KOLUMNI Nordea ilmoitti runsas viikko sitten palvelumaksujen muutoksesta jälleen kerran. Pankin viestintäjohtaja Kati Tommiska kertoi julkisuudessa, että ”olemme yksinkertaistamassa hinnoittelua, kyseessä ei ole verkko- ja mobiilipankin hinnoittelun muutos, vaan haluamme selkiyttää hinnoittelua kokonaisuudessaan”.
Todellisuudessa pankki haluaa pakottaa asiakkaansa käyttämään mobiilipankkia palveluineen. Pankin peruspakettiasiakas maksaa jatkossa asioinnistaan 7,5 euroa kuussa kuten tähänkin asti, mutta tässä ”uudistuksessa” mobiilipankin käyttäjä maksaa vain 3,50 euroa kuussa ja säästää 42 euroa vuodessa.
Myös Nordean avainasiakkaiden pankkipalveluiden hinnat nousevat 1,50 euroa kuukaudessa, jos asiakas ottaa käyttöönsä lisäksi mobiilipankin palvelumaksu on nolla euroa. Pankit hämärtävät tahallaan palveluidensa hintoja, jotta asiakas ei pystyisi vertailemaan eri pankkiryhmittymien palvelumaksuja ja piiloutuu kuten Nordea asiakastiedotteessaan ”asiointitavat muuttuvat – uudistumme mukana” asiakkaidensa harhauttamiseen.
Nordea julkeaa vielä kertoa asiakkailleen, jostain syystä, paperisella kirjeellä, ”hinnoittelumuutos ei tuo pankille tuottoja”. Jos näin olisi, niin miksi pankki otti vapaaehtoisesti niskaansa ”uudistuksesta” syntyneen massiivisen arvosteluryöpyn. Keskustelupalstoilla vaadittiin pankkia palaamaan takaisin Ruotsiin ja sanottiin, etteivät tavalliset ihmiset tarvitse Nallen pankkia. Sadat närkästyneet verkkokommentit pitivät pankin toimintaa härskinä rahastuksena. Monet sanoivat edessä olevan pankin vaihto.
Nordea puolestaan kertoi, etteivät pankkipalvelut ole koskaan olleet maksuttomia. Pankkipalvelut ovat siitä kummallista palvelua, että asiakkaat maksavat ”palvelusta” vaikka tekevät pankkiasioinnin itsepalveluna. Miten tällaiseen rahastukseen on tultu?
Jotkut muistavat ajan, jolloin laskut toimitettiin pankkineidille, joka hoiti maksut ilmaiseksi tililtä. Vähän myöhemmin tulivat pankkien konttoreissa käyttöön erilaiset palvelumaksut. Sitten pankinjohtaja Björn Wahlroos totesi, että asiakkaat eivät tuo kuin hiekkaa konttoreiden lattioille. Konttoreita alettiin sulkea, näin ihmiset pakotettiin käyttämään joka nurkkaan pystytettyjä pankkiautomaatteja. Jo vuosia on pankkiautomaatteja suljettu ja pankkien asiakkaat pakotettu verkkopankkien käyttäjiksi.
Nyt pankkien asiakkaiden on siirryttävä älypuhelimien käyttäjiksi, houkuttimena edulliset hinnat. Tätä samaa taktiikkaa on käytetty läpi pankkipalvelujen hinnoittelun historian, ensin tarjotaan uutta palvelua halvalla ja samalla nostetaan vanhojen itsepalveluhintoja tai lopetetaan ne kokonaan.
S-pankki ja OP eivät ainakaan tässä vaiheessa lähde mukaan mobiilimaksamiseen, sen takia tässä uudessa tilanteessa pankkien asiakkaiden kannattaisi yrittää vertailla päivittäispankkipalvelujen hintoja. Kilpailu- ja kuluttajavirasto on todennut, että pankkipalvelujen tuotteistaminen on johtanut siihen, että pankin asiakkaan on lähes mahdotonta nähdä mitä pankkiasiointi kokonaisuudessaan maksaa. Tästä huolimatta kannattaa yrittää, koska väärä pankkiuskollisuus voi maksaa satoja euroja vuodessa.
Netistä löytyy työkalu Pankkiasiat.fi, joka helpottaa pankkipalveluiden hintavertailua. Sivusto kertoo esimerkiksi palveluiden hinnoittelusta viime maaliskuulta, jolloin luottokortin korko oli S-Pankissa 3kk euribor + 6%, Nordeassa 3kk euribor + 8,5% eli sama kuin Aktiassa ja OP:ssä 3kk euribor + 7 %.
Sama sivusto kertoo Aktian, Nordean, OP:n ja Aktian konttorissa laskujen maksamisen hinnaksi 5 euroa. Samoissa pankeissa kortilla nosto Otto-automaateilta tililtä vaihtelee nollasta eurosta OP:ssä Nordean 0,40 euroon neljän ilmaisen kuukausinoston jälkeen.
Suomalaiset ovat pankkien tämän päivän rähiseviä torppareita, jotka eivät pankkiuskollisina vaihda isäntää, vaikka pankkiherrat rahastaisivat tyhjästä.
Seppo Konttinen
Valtiotieteiden maisteri Seppo Konttinen oli Yleisradion taloustoimittaja vuosina 1974–2010. Hän on tunnettu kriittisistä artikkeleistaan ja syvällisestä perehtymisestä taustatietoihin.
Seppo Konttinen on kirjoittanut teokset Salainen pankkituki, Kansallisomaisuuden ryöstö, Suomalainen ruokalasku, Suora lähetys. Tosiasiaa Yleisradiosta, Lakien synty sekä Kallis ruokakassi. Hänen kolumnejaan voi lukea myös Valtiomahti-blogissa.
Kommentoi Facebookissa