Mies Tamminiemen pesänjakajien ja Hyvien herrojen takaa – Aarno ”Loka” Laitinen on poissa

Kuusi kirjaa urallaan julkaissut Aarno Laitinen Helsingin kirjamessuilla.

Kuusi kirjaa urallaan julkaissut Aarno Laitinen Helsingin kirjamessuilla. (Kuva Soppakanuuna)

Laitisen kirjoitukset muuttivat poliittista journalismia, mutta mies itse sai potkut.

TOIMITTAJA Politiikan toimittaja ja kolumnisti AarnoLokaLaitinen on menehtynyt pitkäaikaiseen sairauteen 78-vuotiaana. Kriittisistä ja kärkevistä kirjoituksistaan tunnettu toimittaja oli syntynyt 17. tammikuuta 1943 Helsingissä, jossa hän myös kuoli 25. syyskuuta 2021.

Laitinen toimi Helsingin Sanomien politiikan toimituksen esimiehenä, kun hän kokosi toimittajaryhmän kanssa silloista poliittista elämää hämmentäneen suorasukaisen kohuteoksen Tamminiemen pesänjakajat vuoden 1982 presidentinvaalien alla. Kirjassa ruodittiin presidentti Urho Kekkosen mahdollisia seuraajaehdokkaita.

WSOY ei suostunut julkaisemaan kirjaa, joten sen kustansi lehtikeisari Urpo Lahtisen yhtiö. WSOY:n pääjohtaja Hannu Tarmio paljasti kuitenkin televisio-ohjelmassa kirjan tekijät, jonka johdosta Laitinen erotettiin Helsingin Sanomista ja muut kirjoittajat saivat varoituksen.

Aarno Laitinen käsikirjoitti myös vuosien ajan Kolmoskanavalle Hyvät herrat -nimistä poliittista satiirisarjaa. Kauppaneuvos Paukun saunassa vierailivat lähes kaikki sen ajan kärkipoliitikot, mutta silloinen työnantaja Yleisradio purki ilman sivutoimilupaa työskennelleen Laitisen työsuhteen vuonna 1996.

Laitinen sai Loka-lempinimensä Verohallituksen entiseltä pääjohtajalta Mikko Laaksoselta. Laaksonen menetti virkansa veronkierto- ja lahjusskandaalissa niin sanotun Salora-jutun yhteydessä. Kulinaristina myös tunnettu Laitinen sai vuonna 2008 Martti-arvonimen tunnustuksena Martta-järjestöltä.

Lue myös: ”Taidatte olla pelkkiä p**kahousuja” – sanoi Kekkonen Yleisradion johdolle

Kommentoi Facebookissa