Valtteri Bottaksella kova juhannushaaste – ”Minulla ei ole paineita”

Valtteri Bottas on jäänyt MM-taistossa takamatkalle.

Valtteri Bottas on jäänyt MM-taistossa takamatkalle. (Kuva Paul Ripke/ Mercedes AMG Petronas)

Valtteri Bottas alkaa olla pakkovoittojen edessä mieliäkseen taistella vielä mestaruudesta.

FORMULA 1 Formula ykkösten kausi jatkuu juhannuksena, jolloin ajetaan Ranskan Rivieralla sijaitsevalla Paul Ricardin radalla. Valtteri Bottaksella on näytön paikka, koska viime kisoissa hänen tuloksensa eivät ole vastanneet odotuksia.

Bottas voitti kauden neljästä ensimmäisestä kisasta kaksi oltuaan ykkönen Australiassa ja Azerbaidhzanissa. Lewis Hamilton voitti Bahrainissa ja Kiinassa ja oli neljän kisan jälkeen MM-sarjassa Bottaksen jälkeen toisena.

Sen jälkeen Hamilton on voittanut Barcelonassa, Monacossa ja Montrealissa. Bottas oli Barcelonassa vielä toinen, mutta jäi Monacossa kolmanneksi ja Montrealissa neljänneksi. Montreal oli kauden ensimmäinen kisa, jossa molemmat Mercedes-kuskit eivät päässeet pisteille.

Hamilton johtaa MM-sarjaa 29 pisteen erolla Bottakseen. Se on selvää, että Bottaksen pitäisi kesän aikana pystyä päihittämään Hamilton useammassa kisassa taistellakseen maailmanmestaruudesta.

Hamiltonille Bottas on kolmessa viimeisessä kisassa hävinnyt ajamalla.

– Minulla ei ole paineita. En sanoisi, että mikään parissa viimeisessä viikonvaihteessa olisi johtunut paineista, Bottas kommentoi tilanteestaan Planet-F1 -nettisivuston mukaan.

Bottas vakuuttelee itseluottamusta yhä riittävän.

– Olen tyytyväinen tilanteeseen ja siihen, miten asiat ovat sujuneet kauden alusta alkaen. Olen todellakin nauttinut, hän sanoo.

Bottaksen pitäisi menestyä jo sopimusneuvottelujenkin takia. Hänen sopimuksensa on vuoden lopussa katkolla. Mikään salaisuushan ei ole, että Mercedeksen varakuski Esteban Ocon on ehdolla hänen tilalleen.

Huolta Bottakselle aiheuttaa Hamiltonin ja sopimusneuvottelujen lisäksi Ferrari. Sebastian Vettel olisi voittanut Montrealissa ilman älyvapaata tuomaripäätöstä, josta sai viiden sekunnin aikasakon. Vettel ajoi ensimmäisenä maaliin, mutta Hamilton nostettiin voittajaksi, koska tuomaristo katsoi Vettelin ajaneen vaarallisesti ulosajautumisensa jälkeen.

Montrealissa Vettel oli ensi kertaa molempia Mercedes-kuskeja nopeampi. Vaikka Ferrari on MM-taistelussa pahasti takamatkalla, ei tallissa vielä ole laitettu pyyhettä kehään.

Montrealissa ajettiin tosin puistokaturadalla, jolla mekaaninen pito ei ole samalla tasolla kuin tavallisilla moottoriradoilla, kuten Paul Ricardilla. Ranskan osakilpailussa saadaankin tarkempaa selkoa, onko Ferrari tosiaan kuronut Mercedeksen etumatkaa.

Mikäli Vettel tai hänen tallikaverinsa Charles Leclerc alkavat muodostaa Hamiltonille uhkaa, saattaa Mercedes turvautua tallimääräyksiin. Bottas komennettaisiin siipimieheksi viime kauden tapaan.

Kaikki on kuitenkin vielä Bottaksen omissa käsissä. Parhaiten hän auttaa itseään voittamalla Paul Ricardilla.

Paul Ricardilla ajettiin viime vuonna F1-kisa 28 vuoden tauon jälkeen, eikä Ranskassa ylipäätään oltu ajettu F1-kisoja sitten kauden 2008. Magny Coursissa järjestetty Ranskan GP lopetettiin kisajärjestäjien talousvaikeuksien takia.

Ranskan maaperällä ajetun F1-kisan ovat suomalaisista voittaneet Keijo Rosberg ja Kimi Räikkönen. Keke nappasi ensimmäisen voittonsa Dijonissa 1982, joskin kisan virallisena nimenä oli silloin Sveitsin GP. Kimi oli ykkönen Magny Coursissa 2007.

Rosberg ja Räikkönen voittivat Ranskan GP:n maailmanmestaruusvuotenaan. Olisikohan siinä hyvää kannustetta Bottakselle?

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Tuomarifarssi teki Formula ykköset naurettavaksi – kuninkuusluokan kriisi syvenee

Kommentoi Facebookissa