Markku Kanervan vuoro yrittää saada Huuhkajat lentoon

Päävalmentaja Markku "Rive" Kanerva voitti pelaajaurallaan viisi Suomen mestaruutta.

Päävalmentaja Markku "Rive" Kanerva voitti itse pelaajaurallaan viisi Suomen mestaruutta. (Kuva AOP)

Kukaan ei yllättynyt Suomen maajoukkueen jalkapallovalmentajan potkuista.

JALKAPALLO Suomen maajoukkueen uuden päävalmentajan Markku Kanervan pesti on kolmivuotinen, EM-lopputurnausoptiolla. Samalla ruotsalainen Hans Backe vapautettiin päävalmentajan tehtävistä ja hän on vapaa etsimään uusia töitä heti ensi vuoden alusta. Backen maajoukkuetiimistä eivät jatka Jukka Ikäläinen, Thomas Lyth ja John Wall.

Vain Antti Niemi pysyy edelleen A-maajoukkueen valmennuksessa. Maajoukkueen valmennusryhmään tulevat Kanervan nimeämisen myötä uusina niminä Simo Valakari ja Jonatan Johansson.

– Jo nyt pitkän ja ansiokkaan päivätyön Palloliiton eri tehtävissä tehnyt Kanerva muodostaa valmennustiiminsä kanssa kansallisen, mutta samalla myös erittäin kansainvälisen valmennusratkaisun. Koko nelikollä on valtava pelaajakokemus ulkomaita myöten, mutta myös valmennuskokemusta monipuolisesti, Suomen Palloliiton puheenjohtaja Pertti Alaja kommentoi.

Kolmen vuoden päävalmentajasopimus kertoo Alajan mukaan jo pituutensa kautta sen, että tähtäin on asetettu seuraaviin EM-karsintoihin. Tämä ei kuitenkaan tarkoittaisi sitä, ettei MM-karsintojen viimeisistä kuudesta ottelusta toivota myös tuloksia.

Puheenjohtaja Alaja haluaa kiittää Hans Backea ja hänen valmennustiimiään yhteisestä ajasta.

– Meillä oli paljon epäonnea, tuli ennennäkemätön määrä loukkaantumisia ja poissaoloja. Huippujalkapallo on silti tulosurheilua eivätkä tulokset tietenkään tyydyttäneet ketään. Hans Backe on huippuammattilainen ja todellinen herrasmies. Toivomme hänelle kaikkea hyvää tuleviin haasteisiin.

Huuhkajat pelasi Backen alaisuudessa yksitoista maaottelua, joista yhdeksän on hävitty ja kaksi on päättynyt tasapeliin. Maajoukkue teki Backen alaisuudessa neljä ja päästi 22 maalia.

MM-karsinnoissa Suomi on pelannut neljä ottelua. Ensimmäinen päättyi tasapeliin Kosovoa vastaan, sitä seurasivat tappiot Islannille, Kroatialle ja Ukrainalle. Seuraava edessä oleva karsintaottelu on maaliskuun lopussa Turkissa, kesäkuussa on vuorossa kotiottelu Ukrainaa vastaan. Loput neljä MM-karsintaotteluista pelataan syys- ja lokakuussa 2017.

Markku Kanervan meriitit

Pelaajana

SM 1985, 1987, 1988, 1990 ja 1997 (HJK)

SM-hopeaa 1983 (HJK)

SM-pronssia 1986, 1994 ja 1995 (HJK)

Suomen Cupin voittaja 1984, 1996 ja 1998 (HJK)

Liigacupin mestari 1994, 1996, 1997 ja 1998 (HJK)

A-maajoukkueessa 59 ottelua, joissa yksi maali

Mestareiden liigassa 5 ottelua (HJK 1997)

SM-sarjassa / Veikkausliigassa 291 ottelua, joissa 30 maalia

Valmentajana

Alle 21-vuotiaiden EM-turnaus 2009

Alle 21-vuotiaiden maajoukkueen EM-turnauspaikka 2008

Ykkösen vuoden valmentaja 2003 (Ykkösen valmentajat)

Vuoden valmentaja 2008 (Urheilutoimittajien liitto)

Vuoden valmentaja 2008 (Suomen Jalkapallovalmentajat ry)

Vuoden valmennusteko 2008 (Suomen Valmentajat ry)

Suomen U21- jalkapallomaajoukkueen valinta vuoden 2008 joukkueeksi (Urheilutoimittajien liitto)

Kommentoi Facebookissa