Maksuhäiriömerkintä voi estää vakuutusten saamisen – peruspankkipalvelut turvaa laki

Tärkein neuvo kaikille velka-asioiden kanssa painiville on selvä: vanhaa lainaa ei tule hoitaa uudella lainalla.

Tärkein neuvo kaikille velka-asioiden kanssa painiville on selvä: vanhaa lainaa ei tule hoitaa uudella lainalla. (Kuva Fotolia)

Peruspankkipalveluita ovat tili, maksukortti ja verkkopankkitunnukset.

TALOUS Maksuhäiriömerkintä voi estää vakuutusten saamisen ja olla esteenä monille pankkipalveluille.  Yhteydenotto palveluntarjoajaan kuitenkin kannattaa, sillä neuvottelemalla pääsee asioissa paremmin eteenpäin.

FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonta neuvoo asiakkaita vakuutus-, pankki- ja arvopaperiasioihin liittyvissä ongelmatilanteissa ja valitusasioissa. Neuvonnassa vastataan toistuvasti maksuhäiriömerkintään liittyviin kysymyksiin. Kysymykset liittyvät ongelmiin saada esimerkiksi kotivakuutus tai auton kaskovakuutus sekä ongelmiin luottokortin uusimisessa.

– Vähäisen maksuhäiriömerkinnän ei pitäisi vaikuttaa vakuutusten saantiin. Ongelmista huolimatta kannattaa aina neuvotella ja pyrkiä osoittamaan, että jatkossa maksut hoituvat ja maksuhäiriömerkinnän taustalla olevat vastuut on hoidettu, FINE:n toimitusjohtaja Elli Reunanen sanoo.

Asioiden etenemisen kannalta on tärkeää, että asiakas löytää palveluntarjoajan asiakaspalvelusta tahon, jonka kanssa voi neuvotella ja selvittää asioitaan, tarvittaessa myös henkilökohtaisesti. Pankkiasioiden osalta laki takaa jokaiselle oikeuden peruspankkipalveluihin maksuhäiriömerkinnästä huolimatta. Peruspankkipalveluita ovat tili, maksukortti ja verkkopankkitunnukset.

– Maksuhäiriömerkinnän saaneen henkilön on vaikea saada uutta tai uusittua vanhaa luottokorttia ja merkintä voi estää asunto-, auto- tai opintolainan saannin. Jos lainatarjouksen kuitenkin saa, merkintä voi vaikuttaa tarjottavan lainan ehtoihin, esimerkiksi korkeampana marginaalina, Reunanen toteaa.

Tärkein neuvo kaikille velka-asioiden kanssa painiville on selvä: vanhaa lainaa ei tule hoitaa uudella lainalla. Apua ongelmiin ja niiden ratkomiseen saa myös maksutta oikeusaputoimistojen talous- ja velkaneuvonnassa ja Takuusäätiön Velkalinjassa ja chatissä.

Lue myös: Yli 380 000 suomalaisella on maksuhäiriö – ongelmallisin ikäryhmä kolmekymppiset

Kommentoi Facebookissa