Nyt se on viimein ohi – USA:n presidentinvaalien äänten uudelleenlaskenta päättyi!

Yhdysvaltain valitsijamieskokous kokoontuu 19. joulukuuta valitsemaan presidentiksi Donald Trumpin.

Yhdysvaltain valitsijamieskokous kokoontuu 19. joulukuuta valitsemaan presidentiksi Donald Trumpin. (Kuva AOP)

Miljoonia dollareita kului, mutta Hillary Clinton tavoitti Trumpia vain 25 äänellä Wisconsinissa.

YHDYSVALLAT Viimeinen oljenkorsi saada kumottua Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi katkesi, kun Pennsylvaniassa tuomari Paul Diamond kieltäytyi aloittamasta osavaltion äänten uudelleenlaskentaa.

– Mikä tärkeintä, ei ole olemassa mitään uskottavia todisteita siitä, että minkäänlaista hakkerointia olisi tapahtunut tai Pennsylvanian äänestyksen kulku olisi vaarantunut, tuomari totesi 31-sivuisessa päätöksessään.

Toisenlainen päätös ei olisi enää vaikuttanut merkittävästi presidentinvaalien lopputulokseen kuin ainoastaan läpinäkyvyyden kannalta.

Vihreän puolueen presidenttiehdokas Jill Stein oli vaatinut Pennsylvaniassa äänten uudelleenlaskentaa yhtenä kolmesta osavaltiosta. Trump voitti Pennsylvaniassa noin 44 000 äänen turvin.

Miljoonia muutaman äänen tähden

Stein oli saanut lahjoituksina kokoon 6,5 miljoonaa dollaria, josta 3,5 miljoonaa kului Wisconsinin äänten uudelleenlaskentaan. Republikaanien Trump voitti kyseisessä osavaltiossa demokraattien Hillary Clintonin noin 22 000 äänellä.

Ehkä oli hyvä, että äänet Wisconsinissa laskettiin uudelleen, jotta teoriat esimerkiksi venäläisten hakkereiden sekaantumisesta Yhdysvaltain presidentinvaaliin saatiin kumottua.

Suoritetussa tarkistuslaskennassa Trump sai 628 ääntä lisää, Clinton 653 ääntä lisää, liberaali Gary Johnson 76 ja Jill Stein 68 ääntä enemmän. Tarkistus toi Clintonin siis 25 ääntä lähemmäksi Trumpia.

Michiganissa korkein oikeus sen sijaan päätti, että ääniä ei ole syytä laskea uudelleen.

– Me taistelemme äänioikeudesta ja siitä, että jokainen ääni lasketaan, Jill Stein vakuutti tuomion jälkeen.

Tulos vahvistetaan tänään

Nevadassa riippumaton ehdokas RoqueRockyDe La Fuente sai läpi vaatimuksensa, jonka perusteella osavaltio tarkisti kahdeksan äänestysalueen äänet neljän kunnan alueella Las Vegasin ympäristössä.

Tarkistus vei Clintonilta yhdeksän ääntä ja Trumpilta vain kuusi, jonka jälkeen uudelleenlaskenta päätettiin lopettaa mittasuhteiltaan hyödyttömänä.

Osavaltioiden täytyy vahvistaa äänestystuloksensa tänään. Vaikka yksi Trumpin valitsijamiehistä, teksasilainen ensihoitaja Christopher Suprun, on ilmoittanut kieltäytyvänsä Trumpin äänestämisestä, ei asialla ole merkitystä.

Yhdysvaltain valitsijamiehet kokoontuvat valitsemaan uuden presidentin 19. päivä joulukuuta 2016. Donald Trumpin takana on 306 valitsijamiestä, Hillary Clintonilla heitä on 232.

 

Kommentoi Facebookissa