RIKOS Korkein hallinto-oikeus julkisti tänään päätöksen KHO:2016:199, joka toivottavasti rauhoittaa yleistä kansalaismielipidettä ja toimii ennakkotapauksena, jopa ennalta ehkäisevänä asiana.
Toistuvasti vakaviin seksuaalirikoksiin – esimerkiksi törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja törkeään raiskaukseen – syyllistyneen miehen pakolaisaseman sai lakkauttaa ja rikollisen karkottaa Irakiin.
Mies oli saapunut puolisonsa ja lastensa kanssa Suomeen vuonna 1996 kertoen pakenemisensa syyksi vainon Saddam Husseinin hallinnon vastaisen poliittisen mielipiteensä ja toimintansa vuoksi. Hänelle oli myönnetty pysyvä oleskelulupa marraskuussa 1999.
Mies oli kuitenkin syyllistynyt Suomessa toistuvasti vakaviin rikoksiin ja käyttäytymisellään osoittanut olevansa vaaraksi muiden turvallisuudelle. Hänet oli tuomittu ankarimmillaan viiden vuoden vankeuteen, kaikkiaan kolme kertaa sellaisista teoista kuten kahdesta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä raiskauksesta.
Poliisi esitti miehen karkottamista ja maahantulokieltoa rikosten johdosta elokuussa 2012, ja Maahanmuuttovirasto lakkautti miehen pakolaisaseman huhtikuussa 2013. Irakilainen valitti päätöksistä hallinto-oikeuteen.
Karkottamista vastaan puhuivat hänen Suomessa olevat perhesiteensä ja hänen pitkä oleskelunsa Suomessa. Miehelle ei hänen pitkästä maassaolostaan huolimatta ollut kuitenkaan kehittynyt Suomeen merkittäviä siteitä. Hän ei asunut puolisonsa tai alaikäisen lapsensa kanssa samassa osoitteessa, sen sijaan hänen epäiltiin uhanneen molempia.
Korkein hallinto-oikeus katsoi, että olosuhteet, joiden vallitessa miehestä oli tullut pakolainen, olivat lakanneet olemasta eli Saddam Husseinin hallinto oli kaatunut. Olosuhteiden muutos oli merkittävä ja pysyvä. Irakilainen ei enää ollut kansainvälisen suojelun tarpeessa. Mies oli saapunut Suomeen kiintiöpakolaisena ja statuksen sai päätöksen mukaan lakkauttaa.
Näin Korkein hallinto-oikeus:
”Kun otettiin huomioon A:n muiden turvallisuudelle ja yleiselle järjestykselle aiheuttama pitkäaikainen ja vakava uhka, hänen karkottamistaan Etelä-Irakin Basraan ei ollut pidettävä Euroopan ihmisoikeussopimuksen 8 artiklan vastaisena. A oli voitu määrätä karkotettavaksi kotimaahansa Irakiin sekä toistaiseksi voimassa olevaan maahantulokieltoon.”
Korkeimman hallinto-oikeuden koko päätöksen voit lukea tästä.
Kommentoi Facebookissa