Presidentti uskoo luottamuksen kautta rakennettavan parempaa Suomea – ”Tosin se on haastava tehtävä”

Presidenttipari tervehti soihtukulkuetta Presidentinlinnan parvekkeelta. (Kuva Matti Porre/ Tasavallan presidentin kanslia)

Suomen itsenäisyyspäivää juhlittiin Presidentinlinnassa ja mielenosoitukset sujuivat rauhallisesti.

ITSENÄISYYSPÄIVÄ Suomen itsenäisyyspäivää vietettiin tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja puoliso Jenni Haukion isännöimän vastaanoton merkeissä Presidentinlinnassa. Vastaanoton teemana on itseensä luottava Suomi.

Ennen Linnan juhlien vastaanottoa presidentti Niinistö kiitti Suomen poliittista johtoa yhteistyökyvystä ja ripeydestä Nato-päätöksessä. Hän kuvaili päätöstä demokratian riemuvoitoksi ja viittasi Ukrainassa käytävään sotaan.

– Itsenäisyyden merkitys ja se, että itsenäisyys on saavutettu ja onnistuttu pitämään – on Ukrainan sodan myötä osoittautunut entistäkin arvokkaamman tuntuiseksi, Niinistö arvioi.

Itsenäisyyspäivän aamun tärkeänä perinteenä presidentti Sauli Niinistö laski seppeleen Hietaniemen hautausmaan sankariristille. (Kuva Juhani Kandell/ Tasavallan presidentin kanslia)

Niinistö totesi suhtautuvansa tulevaisuuden Suomeen luottavaisesti.

– Luottamuksen kautta rakennamme aina vain parempaa Suomea. Tosin se on haastava tehtävä.

Tänä vuonna vastaanotolle oli kutsuttu henkilöitä, jotka ovat tehneet työtä suomalaisen yhteiskunnan hyväksi vaikeina aikoina ja toiminnallaan edistäneet Suomen vahvuuksia. Vastaanoton vierasmäärä oli noin kolmanneksen pienempi kuin aiempina vuosina, kutsuttuna on noin 1 300 henkilöä eri puolilta Suomea.

Perinteinen ylioppilaiden itsenäisyyspäivän soihtukulkue valaisi jälleen Esplanadia. (Kuva Matti Porre/ Tasavallan presidentin kanslia)

Vieraina oli muun muassa terveydenhuollon ammattilaisia, kokonaisturvallisuudesta huolehtivia ihmisiä, vapaaehtoistyötä tekeviä sekä osaajia, jotka työskentelevät tulevaisuuden menestystekijöiden parissa. Sotiemme veteraaneille ja lotille presidenttipari järjesti oman juhlatilaisuuden Presidentinlinnassa itsenäisyyspäivää edeltävällä viikolla terveysturvallisuuden syistä.

Kun sotaveteraanit olivat poissa, presidenttiparia tervehti ensimmäisenä ministeri Elisabeth Rehn. Rehn on tehnyt merkittävän ja arvostetun uran kotimaisessa politiikassa ja rauhanvälityksen parissa. Aika ajoin presidenttipari desinfioi kätensä kättelyiden lomassa. Presidentinlinnan tiloihin oli myös sijoitettu runsaasti käsien desinfiointipisteitä ja ilmanpuhdistimia.

itsenäisyyspäivän vastaanotolla presidenttiparia tervehti ensimmäisenä ministeri Elisabeth Rehn. (Kuva Matti Porre/ Tasavallan presidentin kanslia)

Valtiosalin musiikista vastaavat Kaartin soittokunta ja Kaartin Combo solistinaan Maria Lund. Musiikkivalinnat oli tehty perinteitä vaalien ja suomalaista musiikkia painottaen. Salongissa vieraille esiintyi Jukka Perko Avara ystävineen. Heidän ohjelmistonsa kunnioitti edesmennyttä taiteilija Vesa-Matti Loiria, jonka tuotannosta valikoituja kappaleita esitettiin sovitettuina instrumentaaliversioina.

Tarjoiluista löytyi kotimaisia luomutuotteita, kalaa ja riistaa. Keittiössä työskenteli Turun ammatti-instituutin kokkiopiskelijoita ja tarjoiluissa avusti opiskelijoita Perhon Liiketalousopistolta.

Poliisi kertoo, että itsenäisyyspäivän mielenosoitukset sujuivat rauhallisesti. Osallistujia oli ollut arviolta kaikkiaan noin 2 000, ja iltaan mennessä yhtäkään henkilöä ei ole otettu kiinni mielenosoituksissa.

Lue myös: Piispa juhlajumalanpalveluksessa – ”Rauha ja oikeudenmukaisuus ovat hauraita ja silti tavoittelemisen arvoisia”

Kommentoi Facebookissa