Marimekon pelastanut Kirsti Paakkanen on kuollut – menestyksekkään uran tehnyt yrittäjä on poissa

Kirsti Paakkaselle (1929–2021) on myönnetty uransa aikana useita tunnustuksia.

Kirsti Paakkaselle (1929–2021) on myönnetty elämänsä aikana useita tunnustuksia. (Kuva AOP)

Kirsti Paakkanen onnistui nostamaan ikonisen brändin uuteen kukoistukseen.

MUOTI Suomalaisen muotibrändi Marimekon suuruuteen luotsannut Kirsti Paakkanen on kuollut 92-vuotiaana. Hän oli syntynyt 12.2.1929 Saarijärvellä köyhiin oloihin.

Perhe muutti Helsinkiin Kirstin ollessa 16-vuotias, hän opiskeli oppikoulussa, mutta ei kirjoittanut ylioppilaaksi. Lapsista nuorimmainen ei kaihtanut työntekoa ja työskenteli muun muassa myyjänä sekä mainostoimistossa. Hänen vuonna 1969 perustamastaan mainostoimisto Womenasta tuli menestys, luotsattuaan yritystään yli 20 vuotta Paakkanen myi sen ja aikoi viettää eläkepäiviään Ranskassa.

Kun Armi Ratian vuonna 1951 perustama Marimekko oli lähellä konkurssia, Paakkanen osti yhtiön lamavuonna 1991 ja onnistui nostamaan ikonisen brändin uuteen kukoistukseen. Marimekko listautui pörssiin ja vuonna 2008 Marimekon pääomistajaksi tuli Mika Ihamuotila.

Kirsti Paakkasen avioliitto 1952–1964 Jorma Paakkasen kanssa päättyi eroon, heillä ei ollut lapsia. Paakkanen asui viimeisinä vuosinaan merenrantatalossa Espoossa, huvilassa Nizzassa sekä kunnostetussa kotimökissään Saarijärvellä.

Paakkaselle on myönnetty elämänsä ja uransa aikana useita tunnustuksia, hänet on promovoitu sekä Taideteollisen korkeakoulun että Helsingin kauppakorkeakoulun kunniatohtoriksi. Lisäksi Paakkaselle on myönnetty Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan sekä Norjan kuninkaallisen Ansioritarikunnan komentajamerkit.

Kirsti Paakkasesta on julkaistu Ulla-Maija Paavilaisen kirjoittama elämäkerta Suurin niistä on rakkaus – Kirsti Paakkasen tarina (Otava) vuonna 2020.

Lue myös: Mies Tamminiemen pesänjakajien ja Hyvien herrojen takaa – Aarno ”Loka” Laitinen on poissa

Kommentoi Facebookissa