Maastopyöräilijän kuolemaan johtanut metsästysonnettomuus tutkittiin – ”Metsästäjällä on ollut havainto ukkometsosta”

Metsästyskausi on alkanut ja myös onnettomuuksia voi sattua.

Metsästyskaudella voi sattua myös kohtalokkaita onnettomuuksia. (Kuva Fotolia)

Osuminen sivulliseen ihmiseen oli selvinnyt metsästäjälle vasta tapahtumapaikalla.

ONNETTOMUUS Urho Kekkosen kansallispuistossa Savukoskella 17.10.2020 tapahtuneen maastopyöräilijän kuolemaan johtaneen metsästysonnettomuuden esitutkinta on valmistunut. Poliisin esitutkinnassa on suoritettu paikkatutkintaa, kuultu useita henkilöitä sekä hankittu lukuisia tapahtumiin liittyviä asiakirjoja ja selvityksiä.

Tapahtumapäivänä viiden henkilön seurue on ollut maastopyöräilemässä Vieriharjun autiotuvalta Korvatunturille vievää merkittyä retkeilyreittiä. Seurue on ollut jakaantuneena, edeten reittiä erilaisin etenemisnopeuksin.

Reilun kahden kilometrin päässä Vieriharjun autiotuvasta toisena pyöräillyt mies on pysähtynyt jääden todennäköisesti odottamaan takana tulevaa loppuseuruetta. Seisahduksissa ollessaan hänen ylävartaloonsa on osunut metsästäjän kiväärin luoti.

Laukauksen kuulleet seurueen lähimmät jäsenet saapuivat pian tapahtumapaikalla havaiten uhrin makaavan maassa. Hätäensiapu oli aloitettu välittömästi kahden ensiaputaitoisen maastopyöräilijän tekemänä. Hieman heidän jälkeensä paikalle tuli metsästäjä, jolloin kaikille selvisi, että uhri oli tullut ammutuksi.

Juttuvinkki: Mies loukkaantui vakavasti metsästysonnettomuudessa – toinen metsästäjä luuli riistaeläimeksi

Paikalle tullut kolmas maastopyöräilijä soitti hätäpuhelun. Ensiapua annettiin ensin hätäkeskuksen ohjaamana ja sen jälkeen ensihoitolääkärin ohjeistuksessa. Ensiapua oli jatkettu siihen saakka, kunnes lupa elvytyksen lopettamiseen oli annettu. Metsästäjä sekä maastopyöräilijät jäivät odottamaan viranomaisten paikalle saapumista metsästäjän tapahtumapaikan viereen tekemän nuotion äärelle.

Metsästäjä on ollut UKK-puistossa metsästämässä lintua. Hetkeä ennen tapahtumaa hänellä on ollut havainto ukkometsosta. Havaintoa seuranneessa metsästystilanteessa hänen käyttämänsä kiväärin luoti oli osunut maastopyöräilijään. Osuminen sivulliseen ihmiseen oli selvinnyt hänellä vasta tapahtumapaikalla.

Kokenut paikkakuntalainen metsästäjä on ollut alueella metsästämässä luvallisesti ja metsästyksessä käytetty kivääri oli luvallinen. Poliisin mittaama metsästäjän ja uhrin välinen välimatka on ollut 75 metriä. Tapahtuma-alueella maa on ollut lumesta valkeana ja puiden oksat sekä varvut lumessa.

Rikosnimikkeinä esitutkinnassa ovat olleet törkeä kuolemantuottamus sekä metsästysrikos. Rikosasia siirtyy syyttäjälaitoksen Pohjois-Suomen syyttäjäalueelle syyteharkintaan.

Lue myös: Maastopyöräilijä menehtyi metsästäjän laukaukseen – ”Ei ole syytä epäillä tahallisuutta”

Kommentoi Facebookissa