Mersun katumaasturivalikoima saattaa kasvaa jälleen – tulossa on BMW X2:n haastava GLA Coupé

GLA on pian siirtymässä seuraavaan sukupolveensa.

GLA on pian siirtymässä seuraavaan sukupolveensa. (Kuva Mercedes-Benz)

Mercedes-Benzillä riittää pian kompaktiautoja lähes joka makuun.

AUTOT Mercedes-Benz esitteli ensimmäisen katumaasturinsa jo yli 20 vuotta sitten, kun legendaarisen G-luokan maasturin rinnalle tuotiin astetta pehmeämpi ML. Tuon auton seuraaja tunnetaan nykyään GLE-nimellä, ja koko sarja ulottuu kompaktista GLA:sta luksusluokan GLS:ään. Lisäksi keskiluokan GLC:stä ja pykälää isommasta GLE:stä on tuotu markkinoille viistolla kattolinjalla varustetut coupé-versiot, jotka haastavat BMW X4:n ja X6:n.

Baijerilaiset lanseerasivat äskettäin katumaasturivalikoimansa täydennykseksi vielä kompaktiluokkaan sijoittuvan X2:n, joka on kuin madallettu painos samankokoisesta X1:stä. Jälkimmäisen kilpailijana Mersulla toimii A-luokan pohjalta kehitetty GLA, joka on pian siirtymässä seuraavaan sukupolveensa. Lisäksi tähtimerkin kompaktien SUV-mallien valikoimaa täydentää pian kulmikkaampi GLB, joka saa inspiraationsa ikonisesta G-luokasta.

Nykyinen GLA on varsin epämaasturimainen, mutta seuraajasta tulee SUV-tyylisempi. Tämä kuultiin Mercedeksen pääjohtajana toimivan Dieter Zetschen suusta. Hän vihjasi myös, että tällainen tyylinvaihdos mahdollistaa vielä yhden lisämallin lanseeraamisen A-luokan ja toisen sukupolven GLA:n väliin. Zetsche kertoi, että seuraavasta GLA:sta nähdään kaksi tulkintaa merkin muiden katumaastureiden tavoin, mikä on jo varsin vahva vihje coupé-version suuntaan.

Nykyinen GLA on varsin epämaasturimainen, mutta seuraajasta tulee SUV-tyylisempi.
Nykyinen GLA on varsin epämaasturimainen, mutta seuraajasta tulee SUV-tyylisempi. (Kuva Mercedes-Bez)

Stuttgartilaiset haluavat luonnollisesti haastaa arkkivihollisensa BMW:n kaikilla rintamilla, ja niinpä X2:n kilpailijaksi asettuva GLA Coupé olisi varsin looginen lisä valikoimaan. Tässä tapauksessa Mersulla olisi pian tarjolla peräti kolme kompaktiluokan SUV-autoa, joiden tyyli ulottuisi GLB:n äijämäisestä kulmikkuudesta GLA Coupén sporttisuuteen.

Tähtimerkin kompaktiluokan mallisto on muutenkin ennennäkemättömän laaja jo pikapuoliin. Juuri lanseerattu neljännen sukupolven A-luokka saa nimittäin vielä tämän vuoden aikana aivan uuden version, kun muun muassa Audi A3:n porrasperämallin kilpailijaksi asettuva neliovinen sedan esitellään. Porrasperäisestä A-luokasta kehitetään myös pitkäakselivälinen versio Kiinan markkinoita varten.

Lisäksi tulossa on CLA:na tunnetun neliovisen coupén toinen sukupolvi, joka vetoaa edeltäjänsä tavoin yksilöllistä tyyliä arvostaviin ostajiin. Auton Shooting Brake -sporttifarmarimallin jatko on sen sijaan vielä kysymysmerkki, koska isomman CLS:n kohdalla Mersu luopui vastaavasta korimallista niukan kysynnän vuoksi. B-luokan tila-auton jatko on sen sijaan varma asia, ja seuraajasta tulee astetta urheilullisemman oloinen A-luokasta tutun vihaisen naamailmeen ansiosta.

Mercedes-Benzillä riittää siis pian kompaktiautoja lähes joka makuun, mutta pikkuautosegmenttiin merkki ei ole sentään lähdössä ainakaan Dieter Zetschen mukaan. Hän totesi, että pikkuautot eivät sopisi Mersun imagoon eivätkä toisi tarpeeksi voittoja, joten BMW:n Mini ja Audi A1 saavat jatkossakin houkutella ostajia ilman pelkoa kolmannesta premium-merkin kilpailijasta.

Kommentoi Facebookissa