Nainen poikkesi luontoreitiltä jyrkänteelle – helikopteri haki pudonneen sairaalaan

Julma-Ölkyn kanjonijärvi on kaksi miljardia vuotta vanha ja osa Hossan kansallispuistoa.

Julma-Ölkyn kanjonijärvi on kaksi miljardia vuotta vanha ja osa Hossan kansallispuistoa. (Kuva Mari Limnell)

Vaikeakulkuiselta reitiltä poikkeaminen ja sade nostavat Julma-Ölkyn reitillä retkeilevien riskejä.

LUONTO Eilen iltapäivällä Julma-Ölkyn kanjonijärven rannalla tapahtui onnettomuus, jonka vuoksi naishenkilö joutui sairaalahoitoon. Onnettomuuteen joutunut henkilö oli retkellä puolisonsa kanssa.

Retkeilijä oli tuntemattomasta syystä tullut niin lähelle kallion reunaa, että hän oli pudonnut vaarallisesti. Alueella on retkeilyreitti, mutta se on kauempana kallion reunasta.

Hätäkeskus sai Hossan kansallispuiston retkeilijöiltä hätätapauksesta useita soittoja. Hossa kansallispuistoksi -hankkeen projektipäällikkö Heikki Haataja Metsähallituksesta oli sattumalta liikkeellä kansallispuistossa, kun onnettomuus tapahtui.

– Kuulin huutoa rannan suunnasta, ja totesimme, että paikalle tarvitaan apua, hän kertoo

Apua hälyttivät Metsähallituksen henkilöstön lisäksi myös muut paikalle rientäneet retkeilijät, joiden joukosta löytyi myös sairaanhoitajia. Paikallinen yrittäjä lainasi venettä pelastushenkilöstölle, ja pääsy vaikeakulkuiselle onnettomuuspaikalle nopeutui.

Pelastajat joutuivat kiipeämään noin 40 metrin matkan rinnettä ennen uhrin saavuttamista. Hänet nostettiin rinteestä suoraan rajavartioston helikopteriin ja kuljetettiin hoidettavaksi Ouluun.

– Ambulanssihenkilöstön lähettäessä potilasta jatkohoitoon sairaalaan, ei mitään merkkejä vakavista vammoista ollut, kertoo Kuusamon pelastuslaitoksen esimies Mika Jauhiainen.

Hätänumeroon tuli useita soittoja, ja alueella liikkuneet retkeilijät riensivät apuun, ja Jauhiainen antaa kiitosta paikalle jääneille auttajille. Hänen arvionsa mukaan onnettomuudesta selvittiin melko vähäisin vahingoin suhteessa riskiin.

– Myös sadesää lisää aina onnettomuusriskiä.

Metsähallituksen Luontopalvelut aikoo tapauksen vuoksi tiivistää yhteistyötä Kuusamon pelastuslaitoksen kanssa riskien pienentämiseksi. Suomen suosituimpiin kansallispuistoihin on laadittu pelastussuunnitelmat, ja kaikissa kansallispuistoissa noudatetaan asiakasturvallisuuden ohjeita.

Kommentoi Facebookissa