Mereen pudonneesta puulastista pyydetään havaintoja – rannalle ajautuneet puut saa pitää

Tukkipuuta pienemmästä kuitupuusta valmistettavaa sellua käytetään paperin ja kartongin raaka-aineena.

Tukkipuuta pienemmästä kuitupuusta valmistettavaa sellua käytetään paperin ja kartongin raaka-aineena. (Kuvituskuva Fotolia)

Kun jäät nyt sulavat, puut ovat merkittävä turvallisuusriski erityisesti pienveneilijöille.

PUULASTI Kemin edustalla huuhtoutui joulukuun alussa rahtialuksesta Stora Enson noin 1500 m3 kuitupuulasti mereen kovasta merenkäynnistä johtuen. Puut ovat 3–5 metriä pitkiä ja läpimitaltaan 7–16 cm.

Haverin jälkeen Rajavartiolaitos ja Pelastuslaitos etsivät havaintoja lastista. Meressä olevan puulastin sijaintia selvitettiin yhteistyössä myös Stora Enson sekä Trafin että luotsien kanssa.

Kohdassa, johon puut putosivat, oli ahtojäätä. Rajavartiolaitoksen suorittamassa lentotiedustelussa puulastin sijainnista ei saatu tuolloin mitään havaintoja. Puulastista ei saatu myöskään havaintoja Stora Enson laajalle alueelle toteuttamalla helikopterilennolla eikä niistä ole myöskään tehty ilmoituksia Trafille, luotseille, Pelastuslaitokselle tai Rajavartiolaitokselle.

On mahdollista, että paikalla puhaltanut navakka tuuli on kuljettanut puut jopa Ruotsin rannikolle saakka. Tästä syystä Rajavartiolaitos on myös informoinut Ruotsin viranomaisia asiasta.

Tuolloin vallinneiden sääolosuhteiden vuoksi puita ei voitu etsiä tai nostaa ennen kevättä. Mikäli rantaan ajautuu yksittäisiä puita, löytäjä saa pitää ne, kunhan huolehtii puun nostosta vedestä. Rajavartiolaitos toivoo kuitenkin yhteydenottoa Turun meripelastuskeskukseen myös näissä tapauksissa, jotta puiden liikkeistä saadaan tietoa ja niitä voidaan tarvittaessa kerätä pois Stora Enson toimesta.

Kun jäät nyt sulavat, puut ovat merkittävä turvallisuusriski erityisesti pienveneilijöille. Havainnot ajelehtivista puista voi ilmoittaa Turun meripelastuskeskukseen numeroon 0294 1005.

Kommentoi Facebookissa