Matkamiehen kakkoskodissa viihtyvät myös julkkikset – ”Kodikkuus voittaa kristallikruunut”

Kuntaliitoksen jälkeen nurmolaisten majoitusliikkeiden lippulaiva oli vaarana joutua ulkopuolisten sijoittajien haltuun. Talon oma väki pelasti kuitenkin hotellin ja toiminta nostettiin uuteen kukoistukseensa.

Kuntaliitoksen jälkeen nurmolaisten majoitusliikkeiden lippulaiva oli vaarana joutua ulkopuolisten sijoittajien haltuun. Talon oma väki pelasti kuitenkin hotellin ja toiminta nostettiin uuteen kukoistukseensa. (Kuva Anne Anttila)

Nurmossa sijaitseva hotelli Fooninki panostaa mieluummin hyviin yöuniin kuin kalliisiin janojuomiin.

MATKAILU Parkkipaikat Hotelli Fooningin pihamaalla ovat jälleen lähes viimeistä ruutua myöten miehitetyt. Näin on ollut jo pitkään. Hotellin isäntäpari Anne ja Heikki Kuivamäki ovat tyytyväisiä näkemäänsä.

– Olemme tavattoman onnekkaita, että asiakkaat ovat löytäneet Fooningin. Pärjääminen kovassa kilpailussa ei ole kuitenkaan itsestään selvyys. Sen eteen täytyy tehdä lujasti töitä, kuunnella herkällä korvalla asiakkaita ja mukautua siinä sivussa myös haasteisiin, isäntäpari tietää kertoa.

Fooningilla on takanaan vaiherikas historia. Hotellin tarina sai alkunsa vuonna 1987, jolloin vasta valmistuneesen kiinteistöön perustettiin Finlandia Hotels -lipun alla pyörivä Hotelli Paukavuori. Ajanmukaisen majoitusliikkeen kantaviin voimiin palkattiin myös myyntialan monitaituri ja entinen kauppias, Heikki Kuivamäki.

– Olihan se hienoa ja opettavaista aikaa. Hotellivirkailijana pääsin nopeasti sisälle tämän lajin yritysmaailmaan. Samalla omaksuin paljon myös sellaisia asioita, joista on ollut merkittävää hyötyä myös nykyhetkessä.

Kultaisen 80-luvun jälkeen tultiin kuitenkin raadolliselle 90-luvulle, jolloin Paukavuoreltakin loppuivat paukut ja yritys ajautui konkurssiin. Vaikka Paukavuoren tarina loppui lamaan, niin vuonna 1994 raunioille nousi kuitenkin uusi yritys, joka sai nimekseen Fooninki.

Uutta yritystä ryhtyivät kipparoimaan Paukavuoren tiskin takaa tuttu Heikki Kuivamäki sekä liikemies Asko Pöytälaakso. Tällä kokoonpanolla mentiin 1990-luvun loppupuolelle, jolloin Heikki myi osuutensa Askolle, mutta jatkoi kuitenkin talon palveluksessa.

Heikki Kuivamäki saa Anne-puolisostaan työlleen jatkajan. – Luovutan kaapin avaimet hyvillä mielin rakkaalle rouvalleni. Parempaa seuraajaa en olisi voinut edes toivoa, Heikki kehuu vuolaasti.
Heikki Kuivamäki saa Anne-puolisostaan työlleen jatkajan. – Luovutan kaapin avaimet hyvillä mielin rakkaalle rouvalleni. Parempaa seuraajaa en olisi voinut edes toivoa, Heikki kehuu vuolaasti. (Kuva Anne Anttila)

Vahvaa naisenergiaa

Vuonna 2007 vaihtui jälleen valta, kun johtaja Pöytälaakso luopui osakkeistaan ja vetovastuun Fooningista ottivat talon henkilökunta. Heikki Kuivamäen lisäksi yritystoimintaa lähtivät luotsaamaan Tanja-Riikka ja Janne Salmenautio sekä Satu Leppäkoski.

– Nurmon liittyessä Seinäjokeen meidän oli tehtävä muun muassa päätös vuokralla olevan kiinteistön suhteen. Tässä yhteydessä päädyimme siihen, että ostan osakkaat ulos ja samalla lunastan myös kiinteistön perheyritykseni nimiin, Fooningin isäntä taustoittaa.

Heikki Kuivamäen jatkaessa yrittäjänä entiset osakkaat jäivät kuitenkin hotellin palvelukseen. Tanja-Riikka Salmenautio jatkaa edelleen ravintolapäällikkönä ja keittiöpäällikön tehtäviä hoitaa vastaavasti Satu Leppäkoski.

– Fooningin vahvuuksiin lukeutuvat hyvät työntekijät. Olen tavattoman onnekas, kun ympärilläni on vahvaa naisenergiaa ja alan rautaiset ammattilaiset. Tällä vakiokokoonpanolla on turvallista kipparoida Fooninkia myös niillä tuulisimmilla ajan jaksoilla, Kuivamäki puhelee tyytyväisenä.

Vuoden 2017 alusta Hotelli Fooningin energinen esikunta sai vahvistusta, kun Heikki Kuivamäen Anne-puoliso siirtyy virallisesti hotellin palkkalistoille.

– Tähän saakka olen pyörittänyt perheyritystä ilman perhettä, joten vaimon mukaantulo on erittäin mieluisaa. Nyt voimme jakaa vetovastuuta, rytmittää töitä ja puntaroida yrittäjän arkea muutenkin aivan uudenlaisesta näkökulmasta, hotellinisäntä iloitsee.

Uusi aikakausi

Anne Kuivamäen mukaantulo on merkinnyt Hotelli Fooningille uuden aikakauden alkua. Hotelliemännäksi nimetty Anne sanoo kypsytelleensä ajatusta jo pidempään, mutta lopullinen päätös vaati kuitenkin oikean ajankohdan.

– Puolen vuoden vuorotteluvapaan aikana sain rauhassa miettiä ammatin vaihtoa. Vaikka laskeutuminen kaupallisen alan asiakaspalvelutehtävistä hotelliemännäksi on kohtalaisen pehmeä, niin muutos on vaatinut omanlaisensa jalostustyön. Kyseessä on kuitenkin uusi ala ja erilainen työnkuva, Anne muotoilee.

Pienen hotellin vahvuus on hyvä henkilökunta. Isäntäpari Anne ja Heikki Kuivamäen lisäksi talon tehotiimiin kuuluvat myös ravintolapäällikkö Tanja-Riikka Salmenautio sekä keittiöpäällikkö Satu Leppäkoski.
Pienen hotellin vahvuus on hyvä henkilökunta. Isäntäpari Anne ja Heikki Kuivamäen lisäksi talon tehotiimiin kuuluvat myös ravintolapäällikkö Tanja-Riikka Salmenautio sekä keittiöpäällikkö Satu Leppäkoski. (Kuva Anne Anttila)

Itse hotellimaailma on rouva Kuivamäelle kuitenkin entuudestaan tuttu. Kylmiöt, siivouskomerot ja tiskinurkkaus ovat tulleet vuosien saatossa itse asiassa hyvin tutuiksi.

– Vapaa-ajat ja jopa kaikki lomat olen autellut Heikkiä ja perehtynyt tätä kautta yrityksen eri osa-alueisiin. Tässä vaiheessa voin sanoa olevani hyvin kiitollinen ”Hessun oppivuosista”, Anne kertoo naureskellen.

Fooningin hotellinisäntä on luonnollisesti tyytyväinen vaimonsa tekemään ratkaisuun.

– Toiveeni on täyttynyt. Ajatus oli yhteinen, mutta lopullisen päätöksen teki kuitenkin Anne. Pelisäännöt ovat samat kuin avioliitossakin; kaikki perustuu vapaaehtoisuuteen, Heikki hymähtää.

”Tunnelmaa ei remontoida pois!”

Annen ryhtyessä hotelliemännäksi Heikki sanoo siirtyvänsä vastaavasti haalarihommiin.

– Nyt kun työt, vastuu ja rutiinihommat voidaan jakaa, niin energiaa jää niille villeimmillekkin ajatuksille. Lisäksi pystyn irrottautumaan myös kiinteistöhuoltotehtäviin, sillä hommia riittää ja vasarallekin löytyy töitä, hotellinisäntä listaa.

Lähitulevaisuudessa Fooningin huoneet saavat uuden ilmeen, kylpyhuoneet remontoidaan ja hotellin puolta tullaan muutenkin päivittämään ajan henkeen sopivaksi. Yhdestä asiasta Kuivamäen isäntäpari pitää tiukasti kiinni.

– Tunnelmaa ei remontoida pois. Fooninki tulee jatkossakin säilyttämään omintakeisen kodikkuuden, sillä kestikievarimainen sielu on meidän vahvuutemme. Jos se meistä on kiinni, niin Fooninki ei tule koskaan olemaan niin sanottu luksushotelli kristallikruunuineen. Meidän talolla täytyy olla kasvot ja mielellään hymyilevät sellaiset.

Annen myötä Hotelli Fooningista tulee entistä vahvempi ja tiiviimpi perheyritys. Hotelliemäntä Anne sanoo olevansa tyytyväinen tekemäänsä ammatinvaihtoon.

– Muutos oli luonnollisesti suuri ja kaikin puolin merkittävä. Jännitys jäi lähtökuoppiinsa, sillä Hessun rinnalla on ollut turvallista pureutua hotellimaailman saloihin. Hän on hyvä valmentaja. Luotan siihen, että kun pärjäämme avioparina, pärjäämme myös työparina, Anne muotoilee.

Heikki Kuivamäki sanoo pikkuhiljaa siirtyvänsä isännän roolista haalarihommiin. – Majatalossa riittää hommia eläkeläisellekin. Ei työt tekemällä lopu.
Heikki Kuivamäki sanoo pikkuhiljaa siirtyvänsä isännän roolista haalarihommiin. – Majatalossa riittää hommia eläkeläisellekin. Ei työt tekemällä lopu. (Kuva Anne Anttila)

Vetonaulana hyvä ruoka

Kilpailu on kovaa, joten asiakkaiden viihtyvyyteen tulee panostaa kaikilla eri osa-alueilla. Lisäksi hinta-laatu -suhde on pidettävä kohdillaan. Maukas ruoka, monipuolinen aamupala ja hyvät sängyt ovat vahvuus, joihin Fooningin isäntäpari aikoo jatkossakin panostaa.

– Hyvä keittiö on rakennuksen takka, jonka ympärille on rakennettu koko talo. Näiden kohdalla puhutaan laadusta, joista ei tingitä. Esimerkiksi aamupalapöydän runsas valikoima erikoisruokavalioineen kestää kovimmankin vertailun, Anne hymähtää.

Valtaosa Fooningin hotelliasiakkaista on komennusmiehiä ja reppureita. Myös lukuisat julkisuuden henkilöt, Amin Asikaisesta Souvareihin, ovat valinneet nurmolaishotellin majapaikakseen.

– Meillä oli kunnia majoittaa useampaan otteeseen myös edesmennyt Kari Tapio. Lisäksi Paula Koivuniemi, Apulanta ja Anna Abreukin ovat viihtyneet meillä.

Vaikka hotelli ei ole kaupungin keskustassa, niin sijainti on kuitenkin keskeinen.

– Saamme hyvää palautetta myös meluttomuudesta. Meillä on toki suosittu pub, mutta itse yöelämän olemme ulkoistaneet. Luotsaamamme karaokebaari löytyy vain kivenheiton päässä hotellista. Haluamme säilyttää myös sen tunteen, jota asiakkaat kuvailevat ”pohojalaaseksi rentoureksi”.

Kommentoi Facebookissa