Rahoitusalan neuvottelut umpikujassa – pankkilakko sulkee valtaosan konttoreista

Pankkiryhmät tiedottavat omilla verkkosivuillaan tarkemmin lakon vaikutuksista.

Pankkiryhmät tiedottavat omilla verkkosivuillaan tarkemmin lakon vaikutuksista. (Kuva Fotolia)

Rahoitusalan riitaan ei vieläkään ratkaisua, paikallinen sopiminen kuumentaa tunteita.

TYÖTAISTELUT Rahoitusalan työriitaa on soviteltu tänään, mutta ratkaisua riitaan ei ole löytynyt. Sovittelun päättyminen tuloksettomana merkitsee sitä, että työnseisaukset 4.–5.1.2018 toteutuvat. Valtakunnansovittelija Minna Helle on pettynyt tilanteeseen.

– Kaikki sovun mahdollisuudet on tällä erää haravoitu. Osapuolten näkemyserot ovat niin suuret, ettei riitaa pystytä vieläkään ratkaisemaan, Helle sanoo.

Valtakunnansovittelija ei antanut sovintoesitystä rahoitusalan työehtosopimusneuvotteluissa. Työriidan taustalla on erityisesti viikonlopputyön teettämisen menettelytapoihin ja ehtoihin liittyvät näkemyserot. Pöydällä on myös palkkaratkaisu sekä tekstikysymyksiä.

Uusia sovittelutapaamisia ei ole toistaiseksi sovittu. Työriidan sovittelua jatketaan Helteen mukaan kuitenkin heti, kun edellytyksiä sille löytyy.

Ammattiliitot haluavat lisätä paikallista sopimista, tämä ei kuitenkaan heidän mukaansa sovi työnantajapuolelle.

– Työnantajaliitot eivät liikkuneet poterostaan mihinkään. Ammattiliitoilta on pöydällä alaa uudistava ja rakentava ehdotus viikonlopputyöstä, ikävä kyllä tämä ei työnantajapuolelle sovi, toteaa Pron puheenjohtaja Jorma Malinen.

Työnantajan mukaan rahoitusalan viikonlopputyötä ei ole saatu tähän mennessä toimivaksi paikallisesti sopien.

– Vastatakseen muuttuneisiin asiakastarpeisiin ja kiristyvään kansainväliseen kilpailuun uudistuva rahoitusala tarvitsee pysyvän ja helposti käyttöönotettavan työaikajärjestelmän, jonka sisältö ja kustannustaso ovat etukäteen työnantajan tiedossa, Paltan varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto puolestaan sanoo.

Lakko sulkee valtaosan pankkikonttoreista eri puolilla Suomea, pankkiryhmät tiedottavat omilla verkkosivuillaan tarkemmin lakon vaikutuksista. Käteistä voi nostaa automaateista ja niissä kaupoissa, jotka tarjoavat käteisen nostopalvelua.

Ammattiliitto Nousu ry, Ammattiliitto Pro ry, Danske Bankin henkilöstöyhdistys ry ja Ylemmät toimihenkilöt YTN ry ovat ilmoittaneet rahoitusalaa koskevasta työnseisauksesta 4.1.2018 klo 6–5.1.2018 klo 23.59. Myös Danske Bankin Esimiehet ja Asiantuntijat ry on ilmoittanut olevansa mukana työnseisauksessa.

Rahoitusalan työnantajia edustavat Finanssiala ry, Palvelualojen työnantajat Palta ry rahoitusalan työehtosopimuksen osalta sekä Danske Bank oman työehtosopimuksensa osalta.

Kommentoi Facebookissa