Mersun kaksipaikkainen SL-avoauto muuttuu entistä sporttisemmaksi

Nykyinen SL esiteltiin vuonna 2012, ja se ei ole ollut mikään suuri myyntimenestys.

Nykyinen SL esiteltiin vuonna 2012, ja se ei ole ollut mikään suuri myyntimenestys. (Kuva Mercedes-Benz)

Auton seuraava sukupolvi pohjautuu Mercedes-AMG:n perusrakenteelle.

AUTOT Mercedes-Benz SL on merkin klassisimpia autoja, koska se on kuulunut Mersun mallistoon jo 1950-luvulta lähtien. SL aloitti taipaleensa lokinsiipiovisena coupéna, mutta korimalli muuttui pian kaksipaikkaiseksi roadsteriksi.

Myöhemmin SL:ään sai haluttaessa myös pienet lisäistuimet taakse, mutta tästä ominaisuudesta on luovuttu viimeisten sukupolvien myötä, joissa on käytetty takaluukkuun taittuvaa peltikattoa.

Nykyinen SL esiteltiin vuonna 2012, ja se ei ole ollut mikään suuri myyntimenestys. Syitä voidaan hakea mm. mielipiteitä jakavasta muotoilusta, ja auto on ollut myös vähemmän sporttinen kuin monet kilpailijansa. Tämän pitäisi kuitenkin korjaantua seuraavan sukupolven myötä, joka aiotaan tuoda myyntiin vuonna 2019.

Painojakauma muuttuu optimaalisemmaksi taka-akselilla sijaitsevan vaihteiston myötä, ja jousituksessakin hyödynnetään AMG GT:n alumiinirakenteita.
Painojakauma muuttuu optimaalisemmaksi taka-akselilla sijaitsevan vaihteiston myötä, ja jousituksessakin hyödynnetään AMG GT:n alumiinirakenteita. (Kuva Mercedes-Benz)

Tulevan SL:n kehitysvastuu on annettu Mersun sporttimalleista vastaavalle AMG:lle, eli urheilullisuuteen panostetaan aivan uudella tavalla. Tehtaan sisäistä R233-koodinimeä totteleva uutuus tehdään samalle perusrakenteelle kuin Mercedes-AMG:n kovasti kehuja keränneet GT-mallit.

Painojakauma muuttuu optimaalisemmaksi taka-akselilla sijaitsevan vaihteiston myötä, ja jousituksessakin hyödynnetään AMG GT:n alumiinirakenteita. Tästä huolimatta tarjolle tulee todennäköisesti myös ilmajousitus mukavuutta arvostaville asiakkaille.

Siirtyminen aiemmin käytetystä E-luokan pohjalevystä urheiluauton perusrakenteeseen ei kuitenkaan muuta SL:n mittasuhteita yhtä dramaattisiksi kuin GT:ssä. Nokasta ei voida tehdä yhtä pitkää, koska SL:n täytyy tarjota paljon väljemmät sisätilat. Mersu suunnittelee tekevänsä uudesta SL:stä 2+2-paikkaisen mm. Porsche 911:n avomallin tavoin, minkä pitäisi vedota entistä laajempaan kohderyhmään.

SL muuttuu siis käytännöllisemmäksi, mutta auton painon pitäisi silti laskea alumiinisen korin ja hiilikuituosien ansiosta. Massaa saattaa myös laskea peltikaton korvaaminen perinteisellä kangaskatolla, mutta tästä liikkuu ristiriitaisia huhuja.

Mercedes suunnittelee tekevänsä uudesta SL:stä 2+2-paikkaisen.
Mercedes suunnittelee tekevänsä uudesta SL:stä 2+2-paikkaisen. (Kuva Mercedes-Benz)

Brittiläinen Autocar on rättikaton kannalla, kun taas monissa saksalaismedioissa on puhuttu nykyversion kaltaisesta peltikatosta. Jos SL saa kangaskaton, autosta saatetaan nähdä jopa 1970-luvun SLC:n kaltainen umpikattoinen sisarmalli.

Lisäsporttisuutta saadaan myös uusista moottoreista. Niiden joukkoon kuuluu ensi keväänä S-luokan faceliftissä nähtävä sähköavusteinen rivikuutonen ja vielä enemmän voimaa tarjoavat tuplaturbokasit. Ne ovat jo sillä tasolla, että nykyisten V12-mallien jatko on arvoitus.

SL:n tekeminen AMG GT:n kanssa yhteiselle perusrakenteelle tarkoittaa suurempia myyntivolyymeja, jotka mahdollistavat myös GT:n lisäversioiden kehittämisen. Niistä hurjin on tuleva Black Series, joka jättää jopa Nürburgringin valtiaana tunnetun GT R:n varjoonsa.

Lähde Autocar

Kommentoi Facebookissa