Maaseutu tuotiin kaupunkiin – ”Saako ponille antaa puuroa?”

Lypsykarjakehässä oli mahdollisuus nähdä ja kokea myös ayrshirenäyttely eli niin sanotut lehmien kauneuskilpailut. Onnistunut jalostustyö näkyy myös näyttelykehässä.

Lypsykarjakehässä oli mahdollisuus nähdä ja kokea myös ayrshirenäyttely eli niin sanotut lehmien kauneuskilpailut. Onnistunut jalostustyö näkyy myös näyttelykehässä. (Kuva Anne Anttila)

Seinäjoen Farmari-näyttelyn suosikkeihin nousi odotetusti noin 300 eläimen kotieläinosasto.

SUOMI 100 Nelipäiväinen Farmari-näyttely tarjoaa niin asiaa kuin kokemuksiakin. Omanlaisensa elämys on myös se, että maatalousnäyttely oli rakennettu keskelle Seinäjoen kaupunkia.

Monipuolinen farmarikattaus on levittäytynyt peräti 17 hehtaarin alueelle. Kävijätavoitteeksi järjestäjät ovat asettaneet 90 000 vierasta.

Seinäjoen Farmarissa näyttäytyy monin eri tavoin myös Suomi 100 -juhlavuosi. Satavuotisen Suomen kunniaksi näyttelyyn on tuotu muun muassa harvinaista alkuperäiskarjaa, joiden läsnäolo herätti erityisesti vanhemmissa näyttelyvieraissa suuria tunteita.

– Alkuperäiskarja ansaitsisi käytännössä vaikka hengenpelastusmitalin. Vaikka maitoa ei tullut kurjimpina aikoina kuin kahvikupillinen, niin ne pitivät sota-ajan ihmiset kuitenkin hengissä, karja-aitauksen takana puhellaan.

Lihakarjan paimennusnäytös hevosilla oli yksi maatalousmessujen näyttävimmistä ohjelmanumeroista.
Lihakarjan paimennusnäytös hevosilla oli yksi maatalousmessujen näyttävimmistä ohjelmanumeroista. (Kuva Anne Anttila)

Farmarin kotieläinosasto nousi jo avajaispäivästä lähtien näyttelyn suosituimpiin kohteisiin. Varsinkin monelle kaupunkilaislapselle tutustuminen maaseudun eläimiin oli odotettu ja jännittävä tapahtuma.

Korkeita poneja ja maitoeläimiä

Erityisesti poniaitauksen ympärillä oli kuhinaa, sillä monien muiden eläinten kohdalla koskeminen oli joko kokonaan kielletty tai käytännössä mahdotonta. Aitauksen edustalle parkkeeranneet pikkutytöt kertovat nähneensä jo ”superpaljon” erilaisia eläimiä.

– Sikoja, possuja, koiria, lampaita ja sellaisia korkeita poneja (hevosia). Niin ja olihan siellä yhdessä isossa teltassa niitä maitoeläimiä (lehmiä). Niitä, joilta roikkuu mahan alta sellaisia puikkoja vai mitä ne nyt oli, tytöt listaavat innokkaana.

Näyttelyvierailla oli mahdollisuus ottaa kyytiä myös entisajan malliin, vossikalla. Hevosten valjastus oli oma operaationsa, kuin myös kengitys.
Näyttelyvierailla oli mahdollisuus ottaa kyytiä myös entisajan malliin, vossikalla. Hevosten valjastus oli oma operaationsa, kuin myös kengitys. (Kuva Anne Anttila)

Tamperelaissiskosten päivystys poniaitauksen ulkopuolella saa palkinnoista parhaimman, kun poni varsoineen saapuu rapsutettavaksi.

– Voi, kuinka ihania! Tuo äiti-poni on muuten aika lihava. Saakohan näille antaa puuroa? Se ei ainakaan lihota. Äitihän on sanonut niin, pikkutytöt puhelevat keskenään.

Rapsutuksia olisi jaettavissa myös vuohien luona, mutta kipakat sarvipäät ovat asiasta toista mieltä.

– Nämä kaverit eivät nyt liikoja hempeile, joten jätetään taputtelut tällä kertaa väliin. Vaikka vuohet ovat perusluonteeltaan kilttejä, niin poikkeavissa olosuhteissa ne saattavat puolustaa reviiriään kuitenkin hyvinkin voimakkaasti. Tyydytään tällä kertaa vain ihailemaan vuohien uteliaisuutta sekä erinomaisia kiipeilytaitoja, asiantuntija opastaa yleisöä.

Poniaitauksen asukeilla riitti ihailijoita koko neljän Farmaripäivän ajan.
Poniaitauksen asukeilla riitti ihailijoita koko neljän Farmaripäivän ajan. (Kuva Anne Anttila)

Helikopterimies Sipilä

Seinäjoen Farmari-näyttelyssä vieraili torstaina myös pääministeri Juha Sipilä. Pääministeri saapui lakeuksille helikopterilla, jota hän luonnollisesti lensi itse.

Pääministerin vierailupäivänä Farmarissa nostettiin teemaksi biotalous, johon Sipilällä on myös henkilökohtaisessa elämässään astetta syvempi tartuntapinta. Pääministeri Sipilähän on ajellut jo vuosia El Kaminaksi nimeämällään häkäpönttöautolla.

Ensimmäinen Farmari-näyttely pidettiin vuonna 1999 Kouvolassa. Kahden vuoden välein pidettävän tapahtuman järjestelyistä vastaa Pro Agria. Vuonna 2019 Farmari järjestetään Mikkelissä.

Kommentoi Facebookissa