Merivartiokoira Clapton palkittiin – löysi rekan akselin päälle kätkeytyneet salamatkustajat

Claptonin reagoinnin perusteella salamatkustajien matka päättyi lyhyeen. (Kuva Rajavartiolaitos)

Iloinen ja vilkas vuoden rajakoira nauttii työnteosta, joka on sille leikkiä.

RAJAKOIRA Kennelliitto on valinnut vuoden 2022 Rajakoiraksi Spu Claptonin, kennelnimeltään Tuntemattoman Isosomppi. Clapton palkittiin Koiramessuilla Helsingin messukeskuksessa.

Clapton on Suomenlahden merivartioston merivartiokoira, jonka virkapaikka on Porkkalan merivartioasema. Suomenlahden merivartioston koirakot toimivat tarvittaessa koko vartioston alueella. Tyypillisimpiä tehtäviä merivartiokoiralle ovat rajanylityspaikoilla tapahtuvat tarkastukset ajoneuvoihin, veneiden rajatarkastukset sekä merelliset etsinnät.

Clapton siirtyi Suomenlahden merivartiostoon 2019 maaliskuussa vuoden ikäisenä. Suomenlahdella oli ohjaaja vailla uutta koiraa. Clapton, joka silloin vielä totteli nimeä Isku siirrettiin Porkkalan merivartioasemalle koeajalle, jonka aikana tuli selvittää pysyisikö se muun muassa toimintakykyisenä merellisissä olosuhteissa; laitoksen venekaluston kyydissä ja rahtialuksissa. Oli jo tiedossa, että sen ominaisuudet täyttivät muut vaatimukset.

– Clapton täytti odotukset ja jäi Suomenlahden merivartiostolle ja siinä vaiheessa muutin sen kutsumanimen, lähinnä sen vuoksi, koska meillä meni molemmilla sanat sekaisin, kun käskettiin Iskua istumaan, toteaa Sampsa Könönen.

Nimeksi valikoitui Clapton, ohjaajan musiikkimaun mukaan. Koira tottelee montaa nimeä ja kotona perheen kesken sitä kutsutaankin aina nimellä Pappu, kahdella peellä. Kollegoiden apu oli korvaamaton, sillä rajakoiran koulutus on tiimityötä, eikä yksin tule jättäytyä.

– Esimerkiksi henkilöetsintää ja ilmaisua on mahdotonta kouluttaa yksin. Siihen tarvitaan maalihenkilöitä, jotka ovat avainasemassa myös kouluttajina, jatkaa Könönen.

Rajavartiolaitoksen koirille koulutetaan henkilöetsintä, jäljestys ja esine-etsintä.

– Esine-etsinnällä tarkoitetaan esineiden etsintää maastosta esimerkiksi rikospaikalla. Koira etsii vapaana tai kytkettynä ohjaajan lähettyvillä ihmisenhajuisia esineitä. Edellinen virkakoirani ilmaisi metsästysrikospaikalta haulikon hylsyt jopa pilkkopimeässä maastossa, kertoo Könönen.

Suomenlahden merivartioston koirille on lisäksi koulutettu huumausaineiden, sekä matkustusasiakirjojen kuten passi etsintä ja ilmaisu. Lisäkoulutuksen määrittelee kukin vartiosto tarpeidensa mukaan. Koiralle voidaan kouluttaa myös voimankäyttö.

– Huumausaineita, sekä muita hajuja voidaan kouluttaa lukuisia. Kymmenkunta eri huumausainetta ei ole temppu eikä mikään opettaa koiralle. Passien ilmaisu on vain yksi hajukuva koiralle lisää, jatkaa Sampsa Könönen.

Henkilöetsintää voi olla monenlaista. Koira ilmaisee haukkumalla esimerkiksi rekan perävaunun sisään tai rahtialuksen syövereihin piiloutuneen ihmisen. Merivartiokoirille koulutetaan myös veneestä etsintä, jossa veneellä ajetaan tuulen alapuolella etsintäkuviota. Saadessaan tuulesta ihmisen hajun koira aloittaa ilmaisemisen haukkumalla. Myös jäljestäminen on henkilöetsintää.

Clapton on tehnyt uransa aikana monia löytöjä. Clapton muun muassa merkkasi Länsisatamassa rekan akselin päälle kätkeytyneet salamatkustajat. Claptonin reagoinnin perusteella salamatkustajien matka päättyi lyhyeen.

Clapton on luonteeltaan iloinen ja vilkas. Se nauttii työnteosta, joka on sille leikkiä.

– Sitä se jaksaakin tehdä kiitettävän kauan, vaikka on ne rajat tullut joskus vastaan väsymisen myötä, kun työt ei kuulemma tekemällä lopu, naurahtaa Könönen.

Lue myös: Matkalaukuista takavarikoitiin lentokentällä yli miljoonan euron edestä marihuanaa – sankarina tullin huumekoira

Kommentoi Facebookissa