Maatilalla on ovi uusille ideoille sopivasti raollaan – ”Tavoitteena on pitää laiva oikeassa kurssissa ja karja terveenä”

Heiskasen veljekset Mikko ja Lassi ottivat kotitilan nimiinsä kuusi vuotta sitten. – Tilaa on kehitetty ripeään tahtiin, joista tuorein siirto on karjan siirtäminen vuokranavettaan.

Heiskasen veljekset Mikko ja Lassi ottivat kotitilan nimiinsä kuusi vuotta sitten. – Tilaa on kehitetty ripeään tahtiin, joista tuorein siirto on karjan siirtäminen vuokranavettaan. (Kuva Anne Anttila)

Mikko ja Lassi Heiskanen säästävät ison nipun euroja, kun siirsivät maidontuotannon vuokratiloihin.

MAATALOUS ”Ei kaiken tarvitse olla niin korreeta ja kallista. Pääasia, että karja viihtyy, isäntäväki voi hyvin ja toiminta rullaa mukavasti eteenpäin.”

Tällaisin ajatuksin vieremäläiset veljekset, Mikko ja Lassi Heiskanen luotsaavat viidenkymmenen lypsävän maitotilaansa. Maatalousyhtymän nimissä toimivat veljekset ovat tyytyväisiä myös vuodenvaihteessa tekemäänsä ratkaisuun.

– Reilut puoli vuotta ovat osoittaneet sen, että maitokiloja tulee oikein mukavasti, vaikka toiminta on keskitetty naapuritilan navettaan. Toimivat vuokratilat mahdollistivat myös karjamäärän tuplaamisen sekä samalla myös toimintojen laajentamisen vaivattomasti ja ennen kaikkea järkevin kustannuksin, veljekset kiittelevät tyytyväisinä.

Mikko ja Lassi ovat alansa ammattilaisia. Maaseutuyrittäjäksi kouluttautunut Lassi sekä agrologiksi (AMK) opiskellut Mikko ottivat kotitilan nimiinsä vuonna 2014. Samalla toiminnan ympärille perustettiin myös maatalousyhtymä. Sukupolvenvaihdoksen aikoihin parsinavetassa oli 25 lypsävää sekä peltoa vajaat 50 hehtaaria.

– Asetuimme vakaalle maaperälle, sillä lähtökohdat olivat kaikin puolin hyvät sekä päämäärä selkeä. Myöskään tilasokeus ei ollut esteenä tulevaisuuden suunnitelmille, sillä kummallakin oli kohtalaisen mukavasti tilan ulkopuolista kokemusta, tilatyöntekijänä toiminut Lassi ja rautakaupan myyjänä työskennellyt Mikko taustoittavat hymyillen.

Heiskasen veljekset liputtavat toimivan ruokinnan nimiin. – Tämänkään suhteen ei jätetä mitään sattuman varaan. Ketjun pellolta navettaan tulee olla katkeamaton.
Heiskasen veljekset liputtavat toimivan ruokinnan nimiin. – Tämänkään suhteen ei jätetä mitään sattuman varaan. Ketjun pellolta navettaan tulee olla katkeamaton. (Kuva Anne Anttila)

”Olemme välttyneet tilasokeudelta”

Heiskasen veljekset ryhtyivät suunnittelemaan laajennusta, myös uusi pihattoa ja jopa yhteisnavetta kävi mielessä.

– Suunnitelmia jarruttelivat kuitenkin monet tekijät, ensisijaisesti maidon tuottajahinnan pudotus sekä Venäjän pakotteet. Niinpä pistimme käsijarrun päälle, nostimme investoinnit hyllylle ja jatkoimme vanhassa parsinavetassa entiseen malliin.

Vuoden 2019 kesällä veljeksille aukesi kuitenkin uusi mahdollisuus, kun huutomatkan päässä olevalla naapuritilalla oli ryhdytty ajamaan maidontuotantoa alas. Tilalla oli vuonna 1999 rakennettu pihatto, tuottava karja ja hyvät pellot.

– Tilanne avautui eteemme juuri oikeaan aikaan ja se oli täydellinen vastaus tarpeisiimme. Ostimme jäljellä olevan karjan, osan koneista sekä teimme vuokrasopimuksen navetasta ja pelloista. Siirsimme oman tilan lehmät pihattoon ja jätimme nuorkarjan entisiin tiloihin. Näin saimme lypsävien määrän nostettua noin viiteenkymmeneen ja tätä kautta tuotannon aivan uudelle tasolle, veljekset iloitsevat.

Tasalaatuinen ruokinta

Tuottavan tilan kärkiasioita on aina onnistunut ruokinta ja myös tähän Heiskasen veljekset panostavat aikaa ja euroja säästämättä. Tilalla on tällä hetkellä käytössään erillisruokinta, mutta vuoden sisällä veljekset suunnittelevat siirtyvänsä aperuokintaan.

– Apetta puoltavat monet tekijät. Tämän kokoisessa karjassa on tärkeää, että ruokinta saadaan mahdollisimman tasalaatuiseksi. Niinpä esimerkiksi säilörehun laatuun tullaan kiinnittämään myös jatkossa erityishuomio.

Myös erillisruokinnan johtotähtenä toimii veljesten mukaan hyvä säilörehu sekä oman pellon tuotoksena tuleva ohra- ja kaurapainotteinen kuivavilja.

– Uutena tulokkaana on vuokratilan paaleissa oleva sinimailanen. Parhaiten valkuaispitoinen mailanen pääsisi oikeuksiinsa apeseoksessa, mutta toimii hyvin myös erillisruokinnassa, kun syöttää yhdessä säilörehun kanssa.

Veljesten tilalla on viitisenkymmentä holstein-rotuista lypsävää.
Veljesten tilalla on viitisenkymmentä holstein-rotuista lypsävää. (Kuva Anne Anttila)

Apeseokseen siirtyminen ei ole veljesten mukaan kuitenkaan iso kynnys, sillä Lassilla on viiden vuoden kokemus kyseisestä ruokintamallista.

– Toimin tilantyöntekijänä eräällä lihakarjatilalla ja toimenkuvaani kuului myös apeseoksen valmistus.

Ruokintasuunnitelman Heiskasen tilalle tekee myös jatkossa rehufirma. Asiantuntijat laativat raamit ja loppuräätälöinti tapahtuu navetassa.

Yhden rodun navetta

Ruokinnan onnistumisen kannalta Mikko ja Lassi pitävät tärkeänä myös katkeamatonta ketjua pellolta navettaan.

– Peltojen kuntoon täytyy kiinnittää jatkuvaa huomiota. Täydennyssalaojitukset, kalkitukset ja vesitalouden ylläpitäminen ovat asioita, joiden eteen kannattaa käyttää euroja ja työtunteja, veljekset tietävät kertoa.

Ruokinnan selkeyttämiseksi Heiskasen tilalla on päädytty vain yhteen karjarotuun.

– Olemme tykästyneet hyvän syönti- ja tuotoskyvyn omaavaan holsteiniin ja tavoitteena on jalostaa karja myös kokonsa puolesta tasalaatuisemmaksi. Ajan myötä yhtenäinen linja tulee palkitsemaan myös ruokinnan suunnittelussa ja sen toteuttamisessa.

Vaikka Lassi ja Mikko eivät ole muutostenkaan suhteen ihan etulinjan miehiä, niin ovi uusille ideoille pidetään kuitenkin sopivasti raollaan.

– Unelmissa on tietenkin uusi pihatto, mutta sen aika ei ole vielä. Nyt mennään tällä kokoonpanolla ja keskitytään täysillä maidon tuottamiseen. Tavoitteena on pitää vain laiva oikeassa kurssissa ja karja terveenä.

  • Haastattelu on julkaistu myös Suomalainen Maaseutu -kuukausilehdessä

Lue myös: Isäntä, joka on syntynyt tilanpitoon – ”Tätä intoa ei puheilla pehmitetä”

Kommentoi Facebookissa