Suomelle olympiapaikkaa jäätanssiin – edellisen kerran moista nähtiin 1994

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis saavuttivat paikan Pekingin 2022 olympialaisten jäätanssiin (Kuva AOP)

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis saavuttivat paikan Pekingin 2022 olympialaisten jäätanssiin. (Kuva AOP)

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis saavuttivat paikan Pekingin 2022 olympialaisten jäätanssiin.

TAITOLUISTELU Juulia Turkkila ja Matthias Versluis saavuttivat Suomelle paikan Pekingin 2022 olympiakisojen jäätanssiin. Olympiapaikka varmistui heidän voitettuaan Oberstdorfissa järjestetyn Nebelhorn Trophy -kilpailun ylivoimaisesti.

Turkkila ja Versluis saavuttivat myös ennätyspisteensä 181,19. Edellinen ennätys parani yhdeksällä pisteellä.

– Matthias sanoi heti luistelun jälkeen, että se on siinä. Paineista huolimatta tämä oli meiltä kylmäpäinen suoritus. Yksi paino on nyt pois harteilta. Olemme erityisen iloisia koko suomalaisen jäätanssin ja valmentajamme Maurizion (Margaglio) puolesta. Suomalainen jäätanssi on jälleen olympialaisissa, Turkkila ja Versluis iloitsivat Taitoluisteluliiton tiedotteessa.

Olympiapaikka on Turkkilan ja Versluisin viiden vuoden projektin tulos. Molemmat päättivät 2016 siirtyä jäätanssiin, kun ura ei kansainvälisellä tasolla mennyt yksinluistelussa eteenpäin. Nyt tulosta on tullut.

Suomalaiselle taitoluistelulle Turkkilan ja Versluisin olympiapaikka on tärkeä. Nyt on varmaa, että Suomella on olympiaedustusta taitoluistelussa Pekingissäkin.

Olympialaisissa taitoluistelu saa huomattavasti enemmän näkyvyyttä muihin lajin arvokisoihin verrattuna. Se takaa sponsoritukea myös yksityiseltä sektorilta eikä pelkästään veikkausvoittovaroista, joiden kohtalo on Suomessa tulenarka poliittinen kysymys.

Turkkila ja Versluis kuuluvat apurahan piiriin. Heille molemmille myönnettiin tänä vuonna 10 000 euron apuraha.

Yksinluistelijat Linnea Ceder ja Jenni Saarinen saivat 6000 euron apurahan. Pyeongchangin olympialaisissa 2018 Suomea edustanut Emmi Peltonen ei hakenut apurahaa määrättyyn ajankohtaan mennessä. Viime talven MM-kisat jäivät Peltoselta loukkaantumisen takia väliin.

Kansainväliset menestyjät ovat Suomen taitoluistelussa olleet vähissä. Vielä kymmenisen vuotta sitten Laura Lepistö ja Kiira Korpi kolkuttelivat maailman kärkeä, mutta heidän poistuttua kansainvälisistä kilpailuista, ei Suomesta ole tullut uusia menestyjiä.

Ja 2000-luvulla Suomen taistelun arvokisaedustusta on ollut lähinnä yksinluistelussa. Edellisen kerran Suomella oli olympiaedustusta jäätanssissa Lillehammerissa 1994. Silloin tositoimissa nähtiin Susanna Rahkamo ja Petri Kokko, jotka olivat peräti neljänsiä.

Pekingissä Turkkila ja Versluis eivät tule taistelemaan huippusijoituksista. Mutta jo heidän pääsynsä olympialaisiin on hieno saavutus kovasta työstä. Siitä on hyvä työstää eteenpäin Milanon 2026 olympialaisiin, jolloin molemmilla olisi 31-vuotiaina vielä ikänsä puolesta saumaa hyviin tuloksiin.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Kohti Pekingin olympialaisia – apurahat myönnetty

Kommentoi Facebookissa