grand Designs Suomi alkaa syyskuussa – ”Mitä tahansa voi sattua rakentamisen aikana”

Kommentoi Facebookissa