Matkustaja-aluksen autokannella syttyy tulipalo – onneksi vain suuronnettomuuden harjoituksessa

Harjoituksen ensimmäisen osuudessa henkilöitä evakuoidaan todelliselta matkustaja-alukselta, Wasa Expressiltä.

Harjoituksen ensimmäisen osuudessa henkilöitä evakuoidaan todelliselta matkustaja-alukselta, Wasa Expressiltä. (Kuva Wasaline)

Turvallisuustoimijoiden suuronnettomuusharjoitus näkyy ja kuuluu Vaasan merialueella.

TURVALLISUUS Merenkurkussa Vaasan edustalla matkustaja-alus M/S Wasa Expressin autokannella syttyy torstaina 14. syyskuuta kuvitteellinen palo. Hälytyksestä käynnistyy useiden viranomaisten ja vapaaehtoisten toimijoiden Sommarö-suuronnettomuusharjoitus, jonka järjestäjänä sekä operatiivisena johtajana toimii Rajavartiolaitokseen kuuluva Länsi-Suomen merivartiosto.

Harjoitusta johtaa meripelastuskeskus Turku. Monen toimijan yhteinen harjoitus juuri Merenkurkussa on erityisen tärkeä.

– Millään viranomaisella ei ole siellä suuria resursseja, jolloin yhteistyö kaikkien toimijoiden välillä korostuu. Esimerkiksi Etelä-Suomen isojen kaupunkien merialueilla moni viranomainen pystyy hälyttämään onnettomuuksiin useita omia yksiköitään, sanoo harjoituksen johtaja, Turun meripelastuskeskuksen päällikkö Samu Hiljanen.

Mahdollisuus harjoitella evakuointia todelliselta matkustaja-alukselta on myös suuri etu oikeaa hätätilannetta ajatellen. Rajavartiolaitokselta harjoitukseen osallistuu useita ilma-aluksia, pinta-aluksia sekä toisessa osuudessa onnettomuusaluksena toimiva vartiolaiva Uisko.

Suomen Punainen Risti harjoittelee Sommarö-harjoituksessa evakuointikeskuksen toimintaa yhdessä viranomaisten kanssa. Järjestö tukee pelastus-, lääkintä- ja sosiaalipalveluja loukkaantuneiden ja evakuoitujen hoidossa ja henkisessä tuessa sekä pelastettujen matkustajien rekisteröinnissä.

Harjoitukseen osallistuu noin 40 Punaisen Ristin koulutettua avustustyöntekijää ja vapaaehtoista sekä Suomen Meripelastusseuran meripelastajia.

– Olemme kehittäneet maailman kriisi- ja katastrofikohteiden avustustyön pohjalta kotimaankin toimintaan sopivan evakuointisairaalan. Nyt Sommarön yhteisharjoituksessa kehitämme kykyämme suurten ihmismäärien vastaanottoon ja huolenpitoon onnettomuustilanteissa ja väestönsiirroissa, sanoo Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi.

Mahdollisuus harjoitella evakuointia todelliselta matkustaja-alukselta on myös suuri etu oikeaa hätätilannetta ajatellen.
Mahdollisuus harjoitella evakuointia todelliselta matkustaja-alukselta on myös suuri etu oikeaa hätätilannetta ajatellen. (Kuva Wasaline)

Vapaaehtoiset ovat tiiviisti mukana Sommarö-harjoituksessa. Suomen Meripelastusseuran yksikkö Vaasan Meripelastusyhdistys on mukana neljän henkilön ja yhden veneen voimin. Yksikön tiedotusvastaava Mikko Lehtimäen mukaan harjoitus on heille mielenkiintoinen haaste, jossa mitataan toiminnan arkisen valmiuden tasoa. Nykypäivänä viranomaisten ja vapaaehtoisten saumaton yhteistyö on erityisen tärkeää.

– Olisin 20 vuotta sitten voinut sanoa, että harjoitus on meille upea mahdollisuus päästä tekemään yhteistyötä viranomaisten kanssa. Nykyään yhteistyö on kuitenkin jokapäiväistä. Merellä meidän pitää vastata samoihin haasteisiin, joita viranomaisetkin kohtaavat, Mikko Lehtimäki sanoo.

Wasaline ja M/S Wasa Express ovat avainroolissa Sommarö-suuronnettomuusharjoituksen alussa. Harjoituksen ensimmäisen osuudessa henkilöitä evakuoidaan todelliselta matkustaja-alukselta, Wasa Expressiltä.

– Matkustajien ja henkilöstön turvallisuus on meille tärkeintä. Säännöllisistä harjoituksista huolimatta meille on erittäin arvokas kokemus päästä harjoittelemaan laaja-alaisesti viranomaisten kanssa. Näin voimme myös testata, miten organisaatiomme toimii kriisitilanteessa. Toimiva yhteistyö viranomaisten kanssa on äärimmäisen tärkeää Wasalinelle, sanoo toimitusjohtaja Peter Ståhlberg.

Harjoitukseen osallistuu Wasalinelta M/S Wasa Expressin henkilökunta ja Wasalinen kriisinhallintaryhmä.

Harjoitukseen osallistuvat myös Pohjanmaan pelastuslaitos, Pohjanmaan poliisi, Vaasan keskussairaala, Suomen Punainen Risti, Vantaan sosiaali- ja kriisipäivystys, Ruotsin rannikkovartiosto, Viron poliisi, Vaasan Sosiaalivirasto, Mustasaaren terveyskeskus sekä sosiaalivirasto, Trafi, MIRG Turku ja Helsinki, Vaasan Meriosasto, SMPS Molpe ja Vaasa, Vapaaehtoinen pelastuspalvelu, ANS Finland sekä VAMIA.

Sommarö-suuronnettomuusharjoituksen pääteemoina ovat laivaluokan merionnettomuus, palotorjunta, helikopteritoiminta, matkustaja-aluksen evakuointi ja evakuointikeskuksen toiminta. Rajavartiolaitoksen Arktisen merellisen turvallisuuden yhteistyön kehittämishanke SARC on mukana tukemassa harjoitusta. Hankkeen tavoitteena on kehittää Arktista rannikkovartiostoyhteistyötä ja harjoitustoimintaa.

Kommentoi Facebookissa