Malmin lentokentän paaluttamisesta satojen miljoonien kilojen hiilidioksidipäästöt – ”Eihän tuossa ole mitään järkeä”

Malmin lentoaseman ystävät on esittänyt, että valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi todettu lentoasema rakennuksineen ja kiitorata-alueineen suojeltaisiin.

Malmin lentoaseman ystävät ry on esittänyt, että valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi todettu lentoasema rakennuksineen ja kiitorata-alueineen suojeltaisiin. (Kuva Fotolia)

Kokonaispäästöt savikon muuttamisesta rakennusmaaksi ovat vielä huomattavasti suuremmat.

MALMIN LENTOKENTTÄ Helsingin kaupunki on suunnitellut Malmin lentoasemalle ja sitä ympäröiville alueille asuntoja noin 25 000 asukkaalle vuoteen 2050 mennessä. Infrayhtiö Rambollin tuoreimman laskelman mukaan alueelle kaavailtu lähiö aiheuttaa kuitenkin ainakin 343 miljoonan kilon hiilidioksidipäästöt. Asiasta kirjoittaa Suomen Kuvalehti.

Malmin esirakentamisen eli savikon muuttamisen rakennusmaaksi kokonaispäästöt ovat käytännössä vielä huomattavasti Rambollin selvityksessä kerrottuja suuremmat. Laskelmassa selvitettiin ainoastaan päästöjä, joita syntyy katujen, puistojen ja pihojen esirakentamisessa. Tämä tehdään pääosin kairaamalla savimaahan satojatuhansia reikiä, jotka täytetään sementillä.

Helsingin kaupunki vastaa esirakentamisurakan noin 300 miljoonan euron kustannuksista. Kustannuksia lisäävät vielä kunnallistekniikka ja raitiotieyhteys, jolloin kaupungin kulujen uskotaan nousevan puoleen miljardiin euroon.

Kansanedustaja ja keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen on tyrmistynyt tiedoista.

– Helsingin kaupunginjohto on aikaisemmin perustellut Malmin päästöjä sillä, että esimerkiksi rakentamiseen tarvittavan betonin päästöt aiheutuvat muualla kuin Helsingissä. Eihän tuossa ole mitään järkeä. Sulkeeko Helsinki silmänsä Malmin rakentamisen päästöiltä, Honkonen kysyy.

Honkosen mukaan Helsinki on unohtamassa täysin hallituksen tavoitteet ympäristöllisesti kestävästä kaupunkikehityksestä.

– Tieto siitä, että Helsinki ei edes aio odottaa ympäristöystävällisempiä materiaaleja osoittaa täydellistä välinpitämättömyyttä koko Suomen ympäristö- ja ilmastopolitiikkaa kohtaan, Honkonen jyrisee.

Honkonen haluaa, että Helsingin johtavat puolueet vihreät ja kokoomus kääntäisivät suunnan ennen kuin on liian myöhäistä. Hän muistuttaa, että elävä ja ympäristöllisesti kestävä pääkaupunki on myös mainekysymys Suomelle.

Helsinki-Malmin lentoaseman ilmailukäytöstä on vireillä kuntalaisaloite kunnallisen kansanäänestyksen järjestämisestä. Äänestyksessä kysyttäisiin, tulisiko Malmi säilyttää ilmailukäytössä vai ei ja sitä tukee nyt yli 26 000 helsinkiläistä.

Lentoasema-alueesta on vireillä myös suojeluesitys kulttuuriperintölain nojalla. Suojeluesitys on ympäristöministeriön käsiteltävänä, ja alueella on sen johdosta voimassa vaarantamiskielto. Sulkemisuhasta huolimatta lentotoiminta Malmin lentoasemalla on jatkunut normaalisti vuonna 2020.

Lue myös: Malmin lentokentän koekuopista löytyi hyllyvää liejusavea – ”Useissa kohdissa on jopa lähes 30 metriä”

Kommentoi Facebookissa