Presidenttipari isännöi juhlatilaisuutta veteraaneille ja lotille – ”Me muistamme, me kunnioitamme ja me kiitämme”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja puoliso Jenni Haukio isännöivät Suomen itsenäisyyden kunniaksi järjestettyä juhlatilaisuutta Presidentinlinnassa. (Kuva Matti Porre/ Tasavallan presidentin kanslia)

Niinistö totesi, että ihminen löytää itsestään tiukassa tilanteessa uusia ominaisuuksia.

PRESIDENTTI Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja puoliso Jenni Haukio isännöivät Suomen itsenäisyyden kunniaksi järjestetyn juhlatilaisuuden sotiemme veteraaneille ja lotille torstaina 1. joulukuuta 2022 Presidentinlinnassa.

Tilaisuus käynnistyi juhlavasti Jääkärimarssilla Kaartin soittokunnan esittämänä. Omassa puheenvuorossaan presidentti Niinistö korosti veteraanien ja lottien arvokasta perintöä.

– On kunnia saada kanssanne juhlistaa Suomen itsenäisyyttä. Itsenäisyyttämme, joka meillä on teidän ansiostanne. Haluan kertoa, että me muistamme, me kunnioitamme ja me kiitämme.

Presidentti totesi sodan olevan aina julmaa ja jättävän jälkeensä syviä haavoja. Siitä huolimatta veteraanit ja lotat kykenivät jatkamaan elämäänsä ja rakentamaan yhteiskuntaa uudelleen.

– Varmasti aika moni teistäkin on pysähtynyt joskus ajatelmaan, että ”miten minä siitä kaikesta selvisin”. Ja vastaus taitaa olla, että itsellekin hämmästykseksi löysin itsestäni kykyjä kestää, sietää vastoinkäymisiä. Ylittää ne rajat, jotka aikaisemmin tuntuivat aivan mahdottomilta. Se on hyvä oppi meille kaikille, että ihminen löytää itsestään tiukassa tilanteessa uusia ominaisuuksia kestää, sietää ja mennä eteenpäin.

Presidentti myös muistutti, että tänä päivänä ukrainalaiset ovat tilanteessa, jossa he ovat osaltaan joutuneet löytämään kykyjä puolustautua ja ylittää ne mahdottomilta tuntuvat rajat. Ja sodan aallot tuntuvat presidentin mukaan myös Suomessa, vaikka turvallisuusasemamme on hyvin vakaa.

– Huolta on energiasta, sen hinnasta, jopa saatavuudesta ja muutoinkin elämän kustannusten kasvamisesta. Ne ovat hyvin pieniä vaikeuksia verrattuna kaikkeen siihen, mitä olette kokeneet, mutta uusia vaikeita kokemuksia monille sukupolville. Silloin tuo teiltä periytyvä oppi siitä, että ihminen löytää itsestään ominaisuuksia tiukan paikan tullen, se kyllä pelastaa ja auttaa eteenpäin.

Kenraali Jaakko Valtanen esitti puheessaan kiitokset erillisen juhlatilaisuuden järjestämisestä. Kenraali Valtanen totesi, että veteraanien saavutuksilla Suomen itsenäisyys säilyi, mutta että he saivat aikaan myös paljon muuta korvaamattoman arvokasta.

– Muun muassa laillisen position mahdollistamat mielipiteiden ilmaisunvapaus, uskontojemme vapaa harjoittaminen, yksityinen yrittelijäisyys sekä yleiseen asevelvollisuuteen perustuvat omat asevoimamme.

Juhlatilaisuuteen oli kutsuttu 14 sotaveteraania ja 5 lottaa. Lisäksi siihen osallistui heidän puolisoitaan, saattajia, kaatuneiden omaisia sekä veteraanijärjestöjen edustajia. Tilaisuudessa esiintyi lisäksi Total Cello Ensemble, joka päätti tilaisuuden juhlavasti Jean Sibeliuksen Finlandiaan.

  • Lähde Tasavallan presidentin kanslia

Lue myös: Niinistö itsenäisyyspäivän juhlista – ”Kun ajat ovat vaikeita, kiitosta ja kunnioitusta on sitä suurempi syy osoittaa”

Kommentoi Facebookissa