Piispa juhlajumalanpalveluksessa – ”Rauha ja oikeudenmukaisuus ovat hauraita ja silti tavoittelemisen arvoisia”

Piispa Jari Jolkkonen saarnasi itsenäisyyspäivän ekumeenisessa juhlajumalanpalveluksessa Helsingin tuomiokirkossa. (Kuva Kirkon kuvapankki/ Tuija Hyttinen)

Kansalaisten tehtävä on tukea päättäjiämme ja rukoilla heille voimaa ja viisautta vaativissa tehtävissä.

ITSENÄISYYSPÄIVÄ Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen saarnasi 6.12.2022 itsenäisyyspäivän ekumeenisessa juhlajumalanpalveluksessa Helsingin tuomiokirkossa. Johanneksen evankeliumiin viittaavassa saarnassaan piispa Jolkkonen pohti rauhan käsitettä.

– Päivän evankeliumissa Jeesus näyttää puhuvan kahdenlaisesta rauhasta: siitä, jonka maailma antaa ja siitä, jonka hän antaa. Mistä on kyse? Mitä hän tarkoittaa ensimmäisellä, siis rauhalla, jonka maailma antaa?

Piispa Jolkkonen puhui niin sanotusta veitsi kurkulla -rauhasta, jota ei saavuteta neuvotteluilla ja diplomatialla, vaan voimalla ja väkivallalla. Tästä esimerkkinä hän nosti Ukrainan, jota Venäjä parhaillaan yrittää alistaa ja pakottaa rauhaan. Toisena rauhan mallina Jolkkonen esitteli rauhaa kauppasuhteista -rauhan, jolle hän totesi nykyisen Euroopan perustuvan.

– Olemme saaneet nauttia pitkästä rauhan ajasta. Siksi monet meistä uskoivat kommunismin romahdettua, että kauppasuhteita luomalla itänaapurimme saadaan ostettua rauhaa rakastavaksi ja demokratiaa kunnioittavaksi.

Rauha ja oikeudenmukaisuus ovat hauraita ja silti niitä kannattaa tavoitella. Rauha ja oikeus kuuluvat yhteen, ei ole toista ilman toista.

– Joskus rauhan rakentaminen voi tarkoittaa kohtuulliseen kompromissiin suostumista. Joskus se taas tarkoittaa sen hirvittävän tosiasian tunnustamista, että oikeudenmukaisen ja kestävän rauhan takia emme voi suostua epäreiluun ja horjuvaan veitsi kurkulla -rauhaan.

Piispa Jolkkonen totesi, että Suomen päättäjien, ”tämän maan paimenien”, tehtävä on tehdä vaikeita päätöksiä vaikeina aikoina. Kansalaisten tehtävä on tukea heitä, auttaa heitä ja rukoilla päättäjillemme voimaa ja viisautta vaativissa paimenen tehtävissä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sekä rouva Jenni Haukio osallistuivat perinteiseen itsenäisyyspäivän juhlajumalanpalvelukseen. Paikalla olivat myös rouva Tellervo Koivisto, rouva Eeva Ahtisaari, presidentti Tarja Halonen ja hänen puolisonsa Pentti Arajärvi.

Lue myös: Presidenttipari isännöi juhlatilaisuutta veteraaneille ja lotille – ”Me muistamme, me kunnioitamme ja me kiitämme”

Kommentoi Facebookissa