Merivartiosto havaitsi kilometrejä pitkän öljypäästön – torjuntatyöt jatkuvat läpi yön

Rajavartiolaitoksen vartiolaiva Tursas pääsi ensimmäisenä perille kohteeseen.

Rajavartiolaitoksen vartiolaiva Tursas pääsi ensimmäisenä perille kohteeseen. (Kuva Rajavartiolaitos)

Huomattava öljypäästöhavainto tehtiin Suomen Leijonan majakalla.

ÖLJYPÄÄSTÖ Torstaina klo 8.57 Länsi-Suomen merivartioston johtokeskus sai EMSA:n satelliittihavainnon öljypäästöstä noin 25 mailia Utöstä lounaaseen, Suomen Leijonan majakalla. Rajavartiolaitoksen valvontalentokone Dornier lähetettiin varmistamaan havainto, joka osoittautui 9 mailia pitkäksi ja 0,4 mailia leveäksi. Havainto on mineraaliöljyä.

Paikalle on hälytetty Rajavartiolaitoksen vartiolaivat Turva, Tursas ja Uisko sekä Merivoimien öljyntorjunta-alus Halli. Alueen läpi kulkeneita aluksia selvitetään ja Rajavartiolaitoksen omat partiot ovat menossa ottamaan näytteitä öljypäästöalueen läpi kulkeneista, Suomen satamiin matkalla olevista aluksista. Ulkomaan viranomaisille on esitetty port state control -pyyntö eli heitä on pyydetty ottamaan näytteet aluksista, jotka saapuvat satamiin Suomen ulkopuolella ja ovat kulkeneet alueen läpi.

Öljyntorjuntatöitä johtaa Länsi-Suomen merivartioston johtokeskus ja muita yhteistyöviranomaisia on tiedotettu asiasta. He ovat nostaneet valmiuttaan sekä varautuvat mahdollisiin torjuntatöihin omalta osaltaan. Paikalle hälytettyjen Rajavartiolaitoksen ja Merivoimien yksiköiden lisäksi yhteistyöviranomaisina mukana ovat Varsinais-Suomen pelastuslaitos, Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos, Varsinais-Suomen ELY-keskus, Suomen Ympäristökeskus ja Ahvenanmaan pelastusviranomaiset.

Alusöljy- ja aluskemikaalivahinkojen torjunnan johtovastuu merellä siirtyi vuoden alussa Rajavartiolaitokselle. Rajavartiolaitoksella on öljyntorjuntavalmiuskykyä kaikilla kolmella vartiolaivalla, joista erityisesti ulkovartiolaiva Turva on suunniteltu meripelastus- ja valvontatehtävien lisäksi myös öljyntorjuntaan.

Rajavartiolaitoksen valvontalentokone Dornier suorittaa öljypäästövalvontaa ja valvonnan lisäksi koneen valvontajärjestelmä on ratkaisevan tärkeä Suomen öljyntorjunta-aluksille öljyvahingon tapahtuessa. Pimeällä ja muulloinkin huonon näkyvyyden vallitessa vain valvontalentokone voi osoittaa keräysaluksille öljylauttojen sijainnin. Näin öljyntorjunta-alusten keräyskyky paranee huomattavasti.

Rajavartiolaitoksen vartiolaiva Tursas on ensimmäisenä pintayksikkönä päässyt kohteeseen, ottanut näytteet ja aloittanut öljyn keräämisen. Valvontalentokone Dornier on myös alueella ja muiden öljyä keräävien alusten on arvioitu saapuvan paikalle noin klo 22.00. Tutkimuksissa on onnistuttu rajaamaan epäilty öljypäästön aiheuttaja muutamaan alukseen. Torjuntatyöt jatkuvat läpi yön.

Lue myös: Öljyonnettomuus arktisella alueella – suurimpina kärsijöinä olisivat jääkarhut ja merilinnut

Kommentoi Facebookissa