Marimekon rakastetusta suunnittelijasta elokuva – Maija Isola loi myös klassisen Unikko-kuosin

Kristina Isola äitinsä Maijan teosten äärellä. (Kuva Joona Pettersson)

Taiteilija Maija Isolan mallien pohjalta luotiin Marimekon elämäntapafilosofia.

ELOKUVA Maaliskuun alussa elokuvateattereihin saapuu Leena Kilpeläisen ohjaama intiimi dokumenttielokuva Marimekon rakastetuimpien kankaiden suunnittelijasta Maija Isolasta. Taiteilija Maija Isolan mallien pohjalta luotiin Marimekon elämäntapafilosofia, joka kasvoi arkkitehtonisiin mittoihinsa hänen malliensa myötä, joita olivat muun muassa Unikko, Kivet, Kaivo ja Melooni.

Taiteilija Maija Isola syntyi vuonna 1927 Riihimäen Arolammilla, jossa hän myös kuoli vuonna 2001. Hänen tuotteliain aikansa kangasmallien suunnittelijana Marimekolle sijoittuu vuosille 1949–1987.

Kuvataitelijana hän sitä vastoin aloitti jo 1946 ja jatkoi elämänsä loppuun asti maalausten ja piirrosten tekemistä. Isola matkusteli paljon ja ehti viettää aikaa useissa eri kaupungeissa ja maissa. Hänen taiteensa lähtökohta, sekä maalaus- että tekstiilitaiteessa, oli usein luonto sekä kansantaide ja -kulttuuri.

Maija Isola vuonna 1977, tuotteliaimpina Marimekko-vuosinaan. (Kuva Sverker Ström, Otavamedia, Journalistinen kuva-arkisto JOKA, Museovirasto)

Maija Isola -elokuva näyttää mikä oli Maija Isolan kankaiden menestyksen salaisuus, mitkä arvot olivat maailmanmatkaajan elämän keskiössä, ja mikä on hänen jättämänsä perintö meille. Kertojana toimivat Maija Isola päiväkirjojen, kirjeiden, korttien, äänikirjeiden sekä radiohaastattelun kautta, sekä tytär Kristina Isola, joka kertoo elokuvan kehystarinan.

Kuulemme myös Armi Ratian mietteitä sekä työnantajana, että ystävänä. Maijan ja Armin äänet luotiin kahden näyttelijän avulla.

Elokuvan on käsikirjoittanut Leena Kilpeläinen ja sen tuottaa Greenlit Productions, tuottajana Merja Ritola. Elokuvan ensi-ilta on elokuvateattereissa 4.3.2022.

Lue myös: Marimekon pelastanut Kirsti Paakkanen on kuollut – menestyksekkään uran tehnyt yrittäjä on poissa

Kommentoi Facebookissa