RUOKA MasterChef-ohjelmassa katsojat hurmannut ja lopulta taidoillaan voiton vienyt Kristiina Ponsimo sanoo, että ohjelman voitto heltisi hänelle nimenomaan kalaa kokaten. Kala on Ponsimon lempiraaka-aine, ja hän kalastaa kesäisin paljon itse.
– Aina kun MasterChef-ohjelmassa sai kokata mitä tahansa, valitsin kalaa. Voi siis sanoa, että kisan voitto tuli kalaa kokkaamalla! Ainoastaan kerran otin lihan, koska ajattelin, että pitää näyttää taitojani myös sen kanssa, kertoo Ruskolla asuva, MasterChef-ohjelman tänä keväänä voittanut Kristiina Ponsimo.
Ponsimo kertoo, että kala on hänen lempiraaka-aineensa, ja näin kesällä hän kalastaa paljon itse virvelöimällä ja onkimalla yhdessä tytärtensä kanssa. Turun saaristossa sijaitsevan mökin rannasta nousee paljon haukea ja ahventa, keväisin myös siikaa.
– Kala on arvokas raaka aihe, joten on ihan uskomatonta, että sitä saa tuosta lähimerestä ihan ilmaiseksi!
Ponsimo on oppinut isoäidiltään paljon klassisia kalaruokien reseptejä, hänen isänsä puolestaan on ollut innokas ranskalaisen keittiön ystävä ja Chaîne des Rôtisseurs Finlande ry:n jäsen, joten sitä kautta Ponsimo on oppinut ranskalaisen keittiön salat. Lisäksi etniset keittiöt, kuten aasialaiset ja meksikolaiset ovat Ponsimon suosikkeja.
Nämä vaikutteet näkyvät kaikki Ponsimon keittiössä. Kesän suosikkireseptejä ovat paistetut ahvenfileet vaikkapa sitruuna-kermakastikkeen tai beurre blancin kanssa, ongella saatuja pikkuahvenia voi paistaa vaikka muurikassa, siika taas maistuu esimerkiksi savustettuna. Suosikkiresepteihin kuuluvat myös graavikala ja ceviche.
Ponsimo haluaa puhua myös hauen puolesta.
– Älkää ihmiset päästäkö sitä takaisin veteen, vaan kokatkaa siitä ruokaa! Moni parjaa haukea ihan turhaan, mutta se on äärettömän hyvä kala, kunhan sen käsittelee niin ettei kalan pinnalla oleva lima kosketa kalan lihaan.
Ponsimo oli päättänyt käyttää MasterChef-finaalissakin juuri haukea, mutta yllättäen sitä ei löytynytkään ruokavarastosta. Alkuperäistä suunnitelmaa haukirullasta piti siis vaihtaa, ja Ponsimo valmisti taimenrullan. Suunnitelma toimi, ja annoksella heltisi koko kisan voitto.
Kesän suurimpaan ruokajuhlaan, juhannukseen, valmistetaan Ponsimon perheessä perinteisesti saaristolaispöytä. Siihen johon kuuluu omatekoista saaristolaisleipää, graavikalaa, silliä ja silakkaa, savukalaa, skagenröraa, salaatteja ja uusia perunoita.
Tuttuun lasimestarin silliin ja suutarinloheen Ponsimo saa uutta makua isoäidiltään oppimalla kikalla: etikkamausteliemeen kannattaa laittaa reilummin sokeria kuin mitä ohjeessa on, se tekee ruokaan vielä paremman maun.
Silakkaa Ponsimo valmistaa usein chiliä, limeä ja korianteria yhdistävällä Pro Kala ry:n välittämällä reseptillä. Tämä herkku sopii mainiosti myös juhannuspöytään.

Kristiinan lime-chilisilakat juhannuspöytään
600–700 g silakoita (tai n. 400 g silakkafileitä)
2 punaista tuoretta chiliä
1 solo-valkosipuli tai muutama valkosipulinkynsi
2 rkl tuoretta inkivääriä raasteena
1 dl limemehua (3 limeä) ja yhden limen raastettu kuori
2 tl suolaa
Muutama kierros mustapippuria myllystä
0,5 dl neutraalia öljyä (esim. rypsi tai rapsi)
0,5 dl valkoviini/samppanjaetikkaa
0,5 dl sokeria
Tarjoillessa päälle tuoretta korianteria, punaisia chili- ja limeviipaleita
Perkaa silakat ja joko poista sormin nahka tai leikkaa fileet kahteen osaan pitkittäin ja poista evät. On makuasia, jääkö nahka vai ei.
Hienonna chilit, joista on poistettu siemenet, hienonna valkosipuli ja raasta inkivääri. Sekoita mausteliemi kaikista aineksista, sekoita niin että sokeri ja suola liukenevat.
Anna silakoiden maustua liemessä 1–2 vuorokautta jääkaapissa, tiiviissä lasipurkissa pari kertaa hölskytellen. Koristele tarjoiluastiassa silakat tuoreella korianterilla, chili- ja limeviipaleilla. Nauti suomalaisten uusien perunoiden kanssa (siikli tai annabelle).
Lue myös: Kesän suosikkivihanneksia on nyt runsaasti kaupoissa – katso tästä kokkausvinkit
Kommentoi Facebookissa