Kalle Rovanperä on vasta 16-vuotias rallilupaus – joka jännittää autokoulun inssiajoa

Ammattirallikuljettajaksi ryhtynyt Kalle Rovanperä, 16, käy CAP-Autokoulua ja odottaa ajokortin saamista.

Ammattirallikuljettajaksi ryhtynyt Kalle Rovanperä, 16, käy CAP-Autokoulua ja odottaa ajokortin saamista. (Kuva Rovanperä Racing)

Nuori rallitähti tarvitsee ajokortin, koska hän ei saa muuten osallistua MM-ralliin.

RALLI MM-rallikuljettajaksi tähyävä Kalle Rovanperä, 16, on käynyt koko syksyn CAP-autokoulussa liikenteen turvallisuusviraston Trafin erikoisluvalla.

Normaalisti ajokortin voi suorittaa sen jälkeen, kun on täyttänyt 18 vuotta. Kallen 17-vuotispäivä on sunnuntaina 1. lokakuuta. Heti maanantaina hänellä on edessään autokoulun ajokoe.

Kalle Rovanperä on vuoden 2016 yleisen luokan Latvian mestari ja vuoden 2015 R2-luokan Latvian mestari. Tämän vuoden tammikuussa Suomen autourheilun kansallinen lajiliitto myönsi Kallelle poikkeusluvan, jonka turvin hän on saanut osallistua kansallisiin ralleihin alaikäisenä.

Kesällä hän ilmoitti ryhtyvänsä ammattikuljettajaksi Harri-isänsä jalanjäljissä. Kallen tavoitteena on ajaa ensimmäinen MM-kilpailunsa Ison-Britannian Walesissa lokakuun lopussa.

– Tarvitsen ajokorttia, koska muuten en saa osallistua MM-ralliin, Kalle perustelee.

CAP-Autokoulun aluepäällikkö Mikko Hytönen kehuu Kallen autokoulun sujuneen erittäin jouhevasti. CAPin joustava simulaattoriopetus on mahdollistanut sen, että Kalle on kiireisestä aikataulustaan huolimatta pystynyt osallistumaan vaadittuun ajo-opetukseen.

– Se on kyllä viisas vehje siihen hommaan. Se on turvallinen tapa ajoharjoitteluun, Kalle itse kiittelee simulaattoria.

Mikko Hytösen mukaan nuori kuljettaja on tilastoissa aina riskiryhmässä sekä ikänsä että ajokokemuksensa takia.

– Henkilökohtaisessa opetuksessa nähdään aika nopeasti, mitä kenenkin kanssa ryhdytään hiomaan. Vaikka autokoululainen olisi vanhempi, ensimmäiset muutamat tuhannet kilometrit ovat hänelle riskialttiita, Hytönen sanoo.

Kalle Rovanperällä on kokemusta mopoilusta ja mopoautoilusta yleisillä teillä, joten liikennesäännöt ovat olleet hänellä jo ennestään hyvin hallussa.

Walesin MM-kilpailuun Kalle aikoo ajaa itse, kunhan on ensin saanut ajokorttinsa. Walesissa on muuten vasemmanpuoleinen liikenne. Se ei kuitenkaan nuorta miestä hirvitä.

Kommentoi Facebookissa