Iso kissa tekee paluun

Radikaalisti uudistunut C5 pitäisi tulla myyntiin vuonna 2018.

Radikaalisti uudistunut C5 pitäisi tulla myyntiin vuonna 2018. (Kuva Citroën)

Citroën laittaa C5:n radikaalisti uusiksi.

AUTOT Citroënin historia on täynnä hienoja isoja autoja, joiden sarja alkoi jo 1930-luvun Traction Avantista. 1950-luvulla automaailma ällistyi radikaalista DS:stä, ja perinteet jatkuivat 1970-luvun CX:n sekä noin 15 vuotta myöhemmin esitellyn XM:n myötä. 2000-luvun puolenvälin C6 jäi valitettavasti sarjan viimeiseksi, koska tämän luokan asiakkaat olivat kaikonneet lähinnä saksalaisten premium-merkkien ostajiksi.

Tämän jälkeen Sitikka on tarjonnut vain pykälää pienempää ja huomattavasti tylsempää C5:tä, mutta auto on jäänyt monien muiden keskiluokan sedanien tavoin pahasti nykyisen katumaasturibuumin jalkoihin. Vuodesta 2007 lähtien markkinoilla ollut toisen sukupolven C5 poistuu pian myynnistä, ja myös Citroënin legendaarinen kaasunestejousitus katoaa sen myötä markkinoilta.

C5:n silhuetti muodostuu viistosta perästä sekä suhteellisen takana olevasta ohjaamosta.
C5:n silhuetti muodostuu viistosta perästä sekä suhteellisen takana olevasta ohjaamosta. (Kuva Citroën)

Ranskalaismerkki kehitti muutama vuosi sitten oman DS-luksusbrändinsä, mutta Sitikka ei tyydy pelkästään siihen. Myös C5 saa seuraajan, joka asemoidaan nykymallia ylellisemmäksi ja radikaalimmaksi entisten isojen kissojen hengessä. Mallia otetaan viime syksynä Pariisin autonäyttelystä esitellystä CXPERIENCE-nimisestä konseptista, jossa oli nähtävissä mm. 1970-luvun CX:n piirteitä nimeä myöten.

PSA-konsernin Euroopan toimintojen varapääjohtaja Maxime Picat kertoi brittiläiselle Auto Expressille, että uudelle C5:lle on edelleen kysyntää merkin asiakkaiden keskuudessa. Monet ostajat haluavat tällä hetkellä katumaasturin erottuakseen joukosta, mutta muutaman vuoden päästä SUV-luokan autoja on jo niin paljon liikenteessä, että perinteinen sedan alkaa olla jo yksilöllisempi valinta. Juuri tähän saumaan Citroën aikoo iskeä radikaalisti uudistuneella C5:llä.

Auton pitäisi tulla myyntiin vuonna 2018, ja se perustuu PSA:n EMP2-pohjalevylle mm. tuoreen Peugeot 3008:n tavoin. Tämä perusrakenne mahdollistaa myös pistokehybridin, mutta tarjolle tulee perinteisempiä bensa- ja dieselmallejakin.

Sisustan nappulaviidakko korvataan kosketusnäytöillä ja digitaalisella mittaristolla.
Sisustan nappulaviidakko korvataan kosketusnäytöillä ja digitaalisella mittaristolla. (Kuva Citroën)

Uuden C5:n tärkeimpiin innovaatioihin kuuluu upouusi progressiivinen hydraulijousitus, jonka pitäisi tarjota lähes leijuvaa kyytiä Citroënin parhaimpien perinteiden mukaisesti. Sisustan nappulaviidakko korvataan puolestaan kosketusnäytöillä ja digitaalisella mittaristolla, minkä pitäisi tehdä sisätiloista futuristisen pelkistetyt konseptiauton tyylin mukaisesti.

Myös ulkokuori edustaa samaa radikaalia linjaa. C5:n silhuetti muodostuu viistosta perästä sekä suhteellisen takana olevasta ohjaamosta, ja erikoiset ledivalotkin ovat lähellä CXEPERIENCE-tutkielmassa nähtyjä ratkaisuja. On hienoa nähdä, että Citroën uskaltaa jälleen tehdä massasta erottuvia autoja ja palata näin individualistisille juurilleen.

Kommentoi Facebookissa